Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

super,muszę chyba bliżej przyjrzeć sie tej "plastelince"
miłego dzionka!
dzisiaj żeberka-już gotowe:)
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5117
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dorcia skoro to lepienie takie proste to może jakiś zdjęciowy instruktaż dla opornych, tak jak przy pokazywanych przepisach :lol:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

jestem za!poproszę o filmik:))
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Tort makowy z białą czekoladą

Obrazek

Składniki:

Blaty:
8 jajek
25 dag cukru pudru
3 łyżki mielonych migdałów
20 dag mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag suchego maku

Poncz:
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
Łyżka soku z cytryny
6 łyżek rumu

Krem z białą czekoladą:
600 ml śmietany kremówki
50 dag białej czekolady
Łyżka soku z cytryny

Dodatkowo do przybrania:
Wiórki białej czekolady
Ciemna czekolada plastyczna

Wykonanie:

Biszkopt makowy: oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać wrzucając po jednym żółtku. Zmieszać mąkę tortową i ziemniaczną z migdałami, proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Suche składniki delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Wysmarować masłem i obsypać tartą bułką tortownicę o średnicy 26 cm i wlać do niej ciasto. Biszkopt piec w temperaturze 180?C przez ok. 45 minut (trzeba sprawdzić patyczkiem czy środek jest dobrze upiczony). Biszkopt ostudzić (można go upiec dzień wcześniej), przekroić na trzy blaty.

Poncz: łyżkę cukru rozpuścić w szklance zimnej, przegotowanej wody, dodać łyżkę soku z cytryny, rum, wymieszać.

Krem: 50g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać ochłodzoną białą czekoladę nadal ubijając. Na koniec skropić krem sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.

Pierwszy blat biszkotu nasączyć ponczem i rozsmarować na nim 1/4 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć go ponczem, rozsmarować na nim również 1/4 kremu i przykryć ostatnim blatem. Wierzchni blat nasączyć ponczem i udekorować tort pozostałym kremem. Wierzch i boki tortu można udekorować dodatkowo wiórkami białej czekolady, przybrać dowolnie.

Smacznego ;:137

-- 21 sty 2013, o 14:00 --

Asiu, Ilonko - filmiku nie mam czym nakręcić ;:131
Ale zdjęcia porobię, nie obiecuję, że dziś, bo ostatnio jak tylko coś sobie zaplanuję, to dzieje się milion rzeczy na raz i z planów nici, ale w ciągu najbliższych dni wstawię, razem z przepisem na czekoladę plastyczną :D
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

ależ Ty cuda robisz Dorotko ;:224

A ja z prośbą na jakiś pomysł na surówką z dyni hokkaido (Uchiki Kuri) do drobiu, no nic mi do głowy nie przychodzi, raczej nie na słodko...chyba may podobne smaki, na to liczę :lol:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4396
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ok. Lwówka Śl.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

No, toś mi teraz kłopotu narobiła...jak ja mam wybrać czy robić tort makowy czy piernikowy, kiedy oba takie boskie? ;:145
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Pati, jak ma być urodzinowy, to lepiej makowy ;:108 A piernikowy możesz potraktować jako ciasto z kremem i podać również w ramach przyjęcia urodzinowego ;:304

Moniczko, ale się zmówiłyśmy :lol: Właśnie zrobiłam z Hokkaido surówkę słodko-kwaśną, lekko pikantną, taką trochę tajską. Z marchewką i szalotkami, sos robiłam w oparciu o przepis na sałatkę z zielonego mango. Ten przepis został kiedyś wymyślony na bazie tego co akurat miałam pod ręką, ale u nas się przyjął :D Jakbyś chciała coś bardziej wykwintnego, to kiedyś znalazłam taki przepis na surówkę z dyni z pieczarkami i rukolą

Surówka z dyni i marchewki

Składniki:


1 duża marchewka
Kawałek obranej i oczyszczonej dyni (wagowo mniej więcej tyle ile dyni, użyłam Hokkaido)
40g cebulki szalotki pokrojonej w cieniutkie piórka
1 drobno posiekana czerwona ostra papryczka
łyżeczka brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny (do smaku)

Cebulkę pokroić w bardzo cieniutkie piórka i wymieszać z solą, sokiem z cytryny, cukrem i posiekaną ostrą papryczką. Odstawić. W tym czasie zetrzeć oczyszczoną dynię i marchewkę na grubej tarce jarzynowej. Wymieszać z zamarynowaną cebulką.

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7326
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dorotko ,ja nie jestem dzielna tylko mnie odrzuca od słodkiego ,ale tak mam po chemii ;:180 Wszyscy wiedzą ,że wolę śledzia jak kawałek ciasta ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Eluś, to zamiłowanie do śledzi mamy wspólne :wit
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 42326
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dorotko tart przekopiowany i sałatka też czekają na wykonawstwo.
Dla Ciebie Kochana wszystko proste, bo masz złote rączki ;:196
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

no sama widzisz :lol:
Troszkę się spóźniłam z pytaniem, ale przepis zaraz skopiuję i on mi się już bardzo podoba. Szalotkę marynowaną dajesz w całości?

Za to z braku pomysłu zrobiłam dwa w jednym. Pamiętasz te placki z dyni? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3922&hilit
To ja je zrobiłam jak 'placek po cygańsku' na płask, na to standardowo gulasz, odrobina śmietany i koperek. I ja Ci powiem, że ten placek ;:224 Jeśli kiedyś nie będziesz mieć pomysłu to spróbuj, ciasto dość rzadkawe jak będziesz nakładać, ale tak ma być. Dałam mw na pół kilo dyni całą fetę, 3 jajka i ze 2-3 czubate łyżki bułki tartej, spokojnie można w tym przepisie majstrować z dodatkami typu paryka itp

A jeszcze coś - tak jak pomidory nadziewane ;:222 tak cebuleczki (co to je wyrwałam z ziemi po wysianiu nasion cebuli) w oleju palce lizać, olej chyba soliłam. Odrobinę w nim fermentują, bardzo dobre, troszkę w smaku inne niż marynowane, mniej kwaśne.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8593
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Ja od wczoraj zyję na barszczyku i zurku - nakisiłam, nagotowałam a teraz do filizanki, książki pod pache i zakuwamy pociagajac łyka zupki ;:40
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dorotko jeszcze przy okazji chciałam Cię zapytać- jak pomidory w galarecie.....baaardzo jestem ciekawa co to wychodzi
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

ElleBelle pisze:Dorotko ,ja nie jestem dzielna tylko mnie odrzuca od słodkiego ,ale tak mam po chemii ;:180 Wszyscy wiedzą ,że wolę śledzia jak kawałek ciasta ;:7
widac różnie ta chemia działa,bo nie wszystkich odrzuca od słodkiego,ja nadal czuję silne przyciąganie ;:108 dobra znajoma również uwielbia słodycze ;:108
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8593
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Ja ostatnio kwaśne - kiszona kapusta, ogórki, kiszony barszcz i zur - aż się niepokoję... ;:306
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”