Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Ja wykorzystałam zamysł przepisu na kokosanki i zrobiłam jeszcze eksperymentalnie: migdałki i owsiaki, ale zdecydowanie wygrały kokosanki. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Dorotka, wpadłam zobaczyć, co nowego gotujesz, a tu taka bombowa wyżerka! Babeczki z kotkami są rozkoszne, nie wiem, gdzie Ty się w nich dopatrzyłaś jakiś krzywusów! A te z truskawkami powodują gwałtowny ślinotok na sam widok zdjęcia.
Daj coś jeszcze na forum, bo mnie niesamowicie inspirujesz. I chyba innych też.

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Znów przytyję 

- kuleczka
- 200p
- Od: 28 kwie 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorociu, przecudne mordki kociaków ci wyszły, a że każda inna, toż to oryginalniejsze. Ja niedługło mam urodziny nastolatki, i kombinuję co by tu zrobić by do gustu trafiło, bo zmienia się co sezon
. Kokosanki uwielbiam, ale z truskawkami nie jadłam 

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja byłam tak leniwa, że robiłam bez kremu, ale zużyłam już ok 1 kg wiórków, bo pojedynczą porcje robiłam tylko raz. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ilonko
stały w lodówce i czekały na Ciebie
Kaamiil, witam i dziękuję
Renia, muszę wypróbować Twój pomysł z owsianymi, może część wiórków zastąpić płatkami? Jak myślisz?
U nas też znikają w zastraszającym tempie 
Linetko, dzięki za miłe słowa
Powoli wracam do normalności, więc będą nowe przepisy niebawem
Aniu WK, co przyjdzie to i kiedyś sobie pójdzie
Kuleczko, dziękuję
Pochwal się koniecznie co planujesz na urodzinki
Renia, co do migdałków to mi smaka narobiłaś, mam przepis na migdałowe Dacquoise z kremem i owocami - białka, cukier i mielone migdały, ale zmieszane pół na pół z mąką pszenną. Tylko tu już trzeba białka ubić na sztywno. Wieczorem popełnię to cyknę fotkę i wstawię przepisa

Kaamiil, witam i dziękuję

Renia, muszę wypróbować Twój pomysł z owsianymi, może część wiórków zastąpić płatkami? Jak myślisz?

Linetko, dzięki za miłe słowa

Aniu WK, co przyjdzie to i kiedyś sobie pójdzie

Kuleczko, dziękuję

Renia, co do migdałków to mi smaka narobiłaś, mam przepis na migdałowe Dacquoise z kremem i owocami - białka, cukier i mielone migdały, ale zmieszane pół na pół z mąką pszenną. Tylko tu już trzeba białka ubić na sztywno. Wieczorem popełnię to cyknę fotkę i wstawię przepisa

Pozdrawiam, Dorota
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Dorotko ale kusisz tymi ciasteczkami,jeśli dobrze kumam to tych białek nie trzeba ubijać na sztywno?
Podsuwam przepis na sałatkę z młodych ziemniaczków,bez konkretnych proporcji-
ziemniaczki ugotować,ostudzić,pokroić w spore kawałki,jak małe to nawet w ćwiarteczki.Wędzony boczek pokroić w drobniutką kostkę i wysmażyć,dodać do ziemniaków,plus drobno pokrojona dymka ze szczypiorkiem i koperek,popieprzyć,ewentualnie dosolić.
I może jeszcze taka:
2 pomidory-pokroić w kostkę
duży zielony ogórek obrać i w kostkę
do tego puszka kukurydzy,mała kwaśna śmietana,sól pieprz i smacznego
Podsuwam przepis na sałatkę z młodych ziemniaczków,bez konkretnych proporcji-
ziemniaczki ugotować,ostudzić,pokroić w spore kawałki,jak małe to nawet w ćwiarteczki.Wędzony boczek pokroić w drobniutką kostkę i wysmażyć,dodać do ziemniaków,plus drobno pokrojona dymka ze szczypiorkiem i koperek,popieprzyć,ewentualnie dosolić.
I może jeszcze taka:
2 pomidory-pokroić w kostkę
duży zielony ogórek obrać i w kostkę
do tego puszka kukurydzy,mała kwaśna śmietana,sól pieprz i smacznego

- cantati
Kasia, dzięki za przepisy
Na pewno wypróbuję - u nas sami sałatkożercy
A już ta ziemniaczana sałatka to koniecznie do grilla w tym tygodniu będzie 
Białek do kokosanek nie trzeba uijać, tylko zmieszać z cukrem i do tej mieszaniny wsypać wiórki
Masa jest dość sypka, ale da się rozpłaszczyć na blacie i wycinać foremką.
Można też nią wylepić posmarowaną masłem foremkę do tarty albo małe foremki do tartaletek, wyjdą takie kokosowe korpusy jak z ciasta kruchego i wtedy nadziewać kremem i owocami

Białek do kokosanek nie trzeba uijać, tylko zmieszać z cukrem i do tej mieszaniny wsypać wiórki

