Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Grazka226 pisze:A mnie upalił wczoraj kleszcz i czekam na efekty :roll:
Nie czekaj! U nas w szpitalu podają antybiotyk. Przeszłam gehennę po ugryzieniu kleszcza (nie wiedziałam, że mnie upolował), gdybym dostała zastrzyk mogło być zupełnie inaczej... ;:174
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryś, właśnie to wypinanie mnie gubi :;230 Ręce nawet nie tak bardzo bo miałam bluzę, ale zadek i łydki potwornie przez leginy mi pokłuły...
Grażka, współczuję ;:168 Niecierpię kleszczy :(
I zgadzam się z Renią, biegusiem do lekarza!
Asia, też byłam zdziwiona tym serem... Ale wychodzę z założenia, że nie wolno popadać w skrajności i jeśli raz na jakiś czas zje się mozarellę z pomidorami, to przecież nic się nie stanie. Ważne, żeby nie codziennie :lol: Dostałam Twoje info, odpiszę Ci wieczorem, bo teraz pędzę do dentysty... Buuu!

Marysiu, dla Ciebie przepis na

Tiramisu

Składniki:

150 ml mocnej, czarnej kawy, wystudzonej
3 łyżki likieru kawowego lub amaretto
1/2 paczki podłużnych biszkoptów
75 g cukru
5 łyżek wody
2 żółtka
250 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
gorzkie kakao do posypania

Przygotowanie:

Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i dodać 5 łyżek wody. Ugotować gęsty syrop. Żółtka ubić mikserem do białości, następnie stopniowo dodawać syrop i ubijać aż masa zrobi się zimna. Śmietankę ubić na sztywno. Serek marcarpone dokładnie rozetrzeć i wmieszać do masy z żółtek i syropu. Następnie wmieszać również delikatnie łopatką ubitą wcześniej śmietanę. Wstawić na chwilę do lodwki. W tym czasie wymieszać kawę z likierem i nasączyć w niej połowę biszkoptów ukłądając od razu w naczyniu (ja robię najczęściej w pucharkach, bo najwygodniej później podać :) ) Na biszkopty wyłożyć połowę masy, a następnie pozostałe biszkopty nasączone kawą z alkoholem. Na wierzch wyłożyć resztę masy i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Tuż przed podaniem posypać gorzkim kakao.
W pucharkach bardzo ładnie wygląda też wersja z owocami (robiłam z malinami, jagodami a poza sezonem np. z brzoskwiniami z puszki albo gruszkami z syropu).
Wtedy na pierwszą warstwę kremu wykładam dodatkowo warstwę owoców i wierzch też przybieram owocami :)
Zamiast gorzkiego kakao, jeśli ktoś nie lubi, na posypanie wierzchu można użyć startej czekolady.
Jeżeli krem wyjdzie zbyt płynny, a chcemy zrobić ciasto w jednej dużej formie i później kroić na porcje, można na koniec do kremu wmieszać nieco żelatyny. Rozpuścić łyżeczkę żelatyny w odrobinie wrzątku, ostudzić i dodać do niej kilka łyżek masy. Wymieszać bardzo dokładnie a następnie połączyć z resztą masy.

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dziękuję Dorotko ;:196 przekopiowałam, ale na drugi raz bo to już zrobiłam (pisałam na wyspie) :wink:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

[quote="Maska"]Coś kiedyś czytałam, że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem, ale nie pamiętam o co chodziło?

quote]
Też to gdzieś czytałam, ale jakoś sałatka pomidora i ogórka za bardzo mi smakuje i nie jestem w stanie z tego zrezygnować. :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko przyszłam się przywitać ;:196 Dawno nie zaglądałam, ale zawsze od wiosny do jesieni czasu jak na lekarstwo .... a w każdej wolnej chwili zakopana jestem w forumowych ogródkach i na inne działy wprost nie starcza mi czasu.... Ciesze się, że synuś już wyszedł z chorób, oby na stałe. Życzę Wam wszystkiego co najlepsze i przesyłam buziaki ;:196
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryś, widziałam właśnie u Ciebie, że się spóźniłam :( Sorki... Ostatnio nie wyrabiam czasowo. Chyba odzwyczaiłam się od przyspieszonego tempa i muszę się na nowo zorganizować, bo nawet z pracą nie wyrabiam ;:219 ;:219 ;:219

Olu ;:196 ja tak samo :) I grecka jakoś też mi nie pozwala się od siebie uwolnić :)

