Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Tutke z pergaminu, woreczek foliowy - lejesz lukier do rogu (ja z czekoladą robiłam, z lukrem nie próbowałam) skręcasz górę woreczka odcinasz tyci tyci róg i rysujesz.
ważne: nie dotykasz pierniczka trzymasz kilka milimetrów ponad nim!!!

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A już Dorotko myślałam że to Twoje dzieło - ja też bym tak chciała część ozdobić ale czuje, że mi się nie uda!
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Pati, te łapki należą do mojej Siostrzenicy Zuzi
Jak na prawdziwą Kobietkę przystało, bądź co bądź niemal już dorosłą, bo przecież dwa i pół roku doświadczenia życiowego posiadającą, nie przepuści jak Mamusia sobie pazurki maluje i swoje z powagą pod pędzelek podstawia. Nie przyjmując przy tym odmowy oczywiście
Te lukrowe esy-floresy tak mnie nurtują, że chyba w weekend pomaluję na próbę parę pierniczków...
Zrobię lukier taki jak Bożenka poleca, na wrzątku z cytryną, robiłam już podobny, ale rzadki do polewania ciastek i pączków, ale takiego do "rysowania" jeszcze nigdy.
Mam jeszcze przepis na lukier królewski, z białkiem, z którego robiłam dekoracje cukrowe, ale on dość szybko zastyga... Bożenko, próbowałaś może takim robić? Nada się?
Ewiczka, a ile będzie przy tym radochy dla dzieciaków i babrania się w lukrze
Małgosiu
Dziękuję Ci bardzo za tak miłe słówko
I zapraszam gorąco
Aniu, a do rozpuszczonej czekolady coś dodajesz, żeby była rzadsza, czy nie?
Maryś, uda się na pewno, będą śliczne, zobaczysz!

Te lukrowe esy-floresy tak mnie nurtują, że chyba w weekend pomaluję na próbę parę pierniczków...
Zrobię lukier taki jak Bożenka poleca, na wrzątku z cytryną, robiłam już podobny, ale rzadki do polewania ciastek i pączków, ale takiego do "rysowania" jeszcze nigdy.
Mam jeszcze przepis na lukier królewski, z białkiem, z którego robiłam dekoracje cukrowe, ale on dość szybko zastyga... Bożenko, próbowałaś może takim robić? Nada się?
Ewiczka, a ile będzie przy tym radochy dla dzieciaków i babrania się w lukrze

Małgosiu

Aniu, a do rozpuszczonej czekolady coś dodajesz, żeby była rzadsza, czy nie?
Maryś, uda się na pewno, będą śliczne, zobaczysz!
Pozdrawiam, Dorota
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Dorotko, odkąd przed laty poznałam przepis na ten lukier, nie używam innego. Używam kwasku cytrynowego, nie próbowałam z sokiem z cytryny. Poza tym ostrożnie podchodzę do ciast z surowymi żółtkami lub białkami.
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Ja robiłam lukier z białek, do polewania pączków, na gorące pączki się lało, więc surowe białko się ścinało i nie było groźby żadnej choroby. Jednak jak Dorotka twierdzi szybko zastyga i nici z "pisania" nim.
Przyznam się, ze poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe pisaki lukrowe w markecie
. Ale pierniczków jeszcze nie mam
. Chyba zaproszę dzieci ze wsi dopomocy, bo sama ze swoim się nie wyrobię. A powiedzcie mi drogie, ile trzymacie w piekarniku pierniczki? Mnie ostatnio murzynki wyszły 
Przyznam się, ze poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe pisaki lukrowe w markecie

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Mam dwa sposoby: albo sama tworzę polewe czekoladową z zelatyną - mam wtedy pewność, że sie nie połamie i zastygnie;
albo roztapiam gorzką czekoladę 1 tabliczkę - wtedy dodaję albo 2-3 łyżeczki śmietankę 36%, lub kawałek masła też 2-3 płaskie łyżeczki, Czasami jak polewam całość to daję 2 łyżki jakiejs dobrej aromatycznej wódki.
Zawsze metodą prób i błedów - kapię na zimny talerzyk jak zastygnie ok, jak nie dokładam kilka kostek czekolady, albo więcej zelatyny (rozpuszczonej oczywiście w odrobince wody)
albo roztapiam gorzką czekoladę 1 tabliczkę - wtedy dodaję albo 2-3 łyżeczki śmietankę 36%, lub kawałek masła też 2-3 płaskie łyżeczki, Czasami jak polewam całość to daję 2 łyżki jakiejs dobrej aromatycznej wódki.

Zawsze metodą prób i błedów - kapię na zimny talerzyk jak zastygnie ok, jak nie dokładam kilka kostek czekolady, albo więcej zelatyny (rozpuszczonej oczywiście w odrobince wody)
- cantati
Bożenko, dzięki za info
To zrobię z kwaskiem, nie będę kombinować 
Marzenko, ja piekłam 8-10 minut, bo jedne miałam cieniutko wywałkowane a drugie troszkę grubiej. Z zaproszeniem dzieciaków to nie jest zły pomysł, z wycinaniem sobie super poradzą
Pisaki ja też kupiłam
Aniu, dzięki
Powiedzcie mi Kochane, dlaczego ten czas, szczególnie przed Świętami, tak przecieka między palcami?
Z niczym jestem nie wyrobiona, wczorajszy wieczorek uciekł pod znakiem adrenaliny związanej z akcją wymiany nasionek na FO, a dziś cała sobota na wyjeździe, zaraz wyjeżdżamy z Konradem na turniej piłkarski i pewnie wrócimy późno..
Poodwiedzam Was więc wieczorkiem
Miłej soboty wszystkim!

Marzenko, ja piekłam 8-10 minut, bo jedne miałam cieniutko wywałkowane a drugie troszkę grubiej. Z zaproszeniem dzieciaków to nie jest zły pomysł, z wycinaniem sobie super poradzą

Aniu, dzięki

Powiedzcie mi Kochane, dlaczego ten czas, szczególnie przed Świętami, tak przecieka między palcami?

Z niczym jestem nie wyrobiona, wczorajszy wieczorek uciekł pod znakiem adrenaliny związanej z akcją wymiany nasionek na FO, a dziś cała sobota na wyjeździe, zaraz wyjeżdżamy z Konradem na turniej piłkarski i pewnie wrócimy późno..
Poodwiedzam Was więc wieczorkiem

Miłej soboty wszystkim!
Pozdrawiam, Dorota
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Kochana jak będziesz całe dnie pichciła i piekła to nie dziwota, że dnia Ci brakuje.
Pierniczki to z Twojego osobistego przepisu?
Pierniczki to z Twojego osobistego przepisu?
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- cantati

Pierniczki piekłam z dwóch przepisów, pierwszy podpatrzony w wątku Marysi Maski, tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3460092 , a drugi przepis miałam taki:
Pierniczki
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
? szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
? torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości minimum 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego

Pozdrawiam, Dorota
-
- Od: 15 lut 2012, o 12:39
Troszkę mnie tu nie było
Dziękuję za odpowiedź,pierniczki zrobione ,teraz" tylko "polukrować,a do tego trzeba zgrabnych rączek

Dziękuję za odpowiedź,pierniczki zrobione ,teraz" tylko "polukrować,a do tego trzeba zgrabnych rączek

Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
to wymiana nasion juz była? podaj linka jak możesz
- cantati
Iza, damy radę
Będzie kolorowo 
Marzenko, wysyłam Ci PW

Marzenko, wysyłam Ci PW

Pozdrawiam, Dorota
- BozenkaA
- 1000p
Dorotko, będą miękkie czy twarde?cantati pisze:Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
- cantati
Bożenko, zaraz po upieczeniu są mięciutkie, potem twardnieją. Trzeba je dać do pojemnika i włożyć np. kawałek jabłka do środka, wtedy do Świąt zmiękną. Moje już zaczynaja mięknąć, za kilka dni je polukruję i powinny do Świąt być całkiem dobre 

Pozdrawiam, Dorota
- BozenkaA
- 1000p
To wszystko jasne. Dzięki.
Zerknijcie na ten śliczny Domek z piernika
Zerknijcie na ten śliczny Domek z piernika