Podaję obiecany przepis na
Ziemniaki po nelsońsku
Składniki;
1,5-1,7 kg ziemniaków- ugotować w mundurkach
4 jajka- ugotować na twardo
garść suszonych grzybów- namoczyć,ugotować,zachować wywar.( lub
30 dkg świeżych pieczarek)
3 średnie cebule-pokroić w półtalarki, usmażyć na złoty kolor na maśle
1 szkl dobrej,kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
10 dkg sera (np gouda)- zetrzeć na tarce
sól,pieprz
natka pietruszki.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ziemniaki pokroić w plastry,układać na dnie naczynia,delikatnie oprószyć solą i pieprzem,posypać połową pokrojonych na drobno grzybów,na to wyłożyć połowę smażonej , osolonej cebuli ,na to 2 jajka pokrojone w plastry ,. Następnie ułożyć druga warstwę wszystkich składników,na wierzch dać ziemniaki. Śmietanę wymieszać z mąką i z połową szkl wywaru z grzybów,wylać na wierzch zapiekanki. Na koniec wszystko oprószyć serem.
Wstawić do gorącego piekarnika,zapiekać 40-50 min.
Przed podaniem posypać natką. Podawaćnajlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub inną kwaśną.
Smacznego !
Zamiast grzybów suszonych można użyć pieczarek. Wówczas pokrojone drobno pieczarki smażymy na patelni z cebulą ( najpierw rumienimy cebulę,potem dajemy pieczarki). Dusimy do odparowania sosu,solimy.Smakuje równie dobrze,jeśli nie lepiej
