Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
super,muszę chyba bliżej przyjrzeć sie tej "plastelince"
miłego dzionka!
dzisiaj żeberka-już gotowe:)
miłego dzionka!
dzisiaj żeberka-już gotowe:)
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5117
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dorcia skoro to lepienie takie proste to może jakiś zdjęciowy instruktaż dla opornych, tak jak przy pokazywanych przepisach 

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Tort makowy z białą czekoladą

Składniki:
Blaty:
8 jajek
25 dag cukru pudru
3 łyżki mielonych migdałów
20 dag mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag suchego maku
Poncz:
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
Łyżka soku z cytryny
6 łyżek rumu
Krem z białą czekoladą:
600 ml śmietany kremówki
50 dag białej czekolady
Łyżka soku z cytryny
Dodatkowo do przybrania:
Wiórki białej czekolady
Ciemna czekolada plastyczna
Wykonanie:
Biszkopt makowy: oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać wrzucając po jednym żółtku. Zmieszać mąkę tortową i ziemniaczną z migdałami, proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Suche składniki delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Wysmarować masłem i obsypać tartą bułką tortownicę o średnicy 26 cm i wlać do niej ciasto. Biszkopt piec w temperaturze 180?C przez ok. 45 minut (trzeba sprawdzić patyczkiem czy środek jest dobrze upiczony). Biszkopt ostudzić (można go upiec dzień wcześniej), przekroić na trzy blaty.
Poncz: łyżkę cukru rozpuścić w szklance zimnej, przegotowanej wody, dodać łyżkę soku z cytryny, rum, wymieszać.
Krem: 50g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać ochłodzoną białą czekoladę nadal ubijając. Na koniec skropić krem sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
Pierwszy blat biszkotu nasączyć ponczem i rozsmarować na nim 1/4 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć go ponczem, rozsmarować na nim również 1/4 kremu i przykryć ostatnim blatem. Wierzchni blat nasączyć ponczem i udekorować tort pozostałym kremem. Wierzch i boki tortu można udekorować dodatkowo wiórkami białej czekolady, przybrać dowolnie.
Smacznego
-- 21 sty 2013, o 14:00 --
Asiu, Ilonko - filmiku nie mam czym nakręcić
Ale zdjęcia porobię, nie obiecuję, że dziś, bo ostatnio jak tylko coś sobie zaplanuję, to dzieje się milion rzeczy na raz i z planów nici, ale w ciągu najbliższych dni wstawię, razem z przepisem na czekoladę plastyczną

Składniki:
Blaty:
8 jajek
25 dag cukru pudru
3 łyżki mielonych migdałów
20 dag mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag suchego maku
Poncz:
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
Łyżka soku z cytryny
6 łyżek rumu
Krem z białą czekoladą:
600 ml śmietany kremówki
50 dag białej czekolady
Łyżka soku z cytryny
Dodatkowo do przybrania:
Wiórki białej czekolady
Ciemna czekolada plastyczna
Wykonanie:
Biszkopt makowy: oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać wrzucając po jednym żółtku. Zmieszać mąkę tortową i ziemniaczną z migdałami, proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Suche składniki delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Wysmarować masłem i obsypać tartą bułką tortownicę o średnicy 26 cm i wlać do niej ciasto. Biszkopt piec w temperaturze 180?C przez ok. 45 minut (trzeba sprawdzić patyczkiem czy środek jest dobrze upiczony). Biszkopt ostudzić (można go upiec dzień wcześniej), przekroić na trzy blaty.
Poncz: łyżkę cukru rozpuścić w szklance zimnej, przegotowanej wody, dodać łyżkę soku z cytryny, rum, wymieszać.
Krem: 50g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać ochłodzoną białą czekoladę nadal ubijając. Na koniec skropić krem sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
Pierwszy blat biszkotu nasączyć ponczem i rozsmarować na nim 1/4 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć go ponczem, rozsmarować na nim również 1/4 kremu i przykryć ostatnim blatem. Wierzchni blat nasączyć ponczem i udekorować tort pozostałym kremem. Wierzch i boki tortu można udekorować dodatkowo wiórkami białej czekolady, przybrać dowolnie.
Smacznego

-- 21 sty 2013, o 14:00 --
Asiu, Ilonko - filmiku nie mam czym nakręcić

Ale zdjęcia porobię, nie obiecuję, że dziś, bo ostatnio jak tylko coś sobie zaplanuję, to dzieje się milion rzeczy na raz i z planów nici, ale w ciągu najbliższych dni wstawię, razem z przepisem na czekoladę plastyczną

Pozdrawiam, Dorota
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
ależ Ty cuda robisz Dorotko
A ja z prośbą na jakiś pomysł na surówką z dyni hokkaido (Uchiki Kuri) do drobiu, no nic mi do głowy nie przychodzi, raczej nie na słodko...chyba may podobne smaki, na to liczę

A ja z prośbą na jakiś pomysł na surówką z dyni hokkaido (Uchiki Kuri) do drobiu, no nic mi do głowy nie przychodzi, raczej nie na słodko...chyba may podobne smaki, na to liczę

- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4396
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ok. Lwówka Śl.
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
No, toś mi teraz kłopotu narobiła...jak ja mam wybrać czy robić tort makowy czy piernikowy, kiedy oba takie boskie? 

- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Pati, jak ma być urodzinowy, to lepiej makowy
A piernikowy możesz potraktować jako ciasto z kremem i podać również w ramach przyjęcia urodzinowego
Moniczko, ale się zmówiłyśmy
Właśnie zrobiłam z Hokkaido surówkę słodko-kwaśną, lekko pikantną, taką trochę tajską. Z marchewką i szalotkami, sos robiłam w oparciu o przepis na sałatkę z zielonego mango. Ten przepis został kiedyś wymyślony na bazie tego co akurat miałam pod ręką, ale u nas się przyjął
Jakbyś chciała coś bardziej wykwintnego, to kiedyś znalazłam taki przepis na surówkę z dyni z pieczarkami i rukolą
Surówka z dyni i marchewki
Składniki:
1 duża marchewka
Kawałek obranej i oczyszczonej dyni (wagowo mniej więcej tyle ile dyni, użyłam Hokkaido)
40g cebulki szalotki pokrojonej w cieniutkie piórka
1 drobno posiekana czerwona ostra papryczka
łyżeczka brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny (do smaku)
Cebulkę pokroić w bardzo cieniutkie piórka i wymieszać z solą, sokiem z cytryny, cukrem i posiekaną ostrą papryczką. Odstawić. W tym czasie zetrzeć oczyszczoną dynię i marchewkę na grubej tarce jarzynowej. Wymieszać z zamarynowaną cebulką.
Smacznego


Moniczko, ale się zmówiłyśmy


Surówka z dyni i marchewki
Składniki:
1 duża marchewka
Kawałek obranej i oczyszczonej dyni (wagowo mniej więcej tyle ile dyni, użyłam Hokkaido)
40g cebulki szalotki pokrojonej w cieniutkie piórka
1 drobno posiekana czerwona ostra papryczka
łyżeczka brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny (do smaku)
Cebulkę pokroić w bardzo cieniutkie piórka i wymieszać z solą, sokiem z cytryny, cukrem i posiekaną ostrą papryczką. Odstawić. W tym czasie zetrzeć oczyszczoną dynię i marchewkę na grubej tarce jarzynowej. Wymieszać z zamarynowaną cebulką.
Smacznego

Pozdrawiam, Dorota
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dorotko ,ja nie jestem dzielna tylko mnie odrzuca od słodkiego ,ale tak mam po chemii
Wszyscy wiedzą ,że wolę śledzia jak kawałek ciasta 


Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Eluś, to zamiłowanie do śledzi mamy wspólne 

Pozdrawiam, Dorota
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42326
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dorotko tart przekopiowany i sałatka też czekają na wykonawstwo.
Dla Ciebie Kochana wszystko proste, bo masz złote rączki
Dla Ciebie Kochana wszystko proste, bo masz złote rączki

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
no sama widzisz
Troszkę się spóźniłam z pytaniem, ale przepis zaraz skopiuję i on mi się już bardzo podoba. Szalotkę marynowaną dajesz w całości?
Za to z braku pomysłu zrobiłam dwa w jednym. Pamiętasz te placki z dyni? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3922&hilit
To ja je zrobiłam jak 'placek po cygańsku' na płask, na to standardowo gulasz, odrobina śmietany i koperek. I ja Ci powiem, że ten placek
Jeśli kiedyś nie będziesz mieć pomysłu to spróbuj, ciasto dość rzadkawe jak będziesz nakładać, ale tak ma być. Dałam mw na pół kilo dyni całą fetę, 3 jajka i ze 2-3 czubate łyżki bułki tartej, spokojnie można w tym przepisie majstrować z dodatkami typu paryka itp
A jeszcze coś - tak jak pomidory nadziewane
tak cebuleczki (co to je wyrwałam z ziemi po wysianiu nasion cebuli) w oleju palce lizać, olej chyba soliłam. Odrobinę w nim fermentują, bardzo dobre, troszkę w smaku inne niż marynowane, mniej kwaśne.

Troszkę się spóźniłam z pytaniem, ale przepis zaraz skopiuję i on mi się już bardzo podoba. Szalotkę marynowaną dajesz w całości?
Za to z braku pomysłu zrobiłam dwa w jednym. Pamiętasz te placki z dyni? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3922&hilit
To ja je zrobiłam jak 'placek po cygańsku' na płask, na to standardowo gulasz, odrobina śmietany i koperek. I ja Ci powiem, że ten placek

A jeszcze coś - tak jak pomidory nadziewane

- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Ja od wczoraj zyję na barszczyku i zurku - nakisiłam, nagotowałam a teraz do filizanki, książki pod pache i zakuwamy pociagajac łyka zupki 

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dorotko jeszcze przy okazji chciałam Cię zapytać- jak pomidory w galarecie.....baaardzo jestem ciekawa co to wychodzi
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
widac różnie ta chemia działa,bo nie wszystkich odrzuca od słodkiego,ja nadal czuję silne przyciąganieElleBelle pisze:Dorotko ,ja nie jestem dzielna tylko mnie odrzuca od słodkiego ,ale tak mam po chemiiWszyscy wiedzą ,że wolę śledzia jak kawałek ciasta


- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Ja ostatnio kwaśne - kiszona kapusta, ogórki, kiszony barszcz i zur - aż się niepokoję... 
