Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5117
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

No to szybkie przygotowanie części ptactwa
Jak juz totalnie mi się nie chce czegoś robić to biorę udka od kurczaka, oprusze przyprawami i kładę na blachę. Następnie maziam udka majonezem i na górę kładę po plasterku czerwonej cebuli. Podlewam blachę wodą, zamykam piekarnik i się piecze. Długość pieczenia uzależniona od wielkości udek.
Na kolorowej sałacie prezentują się elegancko
Może nie jest to jakiś wystrzałowy przepis ale na pewno szybki :wink:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

z forum-SZYNKA GOTOWANE W MAJONEZIE-na zimno:)

* 3 l wody
* 3 kg mięsa ( ja zawsze robię po kilogramie każde inne- np szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)
* 0,5 szkl soli
* 2 czubate łyżki majonezu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka maggi
* 1 łyżka vegety

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie ponownie zagotować przez 20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego. Zapewniam Pycha
U mnie też wychodzi co najmniej 10 godzin zanim nastawię drugie gotowanie, bo zalewa jest bardzo długo ciepła . niebo w gębie



SAŁATKA AUSTRALIJSKA

-ugotować dwie torebki ryżu
-połówka średniej piersi z kurczaka-ugotowana "na krótko"-20min w "migajacym"wywarze warzywnym-ostudzić,dobrze jest zawinąć ciasno np w woreczek,aby sie "skleiła"-nie będzie sie rozsypywać przy krojeniu-pokroić w sredniej wielkości kostkę ok 1cm2
-puszka kukurydzy-odcedzić
-puszka ananasa-odcedzić,pokroić
-sparzyć na sitku min 20dkg rodzynek
-3/4 szklanki majonezu(viniary)+pół szklanki jogurtu lub smietanki(nie moża być kwaśny)-wymieszać

składniki wymieszac na sucho
dodać 1/2 - 3/4 sosu - wymieszać,odstawić np na noc
dodać resztę sosu - wymieszać-sałatka musi być MOKRA

KSIĘŻYCE ORZECHOWE-MNIAM ...

-15dkg masła utrzeć z niepełną szklanką cukru
dodawać kolejno 5 żółtek-ucierając
-połączyć mąkę(7dkg=2,5-3 łyżki ) z 5dkg cacao(2 łyżki)
-dodawać po trochu mąkę z cacao,pianę z białek ubitych na sztywno,zmielone orzechy(10dkg-1 szklankę)-do skończenia składników
-dużą blachę posmarowac masłem i posypać bułką,wylac ciasto.-
-wstawic do nagrzanego piekarnika ,piec w temp 200st ok 5min,potem zmniejszyć temp.do 180st i piec 10min
-polac lukrem z dodatkiem alkoholu
-wykrawać księżyce literatką

PRZEPYSZNE :)

Zamiast orzechów mogą byc mielone migdały




SAŁATKA RUMUŃSKA

rozłożyć lekko poszarpaną sałatę lodową na duży(e) płaski(e) talerz(e)
posypać sałatę świeżym ogórkiem-pokrojonym w średniej grubości ćwiartki plastrów
pokroić dość drobno suszonego pomidora w oleju-rozłozyć
polać sosem vinegre
posypać pokrojonym w kawałki serem np lazur(pleśniowy)
na patelni zrumienic pokrojony w paski wędzony boczek(chudszy lub nadmiar wytopionego tłuszczu odlać)
boczek rozłożyć na sałatkę
na patelni(po boczku)uprażyć ok 10dkg słonecznika
słonecznik posypac na sałatkę
ew udekorować sałatą rucolą ułożoną w piramidkę

SMACZNEGO
MNIAM MNIAM:)

LASAGNE pyszotka :)

