Aniu WK, blok jeszcze jest, częstuj się

Przed jutrzejszym egzaminem potrzebujesz energii
Asia, mam nadzieję, że już Ci przeszło?
Widzę, że
Monika już Ci przepisik na granolę z jabłkami podała, więc i ja korzystam i go sobie zapisuję
Moniczko, ja w ub. roku też pierwszy raz uprawiałam więcej warzyw, dotąd siałam kilka koktajlówek w donicach na taras, parę sałat i zioła. Papryki miałąm po raz pierwszy w życiu i nic specjalnego im nie robiłam, nawiozłam identycznie jak pomidory, obrywałam pierwsze kwiatki zgodnie z instrukcją i wszystko co wyrastało pod pierwszym rozwidleniem a w niektórych odmianach dodatkowo trochę boczne pędy jak widziałam, że się za bardzo rozkrzewia. To w sumie łątwa roślinka do uprawy, trzeba tylko jej zapewnić nieco więcej wody niż pomidorom, bo jak ma za sucho to zrzuca kwiaty.
W tym roku będę miałą więcej ostrych specjalnie do nadziewania

Gdybyś się zdecydowała siać, to mam po kilka nasionek paru odmian do oddania w dobre ręce
Co do pomidorów w oliwie, to musimy to w tym roku dopracować

Może co z tego będzie
Aldonko, specjalnie dla Ciebie przepis na blok czekoladowy w dwóch odsłonach - szybkiej i jeszcze szybszej
Szybki blok czekoladowy z bakaliami
Składniki:
1,5 szkl. cukru
70ml płynnego mleka (dałam 3,2%)
60ml rumu (można zastąpić mlekiem)
0,5kg mleka w proszku (tego w niebieskim woreczku)
1 kostka margaryny
4 czubate łyżki ciemnego kakao
Bakalie - rodzaj i ilość wg uznania: suszone śliwki, daktyle, rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe, migdały, wiórki kokosowe, kandyzowane owoce itp.
Wykonanie:
Płynne mleko podgrzać, dodać cukier, rum i pogotować ok. 5 minut. Lekko przestudzić, do jeszcze ciepłego dodać margarynę i rozpuścić ją. Kiedy masa będzie chłodna dodać mleko w proszku i kakao, ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki - można wcześniej suche składniki przesiać.
Wsypać posiekane z grubsza bakalie, dokładnie wymieszać, wlać do wyłożonej pergaminem formy i odstawić do zastygnięcia. Pokroić w kwadraty lub rąby.
W wersji
jeszcze szybszej rozpuszczamy w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę, wlewamy do niej odrobinę ulubionego likieru i wsypujemy ulubione bakalie

Mieszamy, wylewamy do foremki i odstawiamy do zastygnięcia
Smacznego
Marysiu, pizza i foccacia na cieście wg Twoich wskazówek

Częstuj się Kochana, smacznego

(Na Wyspę też Ci kawałeczek na później zaniosłam)