Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 42326
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Jaką używasz na ogół ! typu poznańska najlepiej!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6846
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Renatko, Marysia ma rację- ciasto drożdżowe jest pyszne, wszechstronne i do tego łatwe , wg. mnie.

Dorotko, przykro mi, że Konradek znów coś złapał. Rotawirusa przerabiałam z Patrykiem jak miał niecały rok. Żal patrzeć na tak umordowane dziecko
Cieszę się, ze już dobrze i wrócił do kolegów.
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3865
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląskie Tarnowskie Góry

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Oj też kiedyś nie umiałam zrobić ciasta drożdżowego ,a teraz zawsze się udaje trzeba uwierzyć w siebie.Moje pierwsze udane ciasto było ze śliwkami i po pół godzinie blaszki nie było ,a M nie wierzył że je sama upiekłam ;:131
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Marysiu, Dzięki za przepis ;:196
Renia podpytywala, a ja notuje bo na Swieta bedzie drozdzowka :D
Marzenko, Dzięki, juz lepiej, nawet mozna powiedziec, ze calkiem dobrze :)
Te nasze berbecie to sie wycierpia :(
Rozyczko, musialo byc pyszne ciasto :D

Bardzo przepraszam, ale chwilowo nie mam polskich znakow :(
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Polecam drożdzowiec z lodówki.Podawałam już przepis.Zawsze wychodzi.pieknie rośnie i nie trzeba wyrabiać.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dzięki Aldonko, lece poszukac przepisu :) Dotad z lodowki robilam ciasto na pizze i na bulki, na slodko jeszcze nigdy :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6846
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

O Dorotko, jak znajdziesz ten przepis na ciasto z lodówki to wstaw linka. Nie słysząłam jeszcze o cieście z lodówki na drożdżowca
Dorcinda
500p
500p
Posty: 912
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Stargard

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Witajcie :lol:
Kiedyś dostałam od siostry przepis na ciasto drożdżowe, które wychodzi nawet kuchennym analfabetom.
W misce układać warstwami
10 dag drożdży rozkruszonych, 1 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 4 rozbełtane jajka, 1 szklanka oleju, 3/4 szklanki mleka, 4,5 szklanki mąki.
Odstawić na 3h. Po tym czasie wyrobić mikserem na jednolitą gładką masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 35 min w tem. 150 st. z termoobiegiem (bez termoobiegu trochę dłużej).

To jest przepis podstawowy można dodać owoce i kruszonkę (1 szklanka mąki, ? kostki masła, ? szklanki cukru, ew. ? łyżeczki proszku) wtedy mamy placek - należy go piec trochę dłużej w zależności od wilgotności owoców.
Gdy upieczemy w formie na babkę, wystarczy polukrować lub oblać czekoladą, wskazany dodatek rodzynek, można też nasączyć ponczem.
Smacznego
Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Marzenko, znalazlam przepis Aldonki, podawala u Agness, pod, tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9#p3123889

Witaj Dorcinda :wit Dzięki serdeczne za przepis, super szybki i bezproblemowy ;:3 Wyprobujje na pewno :D

Kochani, wrzucam przepis na dwa rodzaje mini - pasztecikow drobiowych. Jedne z galaretka zurawinowa, a drugie z sosem chranowym. Bardzo ladnie prezentuja sie na stole i sa pyszne :D
Na razie przepis, zdjecia dodam jak zastygnie galaretka :wink:

Paszteciki w wersji mini z galaretka zurawinowa i sosem chrzanowym

Skladniki na pasztet:

800 g miesa drobiowego (moze byc mieszane, wg uznania)
100 g wątróbki drobiowej
1 duza cebula
2 marchewki
Olej
2 jajka (żółtka i białka osobno)
1 duża sucha bułka
Sól i pieprz do smaku
? łyżeczki gałki muszkatołowej
? łyżeczki zmielonego jałowca
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka listków laurowych

Skladniki na galaretke zurawinowa:

