Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Upiekłam dzisiaj, upsss...wczoraj placek drożdźowy samoś z rabarbarem wg przepisu Aldony (Pestki)
Faktycznie robota żadna podług normalnego drożdżowca, a ciasto pychota.
Po łódzku - cud, miód, ultramaryna :;230 (to tak starodawnie, bo moja babcia tak mówiła).
Zrobiłam z połowy składników, wyszła mi jedna blaszka 24x35 cm
Na dowód jak fajnie wyszło mam zdjęcia

ObrazekObrazekObrazek

Przepraszam Agnieszko ;:180 ;:196 ;:180 , że na Twoim wątku wychwalam ciasto Pestki
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli tak smakuje jak wygląda to mus zajrzeć do pestki na wątek tylko ...mało casu .
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Agniesiu z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy i zdjęcia tych smakołyków.
Oprócz wykonania to jeszcze Twoje podanie i ułożenie na talerzyku ;:180
Wczoraj na spotkaniu u Joli miałam okazję spróbować rabarbarowca-pyszny.
U mnie w domciu wciąż króluje cytrynowiec :wink:
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

kamma pisze:Jeśli tak smakuje jak wygląda to mus zajrzeć do pestki na wątek tylko ...mało casu .
Tylko ,że PESTKA@ swojego kulinarnego wątku nie ma i podpina się pod innych :oops: Za co z calego serducha przepraszam ;:196
To drożdzowe u mnie w domu jest na okrągło.Czasem aż zbrzydnie,ale jest tak samo pyszne jak robi się czerstwe.Wtedy lubię je sobie moczyć w kawie z mlekiem :wink: Mrożone smakuje jak tyle co z pieca...Ja się staram nie przypiekać tak spodu i za długo nie trzymam w piecu.180st ok 40 minut.bez termoobiegu.
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aldonka, piekłam samosia pierwszy raz i trochę się bałam, że się nie dopiecze. Do czasu [podanego przez Ciebie dołożyłam :oops: 5 minut, teraz już wiem, że nie potrzebnie :oops:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

spokojnie kochana :wink: Ja wkładam patyczek ,jak sie nie klei to wyłączam górę i na chwilkę tylko dół z termoobiegiem(jakieś 5 minut)Każdy ma inny piekarnik i trzeba po prostu na wyczucie ;:196
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Pestka wiesz już że mało casu to jak znaleźć ten przepis :shock:
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

PESTKA@ pisze:spokojnie kochana :wink: Ja wkładam patyczek ,jak sie nie klei to wyłączam górę i na chwilkę tylko dół z termoobiegiem(jakieś 5 minut)Każdy ma inny piekarnik i trzeba po prostu na wyczucie ;:196
Jak czytam takie opisy, albo sama ustawiam w piekarniku temperaturę na "175", to się zastanawiam jak nasze prababki piekły ciasta i paszrtety. I jakie one były. Ani termoobiegu, ani precyzyjnego regulowania temperatury, a ja długo myślę, czy 180 to dobrze, czy lepiej 190 ?
Ciasto na ostatnim zdjęciu apatyczne niezwykle.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

..masz rację.Tez sie zastanawiam często nad tym jak nasze babcie musiały wyczuć temperaturę pieca i jak wiedziały ile węgla dołożyć aby piec miał odpowiednią temperaturę.Powiem Ci ,że często tez u mojej Babuni(kiedy już była starowinką) ciasto przypalało sie i wtedy blach(taka wielka piekarnicza)jechała przez całą kuchnie,na korytarz hihihi.Nerwy Babuni puszczały.Kiedy padało hasło ,że będzie piczenie w sobotę,zawsze stawiałam sie na czas.Uwielbiałam z Nią piec różności,a przy tym opowiadałyśmy sobie o wszystkim....Moja mama nie potrafi upiec niczego,nawet naleśniki Jej nie wychodzą,bo kuchnia nigdy Ją nie interesowała ,a mąka kuła w dłonie.Tak jest do dziś.Córka matce ciasta piecze,a powinno być odwrotnie :;230
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Nie, Pestka, powinno być tak jak kto lubi. U mnie w domu każdy miał swoją specjalizację, ojciec - zupy mleczne, mama - kanapki, rosół i konfitury z wiśni, brat - mięso, ja - mieszaniny różnego rodzaju, takie pipry z paprami. A moja Teściowa, która piecze doskonale, nienawidzi robienia gołąbków, z którymi jest mniej roboty niż z kruchymi ciasteczkami. Witać taki Twój los, żeby piec mamie ciasta.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

No dobra to może ten przepis na drożdżowe z rabarbarem coby go nie szukać po całym forum.Aga na pewno nie będzie miała nam tego za złe.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drożdzowy SAMOŚ
W misce rozbełtać widelcem 6 jajek,rozkruszyć kostke drożdzy(10 dag
na to nasypać 1,5 szkl cukru,2 szkl mleka prosto z lodówki,0,5 szkl oleju
Niczego nie mieszać.Miskę wstawić do lodówki wieczorem,rano wyciągnąć i dodać 1 kg mąki.Wymieszać ręką i do piekarnika nagrzanego do 180st. Ciasto można dekorować owocami jakimi się chce i kruszonką.
Z tej porcji wychodzą dwie blachy ciasta.Możesz oczywiście wstawić do jednej ,ale ciasto będzie wysokie.
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pestko masz doświadczenie w pieczeniu samosia. Proszę doradź, czy można położyć na to ciasto mrożone owoce (myślę o zimowej porze :wink: ) i ile wtedy piec?
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oczywiście że możesz ,ale nie rozmrażaj.Piecze się tyle samo..ok 40 minut.Ja nigdy nie przesypuję owoców cukrem przed położeniem na ciasto.bo zbyt dużo soku wypływa i może utworzyć się zakalec(zwłaszcza jeśli chodzi o rabarbar)
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aldonka, dzięki za cenne rady ;:196
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”