1.ugotować wybrany makaron al'dente-z dodatkiem kostki rosołowej do makaronu,oliwą,po odcedzeniu przelać zimną wodą,polać lekko oliwą,wymieszać
2.ugotować pokrojony w różyczki brokuł-bez przykrycia,al'dente,odcedzić
3.zrobić sos beszamel-roztopić ok łyżki masła na małym ogniu,dodać ok lekko czubatą łyżeczkĘ mąki,wymieszać( trzepaczką do ubijania piany),gdy się podgrzeje,dolewać stopniowo ok 400ml mleka-zagotować mieszając,doprawić 1/3 kostki do gotowania makaronu,pieprz,dodać pokrojoną kostkę serka topionego-podgrzewać do rozpuszczenia się serka,gdy za gęsty -dolać mleka
4.pierś kurczaka ok 1/2 kg,ew dowolne mięso(może byc bez mięsa)obmyć,wysuszyć,pokroić np w kostkę,
zrobić marynatę-do miski wlać ok 1.4 szklanki oleju,dodać ulubione przyprawy(do kurczaka chili i przyprawę do kurczaka złocista Kamisa-sporo),(mięso wieprzowe marynować np z Vegeta i pieprzem)
mięso wymieszać z marynatą i odstawić na min pół godz,ew na noc
rozgrzać patelnię z małą ilością oliwy(jak dobra patelnia to może być sucha),wrzucić mięso i smażyc mieszając na silnym ogniu aż do lekkiego zrumienienia.Zmniejszyc ogień na min,przykryć mięso i pozostawić na ok 5min(pierś).
Mięso wieprzowe po przesmażeniu podlać małą ilością wody,przykryć i dusic do miękkości-ok 20-30min,odparować wodę.
Gdy przestygnie wymieszać z sosem czosnkowym-łyżka stołowa
5.ok 40dkg marchwi obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej grube oczka,obrac i pokroic dowolnie 2 spore cebule-całość przesmażyc na np margarynie lub maśle z dodatkiem oleju,podlać lekko wodą ,przykryć i dusic ok 5-10min.Posolić,doprawić chili.
6.naczynie żaroodporne natłuścić,rozgrzaĆ piekarnik
na dno naczynia kładziemy warstwami-makaron,część sosu,marchew ,mięso,brokuły,sos,reszta makaronu,sos,starty ser żółty
zapiekamy do lekkiego zrumienienia sera-ok pół godz

SMACZNEGO:))


SOS CZOSNKOWY :
średni majonez Viniary ,jogurt bałkański light-połowa(dla dietetyków sam jogurt bałkański light)
sporo pieprzu
posiekany czosnek-mała główka lub 4 spore ząbki-wymieszać ,przechowywać w lodówce-PYSZOTKA-MNIAM MNIAM-DO ZIEMNIAKÓW,TOSTÓW,ZAPIEKANEK,KANAPEK,WĘDLINY,KOTLETÓW,PIZZY,LASAGNE,BROKUŁOW,KALAFIORA,jajek,niemal do wszystkiego:))
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 42326
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Asiu pyszności wstawiłaś! Podoba mi się mięso gotowane w majonezie, ale przeraża mnie te 0,5 szkl. soli !
sałatka australijska, ale bez rodzynek obowiązkowo królowała na moich przyjęciach przez lata. Raz pamiętam jak dwie panie (rodzina) przyssały się tak do niej, że nie bacząc na towarzystwo zjadły całą. Zawsze mi się będzie kojarzyć z tym wydarzeniem.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Asiu ;:cm DZIĘKI!
To mięsko w majonezie zrobię zamiast pieczonego na stół :D Można je na zimno tak zamiast wędlinki?
Do tego sos czosnkowy :D Sałatki świetnie brzmią, ta rumuńska mnie intryguje...
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

asma czy po tak długim gotowaniu mięso nie będzie za słone?
pytam, bo był już wątek z tym mięskiem i tam trochę krócej to trwa http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... so+majonez
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dorotko, za czasów gdy mięso się jadło w moim domu, robiłam jako danie szybkie i łatwe i do tego można je wcześniej przygotować : NADZIEWANA PIERŚ INDYCZA.
Średniej wielkości pierś indyczą umyć. Naciąć długim i ostrym nożem kieszeń a do środka wsadzić mielone mięso czerwone z dodatkami jakimi lubi rodziana (sól, pieprz, curry, jajko). Nadzianą pierś posypuje się ziołami,papryką, solą i co tam dajesz do kuraka. Ja również posypuję(owałam) rozmarynem. Najlepiej jak trochę postoi w lodówce i przejdzie przyprawami. Potem do piekarnika. Można podawać na ciepło lub zimno. Najlepiej z beszamelem. Z wyglądu podobne jest to do nadziewanej rolady :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

nie jest za słone,a dla mnie nawet łagodne(dodałabym więcej przypraw)
oczywiście na zimno ;:108
sałatka jest rewelacyjna,ale najlepiej smakuje świeżo zrobiona-gdy boczuś i słonecznik jeszcze są ciepłe ;:215
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

asma
O ja znam księzyce ale kakaowe ... wypróbuję Twoje orzechowe. a w tym przepisie nie ma proszku do pieczenia?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dorotko widzę, że szykuje się imprezka , jak zdążyłam Ciebie poznac, na pewno będzie cała masa pyszności :D
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Ilonko, przepis na udka z majonezem i z cebulką zanotowany, dzięki wielkie ;:196 Takich jeszcze nie piekłam nigdy :D Wcześniej przeoczyłam chyba Twój wpis z pośpiechu :oops: Latam dzisiaj jak poparzona, cały dzień sprzątam, piorę i prasuję, bo chcę mieć z głowy, żeby przed sobotą się nie musieć już tym zajmować i jednym okiem śledzę FO a drugie chyba w praniu się zapodziało... ;:180

Moniko :wit i Marysiu, ilość soli faktycznie spora, myślę, że można troszkę zmiejszyć, zależy jak mocno doprawione lubimy.
Ja na codzień staram się soli używać jak najmniej, wiele rzeczy gotuję na parze zupełnie bez dodatku soli - wszystkie warzywa, nawet ziemniaki. Rodzinka z początku kręciła nosem, ale teraz się przyzwyczaili. Nie chcą tylko jeść gotowanego na parze mięsa ani ryb, bo twierdzą, że za suche. Dlatego dla Nich najczęściej piekę w piekarniku, czasami smażę. Ja z kolei uwielbiam i ryby i mięso na parze i dla siebie nie solę w ogóle, za to doprawiam dużą ilością świżych lub suszonych ziół.
Ale jak się gotuje dla gości, to wiadomo, że trzeba wszystko doprawić bardziej "standardowo" :D

Olu, dzięki za pomysł na pierś faszerowaną ;:196 Musi fajnie wyglądać po pokrojeniu w plastry :D

Asia, a jakby tak do tej sałatki boczuś myknąć w piekarniku? Bo jak ma być podane ciepłe, to łatwiej by mi było rozłożyć na 2 blaszkach np. i potem tylko na talerzyki... A na patelni tylko pestki podprażyć :roll:

Juda, jak robisz kakaowe księżyce? Może bym na urodziny Synka zrobiła mieszane orzechowe i kakaowe :D

Aguś, szykuje się, nawet dwie, w piątek urodziny Syna a w sobotę imieniny Męża, jak to przeżyję, to jeszcze nie wiem :lol: Z tego wszystkiego najbardziej mnie przeraża tort, bo sobie zażyczył Jubilat z Harrym Potterem, a ja byłam przygotowana robić herb Barcelony (ulubiona drużyna piłkarska). I teraz musze improwizować...
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

cantati pisze:szykuje się, nawet dwie, w piątek urodziny Syna a w sobotę imieniny Męża, jak to przeżyję, to jeszcze nie wiem :lol: ...


Oj tam, oj tam .. połączysz dwie imprezki w jedną . Synkowi torcik upieczesz a mężusiowi czekoladki zrobisz z procentami :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

:;230 O widzisz, czekoladki to najlepszy prezent dla mojego Męża, uwielbia :D A jeszcze jak by były z procentami... ;:224
Urodzinki Syna robimy w bawialni, dlatego w piątek, w domu nie mam jak zapewnić rozrywki dwunastce rozbrykanych sześciolatków :lol:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

boczuś i pestki moga być razem na patelni lub w piekarniku-podgrzac tylko i wymieszać,podawać:)
proszku w księżycach nie ma,ale dla pewności sprawdzę jeszcze raz u źródła:)
są pyszne,ale znikają zbyt szybko
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Moje mają nazwę Rożki rumowe

15 dkg margaryny
15 dkg cukru
15 dkg mąki
3 jajka duże
łyżka kakao
płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
Wykonanie i pieczenie jak rożki orzechowe asmy
Po wyciągnięciu z piekarnika posmarować lukrem z dodatkiem rumu i wykrawać księżyce literatką.
Na lukier nie podaję przepisu bo robię na oko cukier puder sok z cytryny i rum .
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1596
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

To może i ja zapodam przepis na szybkie dania

1. Placuszki z piersi z pieczarkami:
pierś z kurczaka posiekać dość drobno, dodać do niej pieczarki (ok 30dag) umyte i starte na tarce, 1 cebulę, jajko , sól, pieprz i co kto lubi i 2 łyżki maki ziemniaczanej. Smażyć na maśle na złoty kolor. U mnie zajadają w ramach obiadu

2. Cycki pod pierzynką:
przygotować 2-3 łyżki majonezu (ja używam z Winiar) i tyle samo keczupu (u mnie Kotlin), dodać łyżeczkę soli, pół łyzeczki pieprzu, zioła, można dodać też musztardę
W taką marynatę włożyć piersi z kurczaka, albo z indyka pokrojone na niegrube plastry.
Piersi poukładać na blaszce od pieczenia, na mięso położyć według uznania: pieczarki, paprykę, cebulę pokrojoną w piórka. Na to starty żółty ser i do piecyka na jakieś 20 minut

Udanych imprez :wit
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”