Sloiczek zurawiny
Czubata lyzeczka zelatyny w proszku
Kieliszek czerwonego wina
Ew. cukier i sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Mieso umyc, oczyscic i podzielic na mniejsze kawalki, jeśli jest to kurczak moze byc z koscmi. Na duzej patelni rozgrzac kilka lyzek oleju, obsmazyc krotko mieso i wlozyc do garnka. Dodac szklanke-dwie wody, ziele angielskie, listki laurowe, posolic, popieprzyc, dodac pokrojona w kawalki marchewke i dusic na malym ogniu az bedzie prawie miekkie. Pod koniec duszenia dodac do garnka oczyszczona watrobke i dusic jeszcze kilkanascie minut az watrobka bedzie ugotowana, odparowujac jednoczesnie nadmiar wywaru. Zdjac z ognia i do garnka dodac polamana sucha bulke. Powinna wchlonac wywar i zmieknac. Cebule bardzo drobno pokroic, zeszklic na oleju i dodac do miesa.
Calosc przekrecic przez maszynkę o gestym sicie, jeśli trzeba to dwaukrotnie. Do rozdrobnionej masy dodac zoltka, przyprawic calosc sola, pieprzem, gałka muszkatołowa, jalowcem i bardzo dokladnie wyrobic, najlepiej mikserem. Bialka ubic (niekoniecznie na sztywno) i dodac do masy. Calosc delikatnie ale dokladnie wymieszac.
Male foremki wysmarowac maslem i posypac bulka tarta. Napelnic masa do 3/4 objetosci (po upieczeniu pasztetu, w foremce musi zostac minimum centymetr wolnego miejsca do brzegu, aby zmiescila sie galaretka). Wstawic do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut (zaleznie od wielkosci foremek).
Odstawić do wystygnięcia, w tym czasie przygotowac galaretke i sos.

Zelatyne namoczyc w odrobinie wody i odstawic do napecznienia. W rondelku zagotowac przez kilka minut wino, zdjac z ognia i dodac do niego namoczona zelatyne. dokladnie roozpuscic i dodac sloiczek zurawiny. jeśli trzeba, doprawic do smaku cukrem i sokiem z cytryny.

Stygnaca galaretka dopelnic polowe foremek z pasztetem i odstawic do zastygniecia.
Druga polowe pasztecikow podawac z sosem chrzanowo-jajecznym (przepis w kolejnym poscie :wink: )

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Sos chrzanowy do pasztetow i mies

Skladniki:

Pol szklanki majonezu
Pol szklanki jogurtu naturalnego lub kwasnej smietany (wg upodoban)
2 lyzki chrzanu
4 ugotowane na twardo jajka
Sol i bialy pieprz do smaku

Wykonanie:

Jajka zetrzec na najdrobniejszej tarce jarzynowej, dodac chrzan, majonez i jogurt (smietane). Przyprawic sola i bialym pieprzem. Wszystko dokladnie wymieszac i wstawic na conajmniej 2-3 godziny do lodowki.
Podawac do wedlin, pieczonych i gotoowanych mies i pasztetow.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Buleczki czosnkowe

Skladniki:

800g pszennej maki chlebowej
2 lyzki cukru
1 lyzeczka soli
20g swiezych drozdzy
520g mleka
60g masla

Nadzienie czosnkowe:

120g miekkiego masla
8-10 drobo posiekanych lub roztartych zabkow czosnku
Sol do smaku
2 lyzeczki suszonej lub 2 lyzki swiezej natki pietruszki

Wykonanie:

