Domowo i zdrowo
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Małgorzata pewnie, że na początek może być zamiennik.
Kształt prostego walca z nawierconymi dziurkami po bokach i na dnie.
Ścianki nie powinny być cienkie, materiał : plastik.
Kształt prostego walca z nawierconymi dziurkami po bokach i na dnie.
Ścianki nie powinny być cienkie, materiał : plastik.
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2648
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Dziękuję za obszerne wyjaśnienia w kwestii miodu.
Dostałam w tym roku 5 l wielokwiatowego.
W sklepie nigdy nie kupuję.
W ubiegłym roku odkryłam wrzosowy. Wspaniały.
Dostałam w tym roku 5 l wielokwiatowego.
W sklepie nigdy nie kupuję.
W ubiegłym roku odkryłam wrzosowy. Wspaniały.
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2062
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Posiadam formę do sera korycińskiego, średnica: 19,5 cm. wysokość: 9,5 cm.
Będę miała 10 l mleka z wieczornego udoju, ale raczej jutro nic nie zrobię z tego mleka, dopiero w czwartek rano, bo jestem w pracy do 20.
Będę miała 10 l mleka z wieczornego udoju, ale raczej jutro nic nie zrobię z tego mleka, dopiero w czwartek rano, bo jestem w pracy do 20.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
SER ŚMIETANOWY
Jest to ser miękki , wykonany z mleka świeżego, zaraz po udoju .Może być również mleko postojowe.
Jeśli nie mamy zaufania do mleka, polecam wykonać próbę fermentacyjną, albo pasteryzować mleko.
Wykonanie:
15 litrów mleka podgrzewamy do temp 28C i dodajemy bakterie zakwaszające o handlowej nazwie Alpha 3,
w której składzie są m.in Lactococcus lactis i Cremonis, Leuconostoc cremonis i mesenteroides.
Czas ukwaszania 2 h. Kultury można zastąpić niepasteryzowaną śmietaną.
Podnosimy temp do 33C i dodajemy podpuszczkę w ilości .... (wg zaleceń Producenta)
Po 30 min sprawdzamy sprężystość skrzepu i jeśli jest zwięzły kroimy na kwadraty 2x2cm
i pozostawiamy w spokoju do dalszego ukwaszenia na 15min.
Delikatnie podnosimy i odwracamy skrzep, ponownie kroimy, ale nie rozdrabniamy na miał.
Podnosimy powoli (czas 10-15 min) temp do 36C (max 38C), cały czas mieszając , w ten sposób osuszamy ziarna.
Mieszamy jeszcze delikatnie około 10-15 min i również z czułością (delikatnie) przenosimy ser do formy:
Dlaczego tak? Otóż chodzi Nam oby nie rozdrobnić ziarna (zupełnie inaczej jest w przypadku serów twardych)
Po przełożeniu sera do formy obciążamy go ciężarem 3 kg. Tu przydałaby się prasa, ale można sobie pomóc butelkami z wodą.
W ciągu pierwszych 3 h kilka razy przewracamy ser, zwiększamy obciążenie max do 5 kg i zostawiamy w formie na 12h w temp pokojowej.
Im większe obciążenie, tym twardszy ser, w tym wypadku jest to niewskazane.
Po 12 h od ostatniego przełożenia wyjmujemy
i ważymy ser, jest to ważna czynność, bo ustalimy dawkę soli do wcierania w ser.
mi tyle wyszło z 15 l mleka.
zostawiamy jeszcze 12h w temp pokojowej, wykonujemy pierwsze solenie i przekładamy ser do dojrzewalni (temp 12C, wilgotność 85%)
Teraz rzecz ważna, a mianowicie solenie.
Ja nie stosuję solanki, tylko sól "z ręki".
W przypadku serów miękkich dawka wynosi 1,5%, co daje w tym przypadku ok.25g,
Przez 1 tydzień solimy codziennie jedną ze stron i boki dawką jednorazową w ilości 3g.
Następnie co dwa dni do końcowego zużycia wyliczonej dawki soli.
Nie zapomnijcie o zrobieniu Ricotty z pozostałej serwatki.
Ser nadaje się do jedzenia po miesiącu, im dłużej poleży w dojrzewalni, tym bardziej staje się ostry.
Życzę udanego i smacznego sera śmietanowego.
Jest to ser miękki , wykonany z mleka świeżego, zaraz po udoju .Może być również mleko postojowe.
Jeśli nie mamy zaufania do mleka, polecam wykonać próbę fermentacyjną, albo pasteryzować mleko.
Wykonanie:
15 litrów mleka podgrzewamy do temp 28C i dodajemy bakterie zakwaszające o handlowej nazwie Alpha 3,
w której składzie są m.in Lactococcus lactis i Cremonis, Leuconostoc cremonis i mesenteroides.
Czas ukwaszania 2 h. Kultury można zastąpić niepasteryzowaną śmietaną.
Podnosimy temp do 33C i dodajemy podpuszczkę w ilości .... (wg zaleceń Producenta)
Po 30 min sprawdzamy sprężystość skrzepu i jeśli jest zwięzły kroimy na kwadraty 2x2cm
i pozostawiamy w spokoju do dalszego ukwaszenia na 15min.
Delikatnie podnosimy i odwracamy skrzep, ponownie kroimy, ale nie rozdrabniamy na miał.
Podnosimy powoli (czas 10-15 min) temp do 36C (max 38C), cały czas mieszając , w ten sposób osuszamy ziarna.
Mieszamy jeszcze delikatnie około 10-15 min i również z czułością (delikatnie) przenosimy ser do formy:
Dlaczego tak? Otóż chodzi Nam oby nie rozdrobnić ziarna (zupełnie inaczej jest w przypadku serów twardych)
Po przełożeniu sera do formy obciążamy go ciężarem 3 kg. Tu przydałaby się prasa, ale można sobie pomóc butelkami z wodą.
W ciągu pierwszych 3 h kilka razy przewracamy ser, zwiększamy obciążenie max do 5 kg i zostawiamy w formie na 12h w temp pokojowej.
Im większe obciążenie, tym twardszy ser, w tym wypadku jest to niewskazane.
Po 12 h od ostatniego przełożenia wyjmujