Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Asiu, Aniu WK ;:306 ale mnie z rana rozbawiłyście ;:196
Jak już torcik zniknie, to nie martwcie się, mam jeszcze blok czekoladowy na słodko:

Obrazek

A gdyby ktoś zgłodniał, to jest jeszcze pizza i focaccia:

Obrazek Obrazek

Eluś, Wnusio najatrakcyjniejszy element przybrania tortowego musiał przecież osobiście celebrować :D

Moniczko, pewnie, że pamiętam :D Już wtedy mnie kusiła, ale nie zdążyłam zrobić, musiałam wtedy na trochę wyjechać i ledwo się z paprykami i pomidorami obrobiłam ;:306 Ale teraz chyba się nie wywinę, bo przed latem przechodzę na dietę ;:224 I koniec z gotowymi muesli, tam jednak najczęściej jest cukier.
A papryczki w tym roku musimy koniecznie zrobić. Mam całą masę nowych odmian, w tym te czereśniowe okrągłe, małe i ostre jak... ;:224 Muszę właśnie zrobić przegląd nasion pod względem późniejszego przeznaczenia owoców :D Masz jakieś sprawdzone ostre papryczki, takie niewielkie, które byłyby dobre do nadziewania?
A co do pomidorów, to tak sobie myślę wydaje mi się, że główną przyczyną ich stanu "bleeeeeeeeeeeeeee" to było to, że one się zrobiły kwaśne. W suszonych tego kwasku nie ma, może spróbujemy je podsuszyć i takie ponadziewać..? No dobra, ponad pół roku jeszcze mamy... :twisted:

Asia, wyspana? Kawka i torcik czekają :D A granola kusi, oj kusi.. Do jogurtu mniam!
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posliniłam się, lecę ;:65 po talerzyk, tylko nie rozdaj wszystkiego - zostaw mi jeden kawałek bloku do ;:40 kawy....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam,witam
zapodziałam się na porannych burzliwych w doznania estetyczne i nie tylko rozmowach (email:)z Ewunią ;:196 co to była u mnie i z rozmachem machnęła ogródek ;:215
kawunia wypita,a torcik i inne łakocie i witaminki Wam zostawiam bo mnie coś znowu kręci od rana ;:65 gdzieś biegam :;230 sie dalej odchudzam ;:306

pyszności obwącham,pociumkam,wyglądają smakowicie ;:152

szukam granoli...co ta za słodziak? ;:152
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Dorotko z ręku na sercu - warzywa zaczęłam 'uprawiać' po raz pierwszy w życiu, nie liczę sałaty koperku itp. I powiem Tobie, że zawsze myślałam, że paprykę to sie uprawia tylko w szklarni albo w cieplejszych krajach :oops: A ja tu czytam, że Wy ją w gruncie sadzicie. Najmniejszego pojęcia nie mam jak się ją uprawia. Jak mi dasz krótką instrukcję gdzieś w warzywach i co ona lubi pod nogi, i może nazwy ze 3 nietrudnych odmian, to gotowa jestem zrobić rozsadę.
Ale co by sie nie stało, to nadziewać będziemy :heja

Nie wiem co z tymi pomidorami, moje były jakby obrzydliwie sfermentowane. Nawet wspomniałam że dałam kilka malutkich do ogórków kiszonych i też były fuj. Ale coś Romaszka pisała żeby za wcześnie nie ruszać 'Pomidory konserwowe w occie' http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3667&hilit no ale u nas to miesiące minęły i nie ma octu :?

Granolę warto na bazie musu z jabłek zrobić, mówię poważnie. W sezonie to wiesz, nie smakuje jak teraz :lol:
x-xm-a

Post »

asma granolę wrzucę w przepisy z działki
:wit
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a rzuć też do mnie granolą,do mniam ;:180
x-xm-a

Post »

albo tort albo granola moja droga ;:209
aaa do Twojego :lol: źle zrozumiałam, już teraz sama wklej
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