Przygotowac nadzienie, rozcierajac dokladnie miekkie maslo z czosnkiem, odrobina soli i natka. Przelozyc do worka cukierniczego i wstawic do lodowki. W tym czasie przygotowac ciasto na buleczki.
60g masla rozpuscic w rondelku, dodac mleko, cukier, drozdze i 2 lyzki maki, wymieszac dokladnie i odstawic na kilka minut do wyrosniecia. Do misy miksera wsypac make i sol, wlaczyc mikser i powoli wlewac rozrobione w mleku drozdze z maslem i cukrem. Wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. jeśli bedzie za suche mozna dodac jeszcze odrobine mleka, jeśli zbyt wilgotne - podsypac troszke maki.\
Uformowac kule z ciasta i wlozyc do wysmarowanej oliwa miski. Odstawic do wyrosniecia.
Kiedy podwoi objetosc, odgazowac, lekko wyrobic i podzielic na 12 czesci.
Z kazdej czesci uleepic owalna buleczke i ukladac na pergaminie do wyrosniecia.
Wyrosniete buleczki possmarowac rozmaconym z llyzka mleka jajkiem, naciac wzdluz na glebokosc ok. 1 cm i w naciecie wycisnac rekawem cukierniczym paseczek nadzienia.
Buleczki wstawic do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok. 15 minut.

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku

Skladniki (na 6 porcji):

3 ugotowane na twardo jajka
6 plastrow szynki
125ml jogurtu naturalnego
500g mrozonego zielonego groszku
2 szklanki czystego bulionu warzywnego lub drobiowego
50ml bialego wytrawnego wina (mozna zastapic woda)
Kilka-kilkanascie ziarenek czarnego pieprzu
Zelatyna w ilosci wystarczajacej do sciecia 1 litra plynu
Sol, pieprz i cukier do smaku

Wykonanie:

Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody do napecznienia. W garnku zagotowac bulion z winem i ziarenkami pieprzu, przyprawic do smaku sola i rozpuscic we wrzatku polowe namoczonej zelatyny. Po ostudzeniu wyjac ziarenka pieprzu.
Zamrozony zielony groszek wrzucic na wrzaca, osolona i poslodzona wode i gotowac 5-7 minut az zmieknie, ale nie straci ladnego, zielonego koloru. Nie przykrywac garnka pokrywka.
Groszek odcedzic i zmiksowac na gladkie puree. Do goracego dodac namoczona zelatyne i bardzo dokladnie wymieszac. Dodac jogurt i doprawic sola i pieprzem do smaku.
Pozostawic do przestudzenia.
Do salaterek wlac po kilka lyzek bulionu z zelatyna i wstawic do lodowki do wystudzenia.
Jajka przekroic w poprzek na polowki i kazda polowke zawinac w plasterek szynki tak, aby przekrojona strona zostala widoczna. Zawiniatka ulozyc w salaterkach na zastygnietej warstwie galaretki, zoltkiem do dolu. Zalac delikatnie wywarem i odstawic do zastygniecia.
Nastepnie w kazdej salaterce polozyc warstwe musu z groszku i znow schlodzic. Wierzch musu zalac cieniutka warstwa pozostalego wywaru i pozostawic do sciecia.
Podawac wyjete z salaterek, ulozone zoltkiem do gory.

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dorotko ależ pyszności zaserwowałaś ;:196 U mnie już jedzonko prawie gotowe, jeszcze tylko ostatnie ciasto przełożyć masami i finisz. Ale ten sos do mięsa z chrzanem i jajeczkami zrobię. Wydaje się pyszny :D A i po świętach na pewno zrobię bułeczki z czosnkiem.... uwielbiamy takie jedzonko :D
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Agus, ciesze sie, ze przepisy przypadly Ci do gustu ;:196

Aniu, bardzo dziekuje ;:196

Dziewczyny, Wam i wszystkim odwiedzajacym ten watek chcialabym zloozyc
najserdeczniejsze zyczenia zdrowych, wesolych i pogodnych Swiat Wielkiej Nocy, milosci, ciepla i radosci kazdego dnia.

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Kochane ;:196 jutro obrobie i wstawie zdjecia, dzisiaj zakopalam sie w rozsadzie - pikuje ostatnie papryki i zaraz sie musze wziac za selery... A to bedzie jakas masakra, bo wzeszly mi w jakichs kosmicznych ilosciach... :roll: :roll: :roll:
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”