Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Moniczko, szalotki daję świeże (najbardziej je lubię, te ich różowawe cebulki są super do surówek czy sałatek, bo nie są takie "ostre", ale jak nie mam akurat szalotek to daję zwykłą małą cebulkę), kroję cieniutko w piórka, mieszam ze składnikami sosu do surówki i chwilę się w nim macerują (tzn. aż utrę warzywka :D ), a potem łączę wszystko razem i ew. jeszcze doprawiam do smaku.
Placki pamiętam, a jakże :D Pyyyszne były :D Dyniowe też robię na pikantnie z gulaszem, ale powiem Ci, że nie z każdej dyni mi smakowały, niektóre odmiany są dla mnie za słodkie i lepsze wychodzą z nich racuszki na słodko, mój Syn uwielbia ;:108
Co do pomidorów w galarecie, to muszę powiedzieć, że mi smakują bardzo - zachowały rewelacyjnie pomidorowy smak. Galaretka też smaczna. Same pomidoki są dość miękkie, trzeba ostrożnie wyjmować ze słoiczka, żeby nie zgnieść. Następnym razem spróbuję krócej pasteryzować. Do każdego słoiczka dałam strączek papryki cayenn'ej, wyszły super pikantne :D Paszcza pali, że hej 8-) W paprykach w oliwie nie czuć tak bardzo tej ostrości, bo jednak olej wyciągnął trochę kapsaicyny, ale w pomidorach w galarecie nie było oleju i cała moc papryczki przeszła na pomidorki ;:172
Cebulki nie robiłam, muszę w tym sezonie spróbować. Takie małe cebulki zalewałaś posoloną oliwą, czy jeszcze coś z nimi robiłaś?

Aniu WK, To by była radość, nie niepokój ;:108 Smaka robisz na barszczyk :D Zaraz idę nastawić i buraczki i żurek, pod warunkiem, że mam czosnek, jak nie to rano bo najpierw kierunek sklep ;:204

Asiu, to chyba jest tak, że każdy organizm inaczej reaguje... Podpowiada co chce i czasem nie można się oprzeć :D
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Dorotko obiektywnie mówiąc- myślę, że placki z hokkaido na słodko nie tylko byłyby lepsze, ale byłyby super..ale ja już tego nie tknę :lol: ale zrobię, bo smakosze się znajdą, na razie idzie do zamrażarki i poczeka na nalot 'stonki'

Co do cebulki, ja oczywiście źle się wyraziłam, o tą mi chodzi
cantati pisze:Surówka z dyni i marchewki
Składniki:... W tym czasie zetrzeć oczyszczoną dynię i marchewkę na grubej tarce jarzynowej. Wymieszać z zamarynowaną cebulką..
A małą cebulkę wrzuciłam tylko do oleju, myślę, że olej posoliłam, i nic więcej - to tak eksperymentalnie i jest naprawdę ok, cały czas w lodówce. Służę zdjęciem w razie co.
Bardzo się cieszę z pomidorków, zrobię na ostro, bo ;:333 no okropny jestem niedowiarek, przecież to Kozulki przepis, dobrze że napisałaś. Mam nadzieję, że w pomidorach będziemy się w tym roku topić i na pewno je zrobię, i Twoje szaszłyczki i paprykę nadziewaną
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Żurek zrobiłam za gęsty, muszę rozcieńczyć ;:306
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Wiesz co, ale ja durna jestem ;:14 :lol: jeszcze raz przeczytałam uważnie, no już wiem co to za zamarynowana cebulka :lol:
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, na pewno jest pyszny, a dodajesz tarty chrzan do żurku? Jeśli lubisz chrzan, to spróbuj, zaostrza i polepsza smaczek ;:108

Moniczko, tak, to chodziło o to, że ja ją w tych składnikach do sosu do surówki na chwilę marynuję, chyba cosik niejasno napisałam, sorki, zakręcona jestem ;:219
Cebulkę pewnie, ze pokazuj :D Lubię takie eksperymenty :D
Co do pomidorków, to właśnie byliśmy dziś u Dziadka z okazji Dnia Dziadka :lol: i zabrałam ze sobą słoiczek, panowie się zajadali, bo pikantne i w galaretce. W przyszłym roku zrobię dużo więcej słoiczków i część bez cayenn'ej, żeby ci, co nie lubią ostrego też skosztowali ;:306
Nie wiedziałam, że ta jedna mała papryczka tak zaostrzy cały słoik pomidorków ;:oj
I wiesz co? Muszę się rozejrzeć za jakąś twardą, średnioowocową odmianą do tej galaretki. Tak wszyscy narzekali na Kmicica, że twardy i niedobry, a mnie się wydaje, że on (lub jakiś jemu podobny) byłby do tej galaretki idealny...
Wiem, wiem... Już mi się "kombinatorek" włączył ;:306
Pozdrawiam, Dorota
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Śliczny ten tort ;:oj
Jak będziesz mieć chwilkę czasu Dorotko, podeślij fotki jak robisz te śliczne róże na torcie :wit
Mój synuś w lutym ma urodzinki-chciałabym mu taki torcik zrobić... ;:108
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko jak moi usłyszeli jeszcze o czekoladka kokosowych to im się gęba uśmiechnęła i chyba zrobię, a za śliwki nominuje Cie do Oscara! ;:196
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ależ tu gwarno,a mnie nie było,cóż pomagałam młodemu skończyć słownik na konkurs:)

jedzonko,że ślinka leci ;:152 nie nadążam z propozycjami
martwię się,że nie wypróbuję tego co mnie bardzo intryguje bo zapomnę -lawina wciąż nowych smakołyków mnie zasypie :lol:
muszę sobie chyba robić listę chciejstw ;:306
barszczyk i żurek-mniam-może wstawicie swoje przepisy ;:180
ja właściwie robię tylko jeden żurek,który opanowałam i zostałam przy tym jednym smaku ,a barszczyk robię zdecydowanie za rzadko!muszę to natychmiast naprawić
Aniu-ja zawsze dostawałam wielkich oczu jak mnie ciągotki dopadały ;:306 u mnie (nie)stety-uzasadnione najczęściej ;:167
Dorotko-gdzieś jest wrzucony przepis na pomidorki?
przepisy dodatkowo wrzucam do folderu"mniam,mniam"-jeszcze bym chciała zgrać dla potomnych-w spadku życzą sobie przepisy ;:306
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Evluk dzięki, może dziś mi się uda ;:3 Ile świeczek będzie na torcie? :D

Maryś, to musisz koniecznie kokosowe zrobić :D Śliwkom Oscara możemy przyznać, ja tylko wykonawczyni :oops:

Asia, pewnie, że nie, wręcz zapraszamy i będziemy pamiętać ;:196
Przepis na żurek i barszczyk mam z Marysinej Wyspy, zaraz odszukam jak mi się uda to wkleję linki :)
A przepis na pomidorki w galarecie podawała kiedyś Ania Kozula, nie mogę teraz znaleźć Jej tekstu, ale ja sobie go spisałam i na nim się wzorowałam, zmieniłam troszkę proporcje żelatyny i zrobiłam tak:

Pomidorki w galarecie

Obrazek

Składniki:

2-2,5 kg pomidorków koktajlowych lub innych drobnoowocowych
3 cebule okrojone w półplasterki

Zalewa:
50g żelatyny "Winiary" do gotowania
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
6 łyżek octu
1,25 litra wody + 0,25 litra wody do namoczenia żelatyny
Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, czosnek - do smaku.

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w W 0,25 l zimnej wody i odstawić na chwilę do napęcznienia. 1,25 litra wody zagotować z cukrem, solą, wrzucić przyprawy, wlać ocet i rozpuścić we wrzątku namoczoną żelatynę. Zagotować w garnku wodę i zblanszować w niej pokrojoną cebulkę, ostudzić. W wyparzonych słoiczkach poukładać warstwami umyte i osączone pomidorki. Zalać goracą zalewą, słoiczki wstawić do gorącej wody i pasteryzować 5 minut.

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Pomidorki robię w podobny sposób jak Ty Dorotko ;:108
cantati pisze:Ile świeczek będzie na torcie?
9 :) Boże, kiedy to przeleciało ;:173
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:167 ;:167 ;:196 ;:196 ;:167 ;:167

ładne masz "fartuszki"na słoiczkach:)brakuje mi takich gadżetów:)
w natłoku prac skupiałam sie od lat tylko na "niezbędnie do życia potrzebnych";)
nadszedł juz chyba czas na drobiazgi pięknie uzupełniające prozę życia:))
zanim nadejdą wnuki :;230 :;230
słyszałam pogłoski,że będę babcia karmiącą :;230

pomidorki chętnie wypróbuję-jadałam podobne u Babci jak byłam mała,ale pamiętam tylko tyle,że były ostre-dorosli zajadali je jako przekąskę do wódeczki:)

jutro będzie u mnie Agnieszka-może skuszę sie na zrobienie kokosowych czekoladek ;:204 ;:152

;:167 ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asia, Jak to "babcią karmiącą"? Czy ja o czymś nie wiem? ;:112
Na kokoski się skuś koniecznie :D Będziecie zajadać do kawki przy pogaduchach ;:333
A widzisz, nie napisałam tego w przepisie, ale do każdego słoika włożyłam strączek papryczki Cayennej. Pomidorki wyszły bardzo ostre :twisted: Następnym razem część zrobię bez papryczek :)
"Fartuszki" są własnej produkcji :lol: Lubię takie "pierdółki" ;:306
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ponoć już "widzą" jak biegam za wnukami z jedzeniem i dokarmiam :;230 za mamusię... :;230

o papryczkach doczytałam,a pierdółki lubię,a nawet cos tam kiedys dziergałam-stroje kapielowe na szydełku na zamówienie ;:306 serwetki,"poszewki"na poduszki,ale to było w epoce kamienia dzierganego-jak byłam mała i Babcia uczyła nas różnych robótek-lubiłam takie dłubaninki,zwłaszcza na drutach i szydełku.teraz dłubię w garach i łopatką i grabkami ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko do czego używa się te pomidorki w galarecie i czy galaretkę też się je?
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”