Ravioli w paski
Arancini
Karkówka z pieczarkami i papryką
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną
Karkówka z czerwoną kapustą
Kurczak faszerowany
Pierś z kurczaka z sałatką z zielonego mango i marchewki
Pasztet mięsny staropolski
Placuszki z piersi z pieczarkami, Cycki pod pierzynką
SZYNKA GOTOWANA W MAJONEZIE, SAŁATKA AUSTRALIJSKA, KSIĘŻYCE ORZECHOWE-MNIAM, SAŁATKA RUMUŃSKA, LASAGNE pyszotka, SOS CZOSNKOWY
Nadziewana pierś indycza
Placuszki z piersi z pieczarkami, Cycki pod pierzynką
Pasztet mięsny staropolski
Pierś z kurczaka z sałatką z zielonego mango i marchewki
Trójkąty (kulebiaczki) z pstrągiem
Surówka z dyni i marchewki
Pomidorki w galarecie
Ciasto na pizzę i focacię
Sałatka wiosenna
Paszteciki w wersji mini z galaretka zurawinowa i sosem chrzanowym
Sos chrzanowy do pasztetów i mięs
Bułeczki czosnkowe
Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku
Sos/marynata Mojo
sałatka z młodych ziemniaczków
Dżem truskawkowy z miętą
Konfitura pomarańczowa z imbirem
Pomidorki koktajlowe w galarecie
Papryczki nadziewane serem w oliwie
Chutney rabarbarowy do mięs i serów
Penne z mięsem i szpinakiem
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Ekspresowy kurczak pieczony z masłem czosnkowo-ziołowym i warzywami
Zalewy do ogórków
Cydr
Razowe babeczki dyniowo-marchewkowe
Rolada waniliowa z bitą śmietaną
Odwracane ciasto z brzoskwiniami
Ciasto kawowe z gruszką
Rożki rumowe
KEKS Z NIESPODZIANKĄ
Pierniczki
Piernikowiec z bitą śmietaną i granatem
Domowa czekolada
Pralinki kokosowe w mlecznej czekoladzie
Tort makowy z białą czekoladą
Róża z czekolady plastycznej
Czekolada plastyczna
Szybki blok czekoladowy z bakaliami
Ciasto drożdżowe 1
Ciasto drożdżowe 2
Drożdżowy samoś
Ciasteczka kokosowe z kremem cytrynowym i truskawkami
Tiramisu
Sorbet ananasowy z nutką mięty i cytryny
Witam wszystkich serdecznie

I bardzo gorąco zapraszam do dzielenia się przepisami i kulinarnymi pomysłami

Jako pierwszy chciałabym zamieścić w tym wątku przepis na tytułowe kolorowe
Ravioli w paski

Składniki:
Ciasto czerwone:
150g mąki pszennej typ 500
1 jajko
1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
ewentualnie odrobina letniej wody
Ciasto zielone:
150g mąki pszennej typ 500
1 jajko
50g sparzonego i zmiksowanego na gładką masę szpinaku
ewentualnie odrobina letniej wody
Ciasto neutralne:
400g mąki pszennej typ 500
3 jajka
ewentualnie odrobina letniej wody
Farsz:
1 cebula
1 ząbek czosnku
250g zmielonego surowego mięsa
kilka łyżek przecieru pomidorowego lub łyżeczka koncentratu
bazylia, oregano
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Farsz:
Zeszklić posiekaną w drobniutką kostkę cebulkę, dodać rozgnieciony z solą czosnek i lekko podsmażyć. Dodać zmielone mięso i udusić do miękkości doprawiając przecierem, solą, pieprzem i ziołami. W czasie duszenia można podlać odrobiną bulionu lub wody.
Ravioli:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto makaronowe w trzech kolorach, uformować i odstawić przykryte ściereczką na kilkanaście minut aby odpoczęło.

2. Ciasto neutralne podzielić na trzy części. Dwie z nich rozwałkować na placki grubości ok. 2mm i rozłożyć na podsypanym mąką blacie. Pozostałe ciasto w kolorze neutralnym i oba kolorowe rozwałkować na grubość 1mm i pociąć na paski szerokości ok. 1,5cm.

3. Placki w kolorze neutralnym zwilżyć lekko wodą i układać na nich pocięte paski kolorowego ciasta lekko dociskając. Kolorowe paski ciasta należy układać ściśle jeden obok drugiego, aby nie powstały między nimi szczeliny. Otrzymaną kolorową ?kompozycję? ostrożnie rozwałkować do żądanej grubości, przesuwając wałek tylko w jedną stronę ? wzdłuż pasków, tak, aby otrzymać jeden płat wielokolorowego ciasta.

4. Ciasto pokroić radełkiem lub foremką w odpowiedniej wielkości kwadraty.

5. Połowę kwadratów odwrócić kolorową stroną do dołu i na każdy nałożyć przestudzony farsz. Brzegi każdego pierożka zwilżyć lekko wodą i przykryć drugim kwadracikiem ciasta dociskając brzegi by się skleiły.

6. Tak przygotowane ravioli gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię.
Podawać gorące, polane masłem szałwiowym lub rozmarynowym.

Smacznego
