Marysiu, dziękuję

i przekażę

(
też gubię czasmi wątki jak nie przychodzi mi na maila info, i nie wiem od czego to zależy, że czasem przychodzi a czasem nie, muszę to dopiero rozkminić
)
Asiu, dzięki

Torcicho było skromnie ubrane, ale nie chciałam naćkać znów nie wiadomo ile elementów. Co do odpoczywania, to jeszcze nie zaczęłam

Teraz zamierzam poodpoczywać nadrabiając zaległości u Was

Kawkę już mam, niestety bez ciacha. A może stety, bo tych kalorii ostatnio było... Trochę

Dziś w ramach wyrównania bilansu na obiad warzywka gotowane na parze

Sałatka i jedna i druga pyyyyyszna

Zniknęły bez śladu

Dzieciaki też wyjadły ciasteczka do zera, zatem chyba smakowały

Jeszcze raz dzięki za przepisy
A przepis na ciacho kawowe już wklejam
Elu 
, On już czaruje od jakichś 6 lat i 9 miesięcy

I dobrze wie, co zrobić, żeby uzyskać co chce, jak stanie i popatrzy tym wzrokiem Shrekowego kota, to... Ja się jeszcze czasami opamiętam, ale na Babcię i Dziadka zaaawsze działa
Teraz przepisik na
Ciasto kawowe z gruszką
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
3/4 szklanki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
? łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu naturalnego (lub maślanki albo kefiru)
? szklanki oleju
2 jajka
50ml likieru kawowego
1 szklanka zaparzonej mocnej, gorącej kawy rozpuszczalnej
350ml śmietanki 30-36%
kilka połówek gruszek z syropu
Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. W drugiej misce lekko rozbełtać jajka, dodać olej, likier kawowy i jogurt, wymieszać do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę z dodatkami, cukier i krótko wymieszać aż składniki się połączą. W czasie mieszania powoli wlewać gorącą kawę. Ciasto będzie dość rzadkie. Masę rozlać do dwóch identycznych tortownic o średnicy 23-26cm. Wstawić do nagrzanego do 180?C piekarnika, każdy blat piec ok. 30-40 minut, aż wbity w środek patyczek pozostanie suchy. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Masę wyłożyć na jeden blat ciasta, ułożyć na niej gruszki i przykryć drugim blatem. Nie trzeba nasączać, ciasto jest bardzo wilgotne. Schłodzić w lodówce ok. 2-3 godziny. Przed podaniem wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego