Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
I tak trzymać - do przodu nawet jak pod górke. Będzie dobrze.
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Dorotko przede wszystkim dużo zdrowia i samych radosnych dni na ten Nowy Rok 

- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Coś dobrego do jedzenia byś wrzuciła?
Bo u Marysi na wyspie to teraz dieta króluje i się nawet oczami najeść nie można... 

- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Aniu, musi być dobrze, nie ma wyjścia
Pod górkę nawet czasami lubię, byle nie za często i nie tak od razu po Świętach, bo przez te smakowitości na stole to ledwie zipię
Marzenko, dziękuję
Wam także wszystkiego co naj, naj, najpiękniejsze
No i wiosny jak najszybciej, coby w końcu w ziemi można było pogrzebać 
Patuś, wrzucę zaraz ciacho, już je raz tutaj zamieszczałam, niestety w nieodpowiednim czasie, bo w chwili awarii forumowej i zniknęło w czeluściach sieciowego śmietnika
Dziś obiadu nie gotuję, Mąż na wyjeździe, więc z Synem wczorajszą zupkę zjedliśmy, a teraz Mu naleśniki zrobię...
Może jutro i w niedzielę coś bardziejszego upichcę... Może jakieś sugestie obiadowe macie? Bo pomysła poświątecznie jeszcze nie mam

Marzenko, dziękuję

Patuś, wrzucę zaraz ciacho, już je raz tutaj zamieszczałam, niestety w nieodpowiednim czasie, bo w chwili awarii forumowej i zniknęło w czeluściach sieciowego śmietnika

Dziś obiadu nie gotuję, Mąż na wyjeździe, więc z Synem wczorajszą zupkę zjedliśmy, a teraz Mu naleśniki zrobię...
Może jutro i w niedzielę coś bardziejszego upichcę... Może jakieś sugestie obiadowe macie? Bo pomysła poświątecznie jeszcze nie mam

Pozdrawiam, Dorota
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Dorotko mnie to po świętach na razie od mięska odrzuciło, mimo, że my rodzina mięsożerna
A naleśniczki na obiadek z dodatkiem jakiejś zupki to pyszne jedzonko
U mnie wczoraj był forszmak i placki ziemniaczane , a dziś makaron z sosem serowym 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dorotko ja też po świętach na co bezmięsnego miałam chęć i już były placki dyniowe! Dojrzało mi mango co na Twoją sałatkę kiedyś kupiłam i chyba jutro upichcę ryż na mleku kokosowym i mango na masełku!
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mario to ja poprosze o przepis-moje mango na ta sama surówke czeka i czerwienieje:)miało być z marchewka wg Agness 

- Maska
- Kontakt:
Nie ma przepisu w jakiej kuchni telewizyjnej usłyszałam, że chyba w Tajlandii jest taki sposób podawania mango z ryżem gotowanym w mleku kokosowych. Ugotowałam ryż w puszce mleka kokosowego i jakoś samo mango nie bardzo mi pasowało to podsmażyłam na maśle. Smak jest pyszny nie słodzę tego, bo mango jest słodkie. U nas obiadem awaryjnym jest makaron ze serem i to jest taki obiad awaryjny tajski 

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
hmmm...dobrze rozumiem?...
gotuję puszkę mleka,a w nim ryż-nie będzie tego zbyt dużo...
mango smażę na masełku i podaję z ryżem-to wszystko??
gotuję puszkę mleka,a w nim ryż-nie będzie tego zbyt dużo...
mango smażę na masełku i podaję z ryżem-to wszystko??
- Maska
- Kontakt:
Asiu ja ugotowała na połowie puszki jedną torebkę ryżu oczywiście wysypaną i pół mango to miałam w lecie na dwa dni obiad. W lecie nie chce się specjalnie jeść. Jak za mało płynu możesz podlać trochę wody ale ją odparować. Smacznego!
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Dorotea, a zdradzisz, jak robisz kulebiaki?
Przyznam, że kieleckie kulebiaczki z "Telegrafu" bardzo mi smakowały
Przyznam, że kieleckie kulebiaczki z "Telegrafu" bardzo mi smakowały

- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Aguś, placki ziemniaczane mówisz..? Idę zaraz obierać ziemniaczki
Makaron robię bardzo rzadko niestety, bo mój Mąż je go jak za karę...
Asia, ja mam ochotę na ryż z mango wg przepisu Marysi odkąd pierwszy raz o nim wspomniała
i chyba dziś w ramach kolacji się skuszę, tylko w drodze z przedszkola skoczę na szybkie zakupy - mleczko kokosowe i mango
Esmeraldo witaj
Faktycznie, te kulebiaczki spod Telegrafu są obłędne
Zresztą nie tylko one z tej piekarni
Przepisy na kulebiaczki wstawię jutro - drożdżowe z kapustą i grzybami i z pstrągiem w ziołowym cieście maślanym.
Dziś zaległy przepis na Piernikowiec z bitą śmietaną i granatem

Składniki:
Biszkopt:
10 jajek
250g cukru pudru
szczypta soli
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 czubate łyżki kakao
Krem:
800ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
3 owoce granatu
2 łyżeczki soku z cytryny
Poncz:
150ml przegotowanej zimnej wody lub świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
50ml spirytusu lub wódki
2 łyżki cukru
Do dekoracji:
1 owoc granatu
100g startej białej czekolady
Przygotowanie:
Przygotować biszkopt (można zrobić to dzień wcześniej): ubić białka na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier puder i nadal ubijać. Białka zrobią się szkliste. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Przesiać obie mąki z przyprawą do piernika, kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wmieszać delikatnie do masy jajecznej (można na najmniejszych obrotach miksera).
Piekarnik nagrzać do 175*C. Ciasto podzielić na 2 części i upiec dwa blaty jak do rolady (ok. 10 minut każdy) na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ostudzić.
Przygotować poncz: W wodzie (soku) rozpuścić cukier, następnie dodać alkohol.
Krem: owoce granatu obrać (najlepiej przekroić w poprzek na połówki, położyć połówki owocu na dłoni cięciem w stronę ręki i uderzając w skórkę łyżką "wysypać" pestki), skropić sokiem z cytryny i odstawić. Ubić na sztywno śmietankę pod koniec dodając cukier puder. Wmieszać do kremu pestki granatu.
Pierwszy blat nasaczyć ponczem, wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć drugim blatem, lekko go docisnąć i nasączyć. Rozsmarować drugą połowę kremu, posypać startą białą czekoladą i udekorować pestkami granatu. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego

Asia, ja mam ochotę na ryż z mango wg przepisu Marysi odkąd pierwszy raz o nim wspomniała

Esmeraldo witaj

Przepisy na kulebiaczki wstawię jutro - drożdżowe z kapustą i grzybami i z pstrągiem w ziołowym cieście maślanym.
Dziś zaległy przepis na Piernikowiec z bitą śmietaną i granatem

Składniki:
Biszkopt:
10 jajek
250g cukru pudru
szczypta soli
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 czubate łyżki kakao
Krem:
800ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
3 owoce granatu
2 łyżeczki soku z cytryny
Poncz:
150ml przegotowanej zimnej wody lub świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
50ml spirytusu lub wódki
2 łyżki cukru
Do dekoracji:
1 owoc granatu
100g startej białej czekolady
Przygotowanie:
Przygotować biszkopt (można zrobić to dzień wcześniej): ubić białka na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier puder i nadal ubijać. Białka zrobią się szkliste. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Przesiać obie mąki z przyprawą do piernika, kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wmieszać delikatnie do masy jajecznej (można na najmniejszych obrotach miksera).
Piekarnik nagrzać do 175*C. Ciasto podzielić na 2 części i upiec dwa blaty jak do rolady (ok. 10 minut każdy) na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ostudzić.
Przygotować poncz: W wodzie (soku) rozpuścić cukier, następnie dodać alkohol.
Krem: owoce granatu obrać (najlepiej przekroić w poprzek na połówki, położyć połówki owocu na dłoni cięciem w stronę ręki i uderzając w skórkę łyżką "wysypać" pestki), skropić sokiem z cytryny i odstawić. Ubić na sztywno śmietankę pod koniec dodając cukier puder. Wmieszać do kremu pestki granatu.
Pierwszy blat nasaczyć ponczem, wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć drugim blatem, lekko go docisnąć i nasączyć. Rozsmarować drugą połowę kremu, posypać startą białą czekoladą i udekorować pestkami granatu. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego

Pozdrawiam, Dorota
- Maska
- Kontakt:
Mój ryż z mango zjedzony, a sałatki z mango dalej nie zrobiłam 

- Grazka226
- 1000p
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
Dołączam do takiego pysznego grona 

Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain