z forum-SZYNKA GOTOWANE W MAJONEZIE-na zimno:)
* 3 l wody
* 3 kg mięsa ( ja zawsze robię po kilogramie każde inne- np szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)
* 0,5 szkl soli
* 2 czubate łyżki majonezu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka maggi
* 1 łyżka vegety
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie ponownie zagotować przez 20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego. Zapewniam Pycha
U mnie też wychodzi co najmniej 10 godzin zanim nastawię drugie gotowanie, bo zalewa jest bardzo długo ciepła . niebo w gębie
SAŁATKA AUSTRALIJSKA
-ugotować dwie torebki ryżu
-połówka średniej piersi z kurczaka-ugotowana "na krótko"-20min w "migajacym"wywarze warzywnym-ostudzić,dobrze jest zawinąć ciasno np w woreczek,aby sie "skleiła"-nie będzie sie rozsypywać przy krojeniu-pokroić w sredniej wielkości kostkę ok 1cm2
-puszka kukurydzy-odcedzić
-puszka ananasa-odcedzić,pokroić
-sparzyć na sitku min 20dkg rodzynek
-3/4 szklanki majonezu(viniary)+pół szklanki jogurtu lub smietanki(nie moża być kwaśny)-wymieszać
składniki wymieszac na sucho
dodać 1/2 - 3/4 sosu - wymieszać,odstawić np na noc
dodać resztę sosu - wymieszać-sałatka musi być MOKRA
KSIĘŻYCE ORZECHOWE-MNIAM ...
-15dkg masła utrzeć z niepełną szklanką cukru
dodawać kolejno 5 żółtek-ucierając
-połączyć mąkę(7dkg=2,5-3 łyżki ) z 5dkg cacao(2 łyżki)
-dodawać po trochu mąkę z cacao,pianę z białek ubitych na sztywno,zmielone orzechy(10dkg-1 szklankę)-do skończenia składników
-dużą blachę posmarowac masłem i posypać bułką,wylac ciasto.-
-wstawic do nagrzanego piekarnika ,piec w temp 200st ok 5min,potem zmniejszyć temp.do 180st i piec 10min
-polac lukrem z dodatkiem alkoholu
-wykrawać księżyce literatką
PRZEPYSZNE
Zamiast orzechów mogą byc mielone migdały
SAŁATKA RUMUŃSKA
rozłożyć lekko poszarpaną sałatę lodową na duży(e) płaski(e) talerz(e)
posypać sałatę świeżym ogórkiem-pokrojonym w średniej grubości ćwiartki plastrów
pokroić dość drobno suszonego pomidora w oleju-rozłozyć
polać sosem vinegre
posypać pokrojonym w kawałki serem np lazur(pleśniowy)
na patelni zrumienic pokrojony w paski wędzony boczek(chudszy lub nadmiar wytopionego tłuszczu odlać)
boczek rozłożyć na sałatkę
na patelni(po boczku)uprażyć ok 10dkg słonecznika
słonecznik posypac na sałatkę
ew udekorować sałatą rucolą ułożoną w piramidkę
SMACZNEGO
MNIAM MNIAM:)
LASAGNE pyszotka
1.ugotować wybrany makaron al'dente-z dodatkiem kostki rosołowej do makaronu,oliwą,po odcedzeniu przelać zimną wodą,polać lekko oliwą,wymieszać
2.ugotować pokrojony w różyczki brokuł-bez przykrycia,al'dente,odcedzić
3.zrobić sos beszamel-roztopić ok łyżki masła na małym ogniu,dodać ok lekko czubatą łyżeczkĘ mąki,wymieszać( trzepaczką do ubijania piany),gdy się podgrzeje,dolewać stopniowo ok 400ml mleka-zagotować mieszając,doprawić 1/3 kostki do gotowania makaronu,pieprz,dodać pokrojoną kostkę serka topionego-podgrzewać do rozpuszczenia się serka,gdy za gęsty -dolać mleka
4.pierś kurczaka ok 1/2 kg,ew dowolne mięso(może byc bez mięsa)obmyć,wysuszyć,pokroić np w kostkę,
zrobić marynatę-do miski wlać ok 1.4 szklanki oleju,dodać ulubione przyprawy(do kurczaka chili i przyprawę do kurczaka złocista Kamisa-sporo),(mięso wieprzowe marynować np z Vegeta i pieprzem)
mięso wymieszać z marynatą i odstawić na min pół godz,ew na noc
rozgrzać patelnię z małą ilością oliwy(jak dobra patelnia to może być sucha),wrzucić mięso i smażyc mieszając na silnym ogniu aż do lekkiego zrumienienia.Zmniejszyc ogień na min,przykryć mięso i pozostawić na ok 5min(pierś).
Mięso wieprzowe po przesmażeniu podlać małą ilością wody,przykryć i dusic do miękkości-ok 20-30min,odparować wodę.
Gdy przestygnie wymieszać z sosem czosnkowym-łyżka stołowa
5.ok 40dkg marchwi obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej grube oczka,obrac i pokroic dowolnie 2 spore cebule-całość przesmażyc na np margarynie lub maśle z dodatkiem oleju,podlać lekko wodą ,przykryć i dusic ok 5-10min.Posolić,doprawić chili.
6.naczynie żaroodporne natłuścić,rozgrzaĆ piekarnik
na dno naczynia kładziemy warstwami-makaron,część sosu,marchew ,mięso,brokuły,sos,reszta makaronu,sos,starty ser żółty
zapiekamy do lekkiego zrumienienia sera-ok pół godz
SMACZNEGO:))
SOS CZOSNKOWY :
średni majonez Viniary ,jogurt bałkański light-połowa(dla dietetyków sam jogurt bałkański light)
sporo pieprzu
posiekany czosnek-mała główka lub 4 spore ząbki-wymieszać ,przechowywać w lodówce-PYSZOTKA-MNIAM MNIAM-DO ZIEMNIAKÓW,TOSTÓW,ZAPIEKANEK,KANAPEK,WĘDLINY,KOTLETÓW,PIZZY,LASAGNE,BROKUŁOW,KALAFIORA,jajek,niemal do wszystkiego:))