Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dorotko wiem, że dbasz o mężczyzną swojego życia najlepiej jak potrafisz i dlatego pomalutku dojdzie do siebie i najważniejsze, żeby już szło tylko w kierunku poprawy zdrowia! Bo nie ma dla matki nic bardziej stresującego niż choroba dzieciątka. ;:196 Trzymajcie się ;:167
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Przesunęło mi Twój wątek na drugą stronę i przez to też nie zaglądałam :oops: Dobrze, że mały cokolwiek je na pewno szybko nadrobi stracone kilogramy, dzieci się błyskawicznie regenerują :wink: Zawsze można czekoladkami podpaść, jak już wydobrzeje :) A święta w tym roku szykują się takie, że i tak nie warto tych wszystkich mazurków i bab piec, bo głupio to jeść jak za oknem śnieg po pas ;:224
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak Dorotko, bez ziół ani rusz. Ja przez wiele lat będąc w biegu używałam tylko suszonych, a to zupełnie inny smak i wartości odżywcze.
Postanowiłam spróbować w tym roku (w zeszłym też, ale sie nie udało ;:223 ).
Mam nadzieję, że jakoś wyjdziemy na prostą, choć brak mi Twojej energii.
Chyba zmienię podpis: Zdrówka dla Wszystkich!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko bardzo się cieszę, ze Konradek już dochodzi do zdrówka, to ze zaczął lepiej jeść to bardzo dobry znak i informacja, ze teraz szybciutko będzie dobrze :D Organizm wymęczony, słabiutki, teraz dostanie substancji odżywczych i kalorii i błyskawicznie dojdzie do siebie. A poza tym , jak wyżej Pat napisała, takie maluszki szybciutko sie regenerują. Tak, ze już wszystko co złe za Wami i wraz z wiosną do domku zawita zdrówka i siła ;:196 Świętami się nie przejmuj.... jak Ciebie zdążyłam już poznać, to ze wszystkim zdążysz ;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Dorotko ;:196 pomalutku wróci zdrówko...słonko zaświeci i będzie dobrze co ja mówię już jest dobrze ...
wiem i ja co to znaczy jak maluszek chory jest...
a wtymroku na Święta chyba kupne ciasto będzie nie będę nic robiła na siłę... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też jeżeli dam radę upiec to tylko taką bułkę drożdżową bo zawsze na wielkanoc piekę a córka jeszcze nie posiadła tych umiejętności ,ale resztę ona będzie piekła a chłopaki mięsa a ja z pomocą ponoć M mam podłoże zrobić i tyle ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Dziewczyny, kochane jesteście ;:167 Już dużo lepiej, w środę Młody chyba już kolegów zerówkowych zobaczy - po nieco przydługiej przerwie...

Maryś ;:196 aż mi łezka pociekła ;:167 ;:3

Pati nic nie szkodzi, co się ukryje odnalezionym będzie :D Właśnie planuję się zmusić, coby jakieś plany świąteczne poczynić, ale mi nie idzie ni w ząb :( Ech... Nawet sobie na stole doniczkę z żonkilami postawiłam, rzeżuchę wysiałam i pszenicę.. I czekam... Sama nie wiem na co :lol:

Reniu, masz rację, smak CAŁKOWICIE się różni. Suszone też oki, ale jednak co świeże, to świeże :D
A energii, to ja Tobie od ubiegłego roku zazdraszaczam ;:196 :D

Aguś ;:196 dzięki. Motywujesz mnie ;:3

Misiu, dokładnie - nic na siłę. Najważniejsze zdrowie, a czy ciacho będzie kupne czy pieczone - nieważne, ważne, że z Rodzinką! ;:168

Elu, jak robisz drożdżówkę? Poproszę o przepisik jak znajdziesz wolną chwilkę ;:168
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko pamiętaj, że wiosna jest w nas ! jak na zewnątrz brzydko to musimy się szerzej uśmiechać wbrew wszystkiemu!

Ciasto drożdżowe robię w zasadzie jednakowo tylko różni się dodatkami na pizzę bardziej postne, na strucle trochę bogatsze a na babkę świąteczną czy pączki już całkiem wypasione.
W misce rozkruszam powiedzmy 10 dkg drożdży i posypuje 1,5 łyżeczki cukru jak się staną płynne to dolewam ciepłego (poniżej 40 st.) mleka 1,5 szkl. i dodaję mąkę (rozczyn o gęstości śmietany) jak urośnie! w drugiej misce ubijam mikserem jajka (ile chcę) z cukrem do białości i dodaję drożdże miksuję cały czas, potem po trochę mąkę do tej ilości drożdży kilogram . I teraz jest tajemnica udanej drożdżówki wyrabiam ciasto maksymalnie jak się da mikserem potem przechodzę na rękę ma być wolne, ale odchodzić od ręki i dodaję stopione masło letnie. Dobrze wyrobione o właściwej konsystencji ciasto rośnie w oczach ;:173
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Jajka, czy same żółtka?

-- 25 mar 2013, o 11:21 --

Dorotko! Energia do roślinek jest chyba nadal, ale poza tym trzeba żyć w realu :;230
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Renatko przy codziennym cieście dają np. dwa żółtka i jedno całe. Przy pączkach same żółtka, ale nie odcedzam dokładnie. Do pizzy daję jedno całe ! albo wcale. Białka, które zostają dodaję do masy orzechowej albo robię kakaowca . W garnuszku mieszam dużo kakao cukier i białka i tym smaruję ciasto (zawijam!).
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podpytuję, bo mam ''małe'' doświadczenie z ciastem drożdżowym. Kiedyś ,,popełniłam" parę razy bułeczki (ciocia dała mi przepis), w zeszłym tygodniu pizze (bez jajka), a teraz marzy mi się dobry placek na świeta. ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Renatko poćwicz, a będzie ciasto drożdżowe robiła z zamkniętymi oczami :;230 Tym bardziej, że jest tyle pysznych rzeczy na bazie tego ciasta!
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki !
Zobaczę czy mam świeże drożdże oraz mąkę i zrobię dziś próbę generalną, tylko może z 1/2 kg mąki :wit bo psy więcej nie dadzą rady. :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Uwierz w siebie i działaj i pamiętaj nie syp od razu całej mąki , bo mąki są różne mają nie zawsze tą sama ilość glutenu a ciasto ma być wolne nie betonowe, bo drożdże w nim nie ruszą i nie urośnie wcześniej niż na Wielkanoc :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz to dopiero mnie przestraszyłaś :;230 To jaką najlepiej kupić?
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”