Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Tutke z pergaminu, woreczek foliowy - lejesz lukier do rogu (ja z czekoladą robiłam, z lukrem nie próbowałam) skręcasz górę woreczka odcinasz tyci tyci róg i rysujesz.
:!: ważne: nie dotykasz pierniczka trzymasz kilka milimetrów ponad nim!!!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A już Dorotko myślałam że to Twoje dzieło - ja też bym tak chciała część ozdobić ale czuje, że mi się nie uda!
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Pati, te łapki należą do mojej Siostrzenicy Zuzi :D Jak na prawdziwą Kobietkę przystało, bądź co bądź niemal już dorosłą, bo przecież dwa i pół roku doświadczenia życiowego posiadającą, nie przepuści jak Mamusia sobie pazurki maluje i swoje z powagą pod pędzelek podstawia. Nie przyjmując przy tym odmowy oczywiście :wink:
Te lukrowe esy-floresy tak mnie nurtują, że chyba w weekend pomaluję na próbę parę pierniczków...
Zrobię lukier taki jak Bożenka poleca, na wrzątku z cytryną, robiłam już podobny, ale rzadki do polewania ciastek i pączków, ale takiego do "rysowania" jeszcze nigdy.
Mam jeszcze przepis na lukier królewski, z białkiem, z którego robiłam dekoracje cukrowe, ale on dość szybko zastyga... Bożenko, próbowałaś może takim robić? Nada się?

Ewiczka, a ile będzie przy tym radochy dla dzieciaków i babrania się w lukrze ;:215

Małgosiu :wit Dziękuję Ci bardzo za tak miłe słówko ;:196 I zapraszam gorąco ;:3

Aniu, a do rozpuszczonej czekolady coś dodajesz, żeby była rzadsza, czy nie?

Maryś, uda się na pewno, będą śliczne, zobaczysz!
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Dorotko, odkąd przed laty poznałam przepis na ten lukier, nie używam innego. Używam kwasku cytrynowego, nie próbowałam z sokiem z cytryny. Poza tym ostrożnie podchodzę do ciast z surowymi żółtkami lub białkami.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Ja robiłam lukier z białek, do polewania pączków, na gorące pączki się lało, więc surowe białko się ścinało i nie było groźby żadnej choroby. Jednak jak Dorotka twierdzi szybko zastyga i nici z "pisania" nim.
Przyznam się, ze poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe pisaki lukrowe w markecie :oops: . Ale pierniczków jeszcze nie mam :wink: . Chyba zaproszę dzieci ze wsi dopomocy, bo sama ze swoim się nie wyrobię. A powiedzcie mi drogie, ile trzymacie w piekarniku pierniczki? Mnie ostatnio murzynki wyszły :(
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Mam dwa sposoby: albo sama tworzę polewe czekoladową z zelatyną - mam wtedy pewność, że sie nie połamie i zastygnie;

albo roztapiam gorzką czekoladę 1 tabliczkę - wtedy dodaję albo 2-3 łyżeczki śmietankę 36%, lub kawałek masła też 2-3 płaskie łyżeczki, Czasami jak polewam całość to daję 2 łyżki jakiejs dobrej aromatycznej wódki. ;:136

Zawsze metodą prób i błedów - kapię na zimny talerzyk jak zastygnie ok, jak nie dokładam kilka kostek czekolady, albo więcej zelatyny (rozpuszczonej oczywiście w odrobince wody)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, dzięki za info ;:168 To zrobię z kwaskiem, nie będę kombinować :D

Marzenko, ja piekłam 8-10 minut, bo jedne miałam cieniutko wywałkowane a drugie troszkę grubiej. Z zaproszeniem dzieciaków to nie jest zły pomysł, z wycinaniem sobie super poradzą :D Pisaki ja też kupiłam :D

Aniu, dzięki ;:168

Powiedzcie mi Kochane, dlaczego ten czas, szczególnie przed Świętami, tak przecieka między palcami? :roll:
Z niczym jestem nie wyrobiona, wczorajszy wieczorek uciekł pod znakiem adrenaliny związanej z akcją wymiany nasionek na FO, a dziś cała sobota na wyjeździe, zaraz wyjeżdżamy z Konradem na turniej piłkarski i pewnie wrócimy późno..
Poodwiedzam Was więc wieczorkiem ;:196

Miłej soboty wszystkim!
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Kochana jak będziesz całe dnie pichciła i piekła to nie dziwota, że dnia Ci brakuje.
Pierniczki to z Twojego osobistego przepisu?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D Ilonko, właśnie na to mi czasu ostatnio brak, ale muszę się lepiej zorganizować i zebrać przed Świętami...
Pierniczki piekłam z dwóch przepisów, pierwszy podpatrzony w wątku Marysi Maski, tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3460092 , a drugi przepis miałam taki:

Pierniczki

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
? szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
? torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości minimum 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Troszkę mnie tu nie było :(
Dziękuję za odpowiedź,pierniczki zrobione ,teraz" tylko "polukrować,a do tego trzeba zgrabnych rączek ;:219 :lol:
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

to wymiana nasion juz była? podaj linka jak możesz
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, damy radę :D Będzie kolorowo :D
Marzenko, wysyłam Ci PW :wit
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

cantati pisze:Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Dorotko, będą miękkie czy twarde?
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, zaraz po upieczeniu są mięciutkie, potem twardnieją. Trzeba je dać do pojemnika i włożyć np. kawałek jabłka do środka, wtedy do Świąt zmiękną. Moje już zaczynaja mięknąć, za kilka dni je polukruję i powinny do Świąt być całkiem dobre :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

To wszystko jasne. Dzięki.
Zerknijcie na ten śliczny Domek z piernika
Zablokowany