Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
I tak trzymać - do przodu nawet jak pod górke. Będzie dobrze.
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6846
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dorotko przede wszystkim dużo zdrowia i samych radosnych dni na ten Nowy Rok 

- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4396
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ok. Lwówka Śl.
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Coś dobrego do jedzenia byś wrzuciła?
Bo u Marysi na wyspie to teraz dieta króluje i się nawet oczami najeść nie można... 


- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Aniu, musi być dobrze, nie ma wyjścia
Pod górkę nawet czasami lubię, byle nie za często i nie tak od razu po Świętach, bo przez te smakowitości na stole to ledwie zipię
Marzenko, dziękuję
Wam także wszystkiego co naj, naj, najpiękniejsze
No i wiosny jak najszybciej, coby w końcu w ziemi można było pogrzebać 
Patuś, wrzucę zaraz ciacho, już je raz tutaj zamieszczałam, niestety w nieodpowiednim czasie, bo w chwili awarii forumowej i zniknęło w czeluściach sieciowego śmietnika
Dziś obiadu nie gotuję, Mąż na wyjeździe, więc z Synem wczorajszą zupkę zjedliśmy, a teraz Mu naleśniki zrobię...
Może jutro i w niedzielę coś bardziejszego upichcę... Może jakieś sugestie obiadowe macie? Bo pomysła poświątecznie jeszcze nie mam


Marzenko, dziękuję



Patuś, wrzucę zaraz ciacho, już je raz tutaj zamieszczałam, niestety w nieodpowiednim czasie, bo w chwili awarii forumowej i zniknęło w czeluściach sieciowego śmietnika

Dziś obiadu nie gotuję, Mąż na wyjeździe, więc z Synem wczorajszą zupkę zjedliśmy, a teraz Mu naleśniki zrobię...
Może jutro i w niedzielę coś bardziejszego upichcę... Może jakieś sugestie obiadowe macie? Bo pomysła poświątecznie jeszcze nie mam

Pozdrawiam, Dorota
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dorotko mnie to po świętach na razie od mięska odrzuciło, mimo, że my rodzina mięsożerna
A naleśniczki na obiadek z dodatkiem jakiejś zupki to pyszne jedzonko
U mnie wczoraj był forszmak i placki ziemniaczane , a dziś makaron z sosem serowym 




- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42350
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dorotko ja też po świętach na co bezmięsnego miałam chęć i już były placki dyniowe! Dojrzało mi mango co na Twoją sałatkę kiedyś kupiłam i chyba jutro upichcę ryż na mleku kokosowym i mango na masełku!
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Mario to ja poprosze o przepis-moje mango na ta sama surówke czeka i czerwienieje:)miało być z marchewka wg Agness 

- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42350
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Nie ma przepisu w jakiej kuchni telewizyjnej usłyszałam, że chyba w Tajlandii jest taki sposób podawania mango z ryżem gotowanym w mleku kokosowych. Ugotowałam ryż w puszce mleka kokosowego i jakoś samo mango nie bardzo mi pasowało to podsmażyłam na maśle. Smak jest pyszny nie słodzę tego, bo mango jest słodkie. U nas obiadem awaryjnym jest makaron ze serem i to jest taki obiad awaryjny tajski 

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
hmmm...dobrze rozumiem?...
gotuję puszkę mleka,a w nim ryż-nie będzie tego zbyt dużo...
mango smażę na masełku i podaję z ryżem-to wszystko??
gotuję puszkę mleka,a w nim ryż-nie będzie tego zbyt dużo...
mango smażę na masełku i podaję z ryżem-to wszystko??
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42350
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Asiu ja ugotowała na połowie puszki jedną torebkę ryżu oczywiście wysypaną i pół mango to miałam w lecie na dwa dni obiad. W lecie nie chce się specjalnie jeść. Jak za mało płynu możesz podlać trochę wody ale ją odparować. Smacznego!
-
- 500p
- Posty: 539
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dorotea, a zdradzisz, jak robisz kulebiaki?
Przyznam, że kieleckie kulebiaczki z "Telegrafu" bardzo mi smakowały
Przyznam, że kieleckie kulebiaczki z "Telegrafu" bardzo mi smakowały

- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Aguś, placki ziemniaczane mówisz..? Idę zaraz obierać ziemniaczki
Makaron robię bardzo rzadko niestety, bo mój Mąż je go jak za karę...
Asia, ja mam ochotę na ryż z mango wg przepisu Marysi odkąd pierwszy raz o nim wspomniała
i chyba dziś w ramach kolacji się skuszę, tylko w drodze z przedszkola skoczę na szybkie zakupy - mleczko kokosowe i mango
Esmeraldo witaj
Faktycznie, te kulebiaczki spod Telegrafu są obłędne
Zresztą nie tylko one z tej piekarni
Przepisy na kulebiaczki wstawię jutro - drożdżowe z kapustą i grzybami i z pstrągiem w ziołowym cieście maślanym.
Dziś zaległy przepis na Piernikowiec z bitą śmietaną i granatem

Składniki:
Biszkopt:
10 jajek
250g cukru pudru
szczypta soli
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 czubate łyżki kakao
Krem:
800ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
3 owoce granatu
2 łyżeczki soku z cytryny
Poncz:
150ml przegotowanej zimnej wody lub świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
50ml spirytusu lub wódki
2 łyżki cukru
Do dekoracji:
1 owoc granatu
100g startej białej czekolady
Przygotowanie:
Przygotować biszkopt (można zrobić to dzień wcześniej): ubić białka na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier puder i nadal ubijać. Białka zrobią się szkliste. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Przesiać obie mąki z przyprawą do piernika, kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wmieszać delikatnie do masy jajecznej (można na najmniejszych obrotach miksera).
Piekarnik nagrzać do 175*C. Ciasto podzielić na 2 części i upiec dwa blaty jak do rolady (ok. 10 minut każdy) na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ostudzić.
Przygotować poncz: W wodzie (soku) rozpuścić cukier, następnie dodać alkohol.
Krem: owoce granatu obrać (najlepiej przekroić w poprzek na połówki, położyć połówki owocu na dłoni cięciem w stronę ręki i uderzając w skórkę łyżką "wysypać" pestki), skropić sokiem z cytryny i odstawić. Ubić na sztywno śmietankę pod koniec dodając cukier puder. Wmieszać do kremu pestki granatu.
Pierwszy blat nasaczyć ponczem, wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć drugim blatem, lekko go docisnąć i nasączyć. Rozsmarować drugą połowę kremu, posypać startą białą czekoladą i udekorować pestkami granatu. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego

Asia, ja mam ochotę na ryż z mango wg przepisu Marysi odkąd pierwszy raz o nim wspomniała


Esmeraldo witaj



Przepisy na kulebiaczki wstawię jutro - drożdżowe z kapustą i grzybami i z pstrągiem w ziołowym cieście maślanym.
Dziś zaległy przepis na Piernikowiec z bitą śmietaną i granatem

Składniki:
Biszkopt:
10 jajek
250g cukru pudru
szczypta soli
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 czubate łyżki kakao
Krem:
800ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
3 owoce granatu
2 łyżeczki soku z cytryny
Poncz:
150ml przegotowanej zimnej wody lub świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
50ml spirytusu lub wódki
2 łyżki cukru
Do dekoracji:
1 owoc granatu
100g startej białej czekolady
Przygotowanie:
Przygotować biszkopt (można zrobić to dzień wcześniej): ubić białka na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier puder i nadal ubijać. Białka zrobią się szkliste. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Przesiać obie mąki z przyprawą do piernika, kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wmieszać delikatnie do masy jajecznej (można na najmniejszych obrotach miksera).
Piekarnik nagrzać do 175*C. Ciasto podzielić na 2 części i upiec dwa blaty jak do rolady (ok. 10 minut każdy) na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ostudzić.
Przygotować poncz: W wodzie (soku) rozpuścić cukier, następnie dodać alkohol.
Krem: owoce granatu obrać (najlepiej przekroić w poprzek na połówki, położyć połówki owocu na dłoni cięciem w stronę ręki i uderzając w skórkę łyżką "wysypać" pestki), skropić sokiem z cytryny i odstawić. Ubić na sztywno śmietankę pod koniec dodając cukier puder. Wmieszać do kremu pestki granatu.
Pierwszy blat nasaczyć ponczem, wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć drugim blatem, lekko go docisnąć i nasączyć. Rozsmarować drugą połowę kremu, posypać startą białą czekoladą i udekorować pestkami granatu. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego

Pozdrawiam, Dorota
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42350
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Mój ryż z mango zjedzony, a sałatki z mango dalej nie zrobiłam 

- Grazka226
- 1000p
- Posty: 1356
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dołączam do takiego pysznego grona 

Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain