Domowo i zdrowo
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Ser do momentu przełożenia na sitko był idealny plastyczny słodziutki te 24h to z pewnością za długo na czekanie. Odpuściłam z tym serem bo skoro skwaśniał to nie było sensu się mścić będzie smażony. Fajnie by było jak by ktoś miły napisał mi jak ser smażony się robi, dawno nie robiłam i nie pamiętam a nie chce eksperymentować bo znowu coś nie wyjdzie.
Piesek śliczny przy takim właścicielu to same smakołyki dostaje.
Piesek śliczny przy takim właścicielu to same smakołyki dostaje.
Re: Domowo i zdrowo
O widzisz a ja nawet nie wiedziałam że inną podpuszkę można inaczej , a nawet trzebaBiotit pisze:Temp działania enzymu to 10-41 C, 3-ba się 3-mać co producent pisze na opakowaniu. Kiedyś robiłem francuski ser miękki , gdzie technologia zalecała dodanie podpuszczki w temp 20C i pozostawienie ściętego mleka 24h, Ser się ukwasił idealnie.mewa pisze:Ja podgrzewam do 37
Enzymy giną w temp 55 C , więc trudno je dobić, jak zamiast 30C , wyjdzie nam 38C.
Ja podpuszczkę mam w proszku ( cały czas od tego samego sprzedawcy ) i możliwe że na niej miałam informację że 37 st i to sobie wbiłam do głowy .
Ze względu na to że nigdy nie mam za wiele czasu to skrzep po utonięciu wyciągam i czekam ok godziny i zaczynam wyciskać.
jak będzie więcej czasu spróbuje go na dluzej zostawić
widziałam u Andrzeja z WD miseczki nawiercone i w tym skrzep u niego ocieka - zaletą jest to ze każdy oscypek ma taką samą masę- no prawie
Ja robię z przepisu Tiera zawsze uwzględniając Twoje rady
Pozdrawiam. Ewa
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Podpuszczę dostałam od znajomego w płynie na 10L dałam ok 7kropli wg jego podpowiedzi
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ewamewa pisze: O widzisz a ja nawet nie wiedziałam że inną podpuszkę można inaczej , a nawet trzeba
Ja podpuszczkę mam w proszku ( cały czas od tego samego sprzedawcy ) i możliwe że na niej miałam informację że 37 st i to sobie wbiłam do głowy .
Ze względu na to że nigdy nie mam za wiele czasu to skrzep po utonięciu wyciągam i czekam ok godziny i zaczynam wyciskać.
jak będzie więcej czasu spróbuje go na dluzej zostawić
widziałam u Andrzeja z WD miseczki nawiercone i w tym skrzep u niego ocieka - zaletą jest to ze każdy oscypek ma taką samą masę- no prawie
Ja robię z przepisu Tiera zawsze uwzględniając Twoje rady
są 2 metody na robienie oscypków , szybka i długa. Ja stosują tą 2. Przed parzeniem bundz ważę cały, ser mniej więcej wiem na ile części pokroić , aby zmieścił się w oscypiarce, a nie siatce
MilaMilcia120 pisze:Podpuszczę dostałam od znajomego w płynie na 10L dałam ok 7kropli wg jego podpowiedzi
Warto jeszcze wiedzieć , jak ją przechowuje i jaka jest data ważności.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
http://www.smakizpolski.com.pl/przepisy/ser-zgliwialy/Milcia120 pisze:Ser do momentu przełożenia na sitko był idealny plastyczny słodziutki te 24h to z pewnością za długo na czekanie. Odpuściłam z tym serem bo skoro skwaśniał to nie było sensu się mścić będzie smażony. Fajnie by było jak by ktoś miły napisał mi jak ser smażony się robi, dawno nie robiłam i nie pamiętam a nie chce eksperymentować bo znowu coś nie wyjdzie.
Pozdrawiam - BabajAGA
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Dziękuję za przepis
Data ważności do 2016, a o przechowaniu to nie pomyślałam trzymam ją w szafce
Data ważności do 2016, a o przechowaniu to nie pomyślałam trzymam ją w szafce
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Biedny chorował , cały wczorajszy dzień jadł tylko gotowany ryż, podchodząc do miski i wąchając patrzył na mnie zdziwiony, czybeatrix+ pisze:Ale się wtopił w tło...Apap,oczywiście...chyba prosto od fryzjera wyszedł...bo takie cudne fale
to nie pomyłka, co sie w niej znajduje. Niestety przegłodził się, ale już dzisiaj nosek ma zimny i odpowiedni wigor, więc ucho Mu się należało. Wrąbał ze smakiem. Kolacja będzie również wyborna, dostanie gotowane serce.
Ja podpuszczkę 3-mam w lodówce, zarówno płynną, jak i w proszku.Milcia120 pisze:Dziękuję za przepis
Data ważności do 2016, a o przechowaniu to nie pomyślałam trzymam ją w szafce
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Lepiej schowam do lodówki żeby jej szlak nie trafił.
Czworonogowi należy się dobre jedzenie i dobre życie w końcu są naszymi przyjaciółmi i dają wiele radości
Czworonogowi należy się dobre jedzenie i dobre życie w końcu są naszymi przyjaciółmi i dają wiele radości
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Masz rację, tym bardziej, ze ma 15 lat z dużym hakiem, ale w ogóle na swój wiek nie wygląda.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrku czy ta ,,mizdra,, to ta gumowa żyłka ???Biotit pisze: Agnieszko
Ładnie uwędzona, ale proponuje następnym razem odkroić mizdrę, powoduje deformację polędwicy po parzeniu i daje nieciekawy wygląd oraz jest twardsza od mięsa. Ja daję z reguły 30% peklosoli do 70% soli niejodowanej do peklowania 3 dniowego 7%.
Peklosól dodaje walorów smakowych wędzonek. A Ty chyba dodałaś cukier.
Z cukrem masz rację, zawsze dodaję odrobinę cukru do potraw słonych, a soli do potraw słodkich
Cieszę się, że Twój kudłaty przyjaciel już wydobrzał..... już to pisałam, ale powtórzę - piękne psisko
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Agnieszko mizdra to jest biała błona, która pokrywa schab, 3-ba ją ściąć , można dodać jako III do kiełbas, a ja daję gotowane Apapowi. Gorszy jest warkocz przy schabie, ale u Ciebie go nie widzę.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Nalewka z czeremchy suszonej
Amelko jeszcze raz b.b. dziękuję za owoce.
skład:
350g suszonej czeremchy
0,8 l 42,5% rozcieńczonego spirytusu
100g cukru
sok z 1/2 cytryny
wykonanie:
suszone owoce zalewamy alkoholem i na miesiąc do lochu
po tym czasie zlewamy nalew
mój patent:
owoce zasypujemy cukrem:
i wystawiamy na słońce, a w okresie zimowym postawić koło kaloryfera i codziennie mieszać.
Po 2-3 tygodniach zlewamy i wyciskamy wszystko co dobre z napęczniałych owoców czeremchy.
Tu mój kolejny patent, Sitko założone na gardziel elektrycznej nadziewarki do kiełbas:
Po przelaniu do butelki dodajemy sok z 1/2 cytryny i butelka ląduje do lochu na 6 miesięcy.
Amelko jeszcze raz b.b. dziękuję za owoce.
skład:
350g suszonej czeremchy
0,8 l 42,5% rozcieńczonego spirytusu
100g cukru
sok z 1/2 cytryny
wykonanie:
suszone owoce zalewamy alkoholem i na miesiąc do lochu
po tym czasie zlewamy nalew
mój patent:
owoce zasypujemy cukrem:
i wystawiamy na słońce, a w okresie zimowym postawić koło kaloryfera i codziennie mieszać.
Po 2-3 tygodniach zlewamy i wyciskamy wszystko co dobre z napęczniałych owoców czeremchy.
Tu mój kolejny patent, Sitko założone na gardziel elektrycznej nadziewarki do kiełbas:
Po przelaniu do butelki dodajemy sok z 1/2 cytryny i butelka ląduje do lochu na 6 miesięcy.