A ja błagam o rzucenie mi tego bloku czekoladowego(przepisu!!!!) ,bo zaraz utopie się we własnym ślinotoku ;:oj
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sobie wkleje ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko ;:63 ;:63 ;:63
Może nie blok, ale kawałeczek pizzy i focacci bardzo proszę ;:108 ;:180
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale my o przepisy sie usmiechamy :D
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu WK, blok jeszcze jest, częstuj się :D Przed jutrzejszym egzaminem potrzebujesz energii ;:108

Asia, mam nadzieję, że już Ci przeszło? ;:196
Widzę, że Monika już Ci przepisik na granolę z jabłkami podała, więc i ja korzystam i go sobie zapisuję ;:3

Moniczko, ja w ub. roku też pierwszy raz uprawiałam więcej warzyw, dotąd siałam kilka koktajlówek w donicach na taras, parę sałat i zioła. Papryki miałąm po raz pierwszy w życiu i nic specjalnego im nie robiłam, nawiozłam identycznie jak pomidory, obrywałam pierwsze kwiatki zgodnie z instrukcją i wszystko co wyrastało pod pierwszym rozwidleniem a w niektórych odmianach dodatkowo trochę boczne pędy jak widziałam, że się za bardzo rozkrzewia. To w sumie łątwa roślinka do uprawy, trzeba tylko jej zapewnić nieco więcej wody niż pomidorom, bo jak ma za sucho to zrzuca kwiaty.
W tym roku będę miałą więcej ostrych specjalnie do nadziewania :)
Gdybyś się zdecydowała siać, to mam po kilka nasionek paru odmian do oddania w dobre ręce ;:173 ;:108
Co do pomidorów w oliwie, to musimy to w tym roku dopracować ;:108 Może co z tego będzie :lol:

Aldonko, specjalnie dla Ciebie przepis na blok czekoladowy w dwóch odsłonach - szybkiej i jeszcze szybszej :D

Szybki blok czekoladowy z bakaliami

Składniki:

1,5 szkl. cukru
70ml płynnego mleka (dałam 3,2%)
60ml rumu (można zastąpić mlekiem)
0,5kg mleka w proszku (tego w niebieskim woreczku)
1 kostka margaryny
4 czubate łyżki ciemnego kakao
Bakalie - rodzaj i ilość wg uznania: suszone śliwki, daktyle, rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe, migdały, wiórki kokosowe, kandyzowane owoce itp.

Wykonanie:

Płynne mleko podgrzać, dodać cukier, rum i pogotować ok. 5 minut. Lekko przestudzić, do jeszcze ciepłego dodać margarynę i rozpuścić ją. Kiedy masa będzie chłodna dodać mleko w proszku i kakao, ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki - można wcześniej suche składniki przesiać.
Wsypać posiekane z grubsza bakalie, dokładnie wymieszać, wlać do wyłożonej pergaminem formy i odstawić do zastygnięcia. Pokroić w kwadraty lub rąby.

W wersji jeszcze szybszej rozpuszczamy w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę, wlewamy do niej odrobinę ulubionego likieru i wsypujemy ulubione bakalie :D
Mieszamy, wylewamy do foremki i odstawiamy do zastygnięcia :)

Smacznego ;:137

Marysiu, pizza i foccacia na cieście wg Twoich wskazówek ;:196 Częstuj się Kochana, smacznego ;:196 (Na Wyspę też Ci kawałeczek na później zaniosłam) ;:108
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, ciasto na pizzę i focacię zrobiłam wg tego przepisu Marysi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p3592367
Pyyyszne :D Na focacii położyłam oliwki, posypałam rozmarynem i odrobiną soli, a wcześniej przejechałam ciasto pędzelkiem zamoczonym w oliwie, żeby sól i rozmaryn się trzymały :D
A pizzę posmarowałam sosem pomidorowym, posypałam ziołami (bazylia, oregano), poukładałam na części mięso z kurczaka a na części szynkę, posypałam serem i do pieca na 10-12 minut. I gotowe :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

och jakie swietne przepisy ,musze kilka wyprobowac
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko blok wygląda bardzo apetycznie :D nigdy go nie robiłam..... u mnie ostatnio ciasteczkowe szaleństwo, praktycznie co 2-3 dni robię następne..... każde inne :lol:
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”