Maryś, właśnie to wypinanie mnie gubi

Ręce nawet nie tak bardzo bo miałam bluzę, ale zadek i łydki potwornie przez leginy mi pokłuły...
Grażka, współczuję

Niecierpię kleszczy
I zgadzam się z
Renią, biegusiem do lekarza!
Asia, też byłam zdziwiona tym serem... Ale wychodzę z założenia, że nie wolno popadać w skrajności i jeśli raz na jakiś czas zje się mozarellę z pomidorami, to przecież nic się nie stanie. Ważne, żeby nie codziennie
Dostałam Twoje info, odpiszę Ci wieczorem, bo teraz pędzę do dentysty... Buuu!
Marysiu, dla Ciebie przepis na
Tiramisu
Składniki:
150 ml mocnej, czarnej kawy, wystudzonej
3 łyżki likieru kawowego lub amaretto
1/2 paczki podłużnych biszkoptów
75 g cukru
5 łyżek wody
2 żółtka
250 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
gorzkie kakao do posypania
Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i dodać 5 łyżek wody. Ugotować gęsty syrop. Żółtka ubić mikserem do białości, następnie stopniowo dodawać syrop i ubijać aż masa zrobi się zimna. Śmietankę ubić na sztywno. Serek marcarpone dokładnie rozetrzeć i wmieszać do masy z żółtek i syropu. Następnie wmieszać również delikatnie łopatką ubitą wcześniej śmietanę. Wstawić na chwilę do lodwki. W tym czasie wymieszać kawę z likierem i nasączyć w niej połowę biszkoptów ukłądając od razu w naczyniu (ja robię najczęściej w pucharkach, bo najwygodniej później podać

) Na biszkopty wyłożyć połowę masy, a następnie pozostałe biszkopty nasączone kawą z alkoholem. Na wierzch wyłożyć resztę masy i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Tuż przed podaniem posypać gorzkim kakao.
W pucharkach bardzo ładnie wygląda też wersja z owocami (robiłam z malinami, jagodami a poza sezonem np. z brzoskwiniami z puszki albo gruszkami z syropu).
Wtedy na pierwszą warstwę kremu wykładam dodatkowo warstwę owoców i wierzch też przybieram owocami

Zamiast gorzkiego kakao, jeśli ktoś nie lubi, na posypanie wierzchu można użyć startej czekolady.
Jeżeli krem wyjdzie zbyt płynny, a chcemy zrobić ciasto w jednej dużej formie i później kroić na porcje, można na koniec do kremu wmieszać nieco żelatyny. Rozpuścić łyżeczkę żelatyny w odrobinie wrzątku, ostudzić i dodać do niej kilka łyżek masy. Wymieszać bardzo dokładnie a następnie połączyć z resztą masy.
Smacznego