Masa jest dość sypka, ale da się rozpłaszczyć na blacie i wycinać foremką.
Można też nią wylepić posmarowaną masłem foremkę do tarty albo małe foremki do tartaletek, wyjdą takie kokosowe korpusy jak z ciasta kruchego i wtedy nadziewać kremem i owocami

Pozdrawiam, Dorota
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Coś kiedyś czytałam, że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem, ale nie pamiętam o co chodziło?
Dorotko czy robisz tiramisu?
Dorotko czy robisz tiramisu?
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
wzajemnie neutralizuja swoje wartości -stają się w swoim sąsiedztwie bezwartościowe
- cantati
Marysiu, pewnie, że robię
To jeden z moich ulubionych deserów
Zaraz dokopię się do przepisa 
Asia ma rację z ogórkami i pomidorami, ogórek zawiera askorbinazę, enzym, który rozkłada witaminę C i jeśli spożywamy go jednocześnie z produktami bogatymi w tą witaminę (nie tylko z pomidorem, ale i z papryką czy natką pietruszki), to nasz organizm jej po prostu nie dostanie. Ale czytałam też, że kwaśne środowisko neutralizuje askorbinazę, więc w sałatkach zakwaszanych octem lub np. sokiem z cytryny można spokojnie łączyć te warzywa.
Co do połączeń pokarmowych, to w tym samym artykule było też info, że nie wolno łączyć pomidorów z serami, bo kwasy zawarte w pomidorach łączą się z wapniem zawartym w serach i wapniem i tworzą nierozpuszczalne kryształki, które to odkładają się w stawach i mogą powodować ich dolegliwości.
I że nie powinno się np. czerwonego mięsa popijać czerwonym winem, bo zawarte w winie garbniki znacznie obniżają wchłanianie żelaza zawartego w mięsie.
Jest tam jeszcze opisanych kilka niekorzystnych połączeń, można poczytać: http://www.era-zdrowia.pl/naturalne-lec ... duety.html
Wczoraj oczywiście nie zdążyłam się wziąć za pieczenie, padłam wieczorem jak kawka po kilkugodzinnej walce z komarami, bo jednak polazłam do ogródka wieczorem wyplewić cukinie. Zarosły bidulki po tych deszczach chwaściorami a zaczęły wiązać owocki, więc musiałam je ratować
Przypłaciłam to około setką, albo i dwiema, komarzych ukąszeń i jakoś dziwnym trafem najbardziej upodobały sobie mój zadek

Asia ma rację z ogórkami i pomidorami, ogórek zawiera askorbinazę, enzym, który rozkłada witaminę C i jeśli spożywamy go jednocześnie z produktami bogatymi w tą witaminę (nie tylko z pomidorem, ale i z papryką czy natką pietruszki), to nasz organizm jej po prostu nie dostanie. Ale czytałam też, że kwaśne środowisko neutralizuje askorbinazę, więc w sałatkach zakwaszanych octem lub np. sokiem z cytryny można spokojnie łączyć te warzywa.
Co do połączeń pokarmowych, to w tym samym artykule było też info, że nie wolno łączyć pomidorów z serami, bo kwasy zawarte w pomidorach łączą się z wapniem zawartym w serach i wapniem i tworzą nierozpuszczalne kryształki, które to odkładają się w stawach i mogą powodować ich dolegliwości.
I że nie powinno się np. czerwonego mięsa popijać czerwonym winem, bo zawarte w winie garbniki znacznie obniżają wchłanianie żelaza zawartego w mięsie.
Jest tam jeszcze opisanych kilka niekorzystnych połączeń, można poczytać: http://www.era-zdrowia.pl/naturalne-lec ... duety.html
Wczoraj oczywiście nie zdążyłam się wziąć za pieczenie, padłam wieczorem jak kawka po kilkugodzinnej walce z komarami, bo jednak polazłam do ogródka wieczorem wyplewić cukinie. Zarosły bidulki po tych deszczach chwaściorami a zaczęły wiązać owocki, więc musiałam je ratować

Przypłaciłam to około setką, albo i dwiema, komarzych ukąszeń i jakoś dziwnym trafem najbardziej upodobały sobie mój zadek

Pozdrawiam, Dorota
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
bo wypinamyPrzypłaciłam to około setką, albo i dwiema, komarzych ukąszeń i jakoś dziwnym trafem najbardziej upodobały sobie mój zadek

Dorotko zdążysz!

- Grazka226
- 1000p
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
A mnie upalił wczoraj kleszcz i czekam na efekty 

Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Dorotko-wiedzą co smakuje najlepiej
Chętnie poczytam wątek o niewłaściwych połączeniach-dziękuję
Zdziwiłam się kiedyś bardzo,że słynne połączenie pomidorka i mozzarelli jest niekorzystne-w ogóle wiele stosowanych od "wieków"zestawów .

Chętnie poczytam wątek o niewłaściwych połączeniach-dziękuję
Zdziwiłam się kiedyś bardzo,że słynne połączenie pomidorka i mozzarelli jest niekorzystne-w ogóle wiele stosowanych od "wieków"zestawów .