Aguś, dziękuję ;:196 Cieszę się, że jesteś ;:196 Wiem o czym piszesz, bo mam to samo. Nie wyrabiam czasowo. Na FO to mam takie zaległości, że nie wiem kiedy ja je nadrobię :( Mam nadzieję, że powoli jakoś wrócę do normalnego rytmu i czas zacznie biec w normalnym tempie...
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dorotko współczuję zabiegania. Ja już leginów do ogrodu nie zakładam. Grube dresy lub dżinsy, temu się jeszcze opierają komary. Na ręce polar i można coś robić ;:306 .
Nie wiem czy nie powinni jakiegoś oprysku odgórnie na komary porobić, bo żyć nie dają w tym roku
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, dokładnie :D Myślałam, że zimno ciaradajstwo wystraszy, poszłam plewić w zimno, wyubierałam się na cebulę i niestety - ja mam zapalenie krtani a komary niewiele sobie z tego zrobiły, gryzły ile wlazło a tyłki im jakoś nie marzły jak mi :twisted:
(Kochana - odnośnie host, dopiero dziś do Ciebie poleciały :oops: :oops: :oops: Sorki, ale nie wyrabiam ;:14 )
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko miałaś ostatnio dużo nadprogramowych wydarzeń więc nie martw się FO wejdziesz w niego w dogodniej chwili, a dbaj o rodzinkę i siebie! Pamiętam jak były powodzie to w Sanepidach można było dostać czy nabyć jakieś opryski przeciw komarom.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryś ;:196 już bym chciała się pozbyć tych nadprogramowych wydarzeń i mieć więcej czasu na przyjemności :D
Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych tygodni uporządkuję większość wstrzymanych prac i spraw, szczególnie w pracy, bo tutaj terminy sypią mi się najgęściej... I jakoś wszystko wróci do nromy.
Póki co, zrobiłam porządek z truskawkami :wink:
Wyprodukowałam 3 rodzaje dżemów, zwykły truskawkowy, truskawkowy z rabarbarem i truskawkowy z miętą.
Ten ostatni tak wszystkim przypadł do gustu, że muszę zbunkrować ze 2 słoiczki, bo zdaje się, że zimy nie doczeka :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam o truskawkach z mięta i już zmiksowałam do pudełek, bo taki dżem zrobiłabym na pewno! Ale może jeszcze coś dojrzeje. Ja takie kompozycje robiłam rok temu z płatkami róży. Czarna porzeczka z różą, jeżyna, malina, poziomka z nutą róży!
Dorotko wszystko się wyprostuje i będziesz już na bieżąco, a jak synek ?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Truskawek z mietą nie robiłam, ale do sokownika czarna porzeczka + mięta, też wspaniały sok wyszedł w zeszłym roku. W tym będzie powtórka :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryś , przepis znalazłam w necie, trochę zmodyfikowałam, bo nie dodałam mięty zaparzanej w torebkach a tylko samą świeżą, za to więcej. I też czekam, czy jeszcze jakieś truskawy dojrzeją, bo chętnie bym jeszcze parę słoiczków zrobiła :) Ale nawet jeśli nie będzie truskawek, to na pewno wypróbuję z malinami, bo połączenie świeżej mięty i owoców bardzo nam odpowiada :)
Sezon owocowy dopiero się zaczyna :D
Podaję przepis, jeśli ktoś będzie miał ochotę wypróbować:

Dżem truskawkowy z miętą

Obrazek

Składniki:

2 kg obranych i umytych truskawek
1 kg cukru
duża garść gałązek świeżej mięty
garść liści świeżej mięty

Wykonanie:

1. Truskawki zasypać w rondlu cukrem, dodać całe gałązki mięty i podgrzewać aż truskawki puszczą sok. Jeśli jest go bardzo dużo, można część odlać, dosypując jednocześnie nieco cukru.

Obrazek

2. Gotować bez przykrycia aż całość odparuje i zgęstnieje. Gorący dżem przykryć i odstawić na godzinę, po czym usunąć gałązki mięty i znów postawić na ogniu. gdy się zagotuje, wrzucić z grubsza posiekane listki świeżej mięty i przez chwilę zagotować. Gorący dżem rozłożyć do wysterylizowanych słoiczków, zamknąć i pasteryzować 10-15 minut.

Obrazek

Smacznego ;:137

---EDIT:---

_oleander_, dzięki za pomysł, porzeczki się już zaczynają, na pewno spróbuję ;:196
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko ;:196 jeszcze wypróbowałam rok temu dodatek imbiru świeżego do owoców w dżemach i też pysznie smakuje np. z aronią!
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Imbir z aronią brzmi świetnie :)
W ub. roku dodałam imbir do konfitury pomarańczowej, pasuje idealnie :D
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany