Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

super ;:oj czapka rewelacja ;:215
wstawiałaś przepis na ciasto z gruszką?
jak sałatka?smakuje? ;:196
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Torcik super ,to teraz Twój mały czarodziej będzie mamuśkę czarował ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko-odpoczywasz po imprezie?czekam :wit
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, dziękuję ;:196 i przekażę :D (też gubię czasmi wątki jak nie przychodzi mi na maila info, i nie wiem od czego to zależy, że czasem przychodzi a czasem nie, muszę to dopiero rozkminić :D )

Asiu, dzięki ;:196 Torcicho było skromnie ubrane, ale nie chciałam naćkać znów nie wiadomo ile elementów. Co do odpoczywania, to jeszcze nie zaczęłam :roll: Teraz zamierzam poodpoczywać nadrabiając zaległości u Was :D Kawkę już mam, niestety bez ciacha. A może stety, bo tych kalorii ostatnio było... Trochę :twisted: Dziś w ramach wyrównania bilansu na obiad warzywka gotowane na parze :twisted: Sałatka i jedna i druga pyyyyyszna :D Zniknęły bez śladu :D Dzieciaki też wyjadły ciasteczka do zera, zatem chyba smakowały :D Jeszcze raz dzięki za przepisy ;:3
A przepis na ciacho kawowe już wklejam :D

Elu ;:196 , On już czaruje od jakichś 6 lat i 9 miesięcy :D I dobrze wie, co zrobić, żeby uzyskać co chce, jak stanie i popatrzy tym wzrokiem Shrekowego kota, to... Ja się jeszcze czasami opamiętam, ale na Babcię i Dziadka zaaawsze działa :lol:

Teraz przepisik na Ciasto kawowe z gruszką

Obrazek

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
3/4 szklanki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
? łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu naturalnego (lub maślanki albo kefiru)
? szklanki oleju
2 jajka
50ml likieru kawowego
1 szklanka zaparzonej mocnej, gorącej kawy rozpuszczalnej
350ml śmietanki 30-36%
kilka połówek gruszek z syropu

Wykonanie:

Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. W drugiej misce lekko rozbełtać jajka, dodać olej, likier kawowy i jogurt, wymieszać do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę z dodatkami, cukier i krótko wymieszać aż składniki się połączą. W czasie mieszania powoli wlewać gorącą kawę. Ciasto będzie dość rzadkie. Masę rozlać do dwóch identycznych tortownic o średnicy 23-26cm. Wstawić do nagrzanego do 180?C piekarnika, każdy blat piec ok. 30-40 minut, aż wbity w środek patyczek pozostanie suchy. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Masę wyłożyć na jeden blat ciasta, ułożyć na niej gruszki i przykryć drugim blatem. Nie trzeba nasączać, ciasto jest bardzo wilgotne. Schłodzić w lodówce ok. 2-3 godziny. Przed podaniem wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, przepis na mięso gotowane w majonezie REWELACJA!
Wielkie dzięki za wszystkie rady, karczek wyszedł super, nie wysuszony, soczysty, równo ugotowany i pyszny. Dałam więcej przypraw (gałązki rozmarynu, 2 strączki chilli, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe), soli tak jak w przepisie, po wystudzeniu w lodówce idealnie się kroił.

Agnieszko Agapa, "cycki" pod pierzynką pyyyszne i super szybkie, wpisuję na stałe do menu, dzięki ;:196

A skoro o mięsach, to wkleję przepis na pasztet, który robię od kilku lat, na Święta u nas obowiązkowy :D
Jest bardzo smaczny, a podany z sosem chrzanowym... Mniam ;:137

Pasztet mięsny staropolski

Obrazek

Składniki:

1 kg mieszanego mięsa (wieprzowina, wołowina, cielęcina)
200g podgardla lub słoniny
200g wątróbki cielęcej lub drobiowej
łyżka smalcu
100g cebuli
2 jajka
3 duże czerstwe bułki
pieprz, gałka muszkatołowa, mielony imbir
ziele angielskie i liść laurowy
bulion (zależnie od od potrzeb)
masło i bułka tarta do formy

Wykonanie:

1. Podgardle lub słoninę pokroić w grubą kostkę i smażyć na rozgrzanym smalcu aż się wytopi i zacznie rumienić. większość tłuszczu zlać do garnuszka. Do słoniny dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić. Przełożyć do garnka. Na patelnię wlać pozostały tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojone w grubą kostkę mięso aż sę zrumieni ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka z cebulą, dodać mielone przyprawy oraz zawinięte w kawałek gazy liście laurowe i ziele angielskie. Podlać szklanką bulionu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę, poddusić jeszcze 5-7 minut aż wątróbka będzie uduszona, zdjąć z ognia i dodać pokruszone suche bułki. Dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem na kilka minut, aby bułka wchłonęła cały płyn.

Obrazek

2. Mięso schłodzić, usunąć liście laurowe i ziele angielskie i zmielić całość dwukrotnie. Przełożyć masę do malaksera, wbić jajka. Zmiksować aż masa będzie gładka i jednolita, można ewentualnie doprawić jeszcze do smaku a jeżeli mięso jest zbyt suche dodać odrobinę bulionu. Foremki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wypełnić masą mięsną do ? wysokości. Wygładzić powierzchnię pasztetu i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 20 minut, az wierzch się zrumieni, po czym temp. do 150°C i piec jeszcze ok. 60 minut.

Obrazek

3. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Można podać z sosem chrzanowym.

Obrazek

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

baaardzo sie cieszę,że wszystko wyszło i smakowało:)))
torcik jest /był;)piękny,a ozdób wystarczająco duzo -kapelusz musiał byc wyeksponowany,sam w sobie był super dekoracją ;:108
kolejne przepisy oczywiście zapisuje i wypróbuję:) ;:196
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

O to ja bardzo podobnie pasztet robię, choć co roku trochę skład modyfikuję, i raczej bez cielęciny, bo trudna do dostania. W zeszłym roku dołożyłam hojną garść śliwek suszonych i trochę wina dolałam, też fajnie wyszło, trochę jak dziczyzna :wink:

A tort zapisuję ....tylko teraz znaleźć okazję uzasadniającą wykonanie.... może próbę generalną przed swoimi urodzinami (to nic, że za 2 miesiące będą :) )
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli ktoś lubi wilgotny pasztet, to trzeba po wyjęciu z piekarnika wlać na wierzch trochę przegotowanej zimnej wody.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ja tez nie daję już cielęciny w zamian daję nogi indycze i w ogóle nie daję bułki, ale daję dużo jajek. Domowy pasztet jest najlepszy, dobrze zmielony można jeść bez chleba!
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asia ;:168 przepis na sałatkę australijską musiałam gościom przekazać, bo zasmakowała bardzo ;:108

Pati, to nic, że za 2 miesiące (ja za 3 :D ), próba może być już :wink:

Skład pasztetu też często modyfikuję, czasem dodaję np. mięso z kurczaka lub tak jak Marysia z indyka. Cielęcinę czasami, jeśli mam dostęp. Zanim Konrad nie wyrósł ze skazy białkowej nie dodawałam ani wołowiny ani cielęciny. Robiłam albo wieprzwo-drobiowy albo z samego mięsa drobiowego (wtedy trzeba dodać mniej wątróbki, żeby nie zdominowała smaku).

Bożenko, robię podobnie, tylko daję odrobinę bulionu :D

Marysiu, musze spróbować bez bułek. Ile jajek dajesz wtedy na kg mięsa?
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko przepis na ciasto spisany, na pewno w najbliższym czasie wypróbuję :D Wygląda przepysznie, na delikatne i wilgotne :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko ja jestem gospodyni z okiem, wszystko daję na oko, na pewno do tej porcji dałabym 4 -5 jajek. Mój M. był w Irlandii i od czasu do czasu nas odwiedzał robiłam mu wtedy pasztet na drogę; właśnie bez żadnych jarzyn z odrobiną cebuli i bez bułki. Dzieliłam na porcje i z tego robił sobie obiad. Makaron, porcja pasztetu, posypane żółtym serem zapieczone o mikrofali. I od tej pory robię pasztet bez bułki.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Ależ tu smakowicie pachnie. Szkoda, że muszę tylko pasztety z grzybkami i warzywkami robić. Pewnie jeden malutki z mięskiem sobie upiekę na święta. Do moich pasztetów dodaję tartą bułkę i piekę w dodatkowym naczyniu z wodą. Jest wtedy fajnie wilgotny :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ja zauważyłam, że pasztet robi się też bardziej mokry, jeśli zmielę go z warzywami, z którymi się gotuje. No i jeśli chcę taki bardziej do smarowania to do gotowej masy dolewam więcej bulionu. Na to, żeby z wierzchu nie był suchy, daję warstwę cienko pokrojonej słoniny.
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Wpisuję aby nie zgubić bo robisz same pyszności muszę wypróbować więc pozwolisz Dorotko że będę notować przepisy ;:108
jak przejrzałam cały wątek który tak mnie zaciekawił to dopiero zauważyłam że ty z Kielc więc witam krajankę :wit
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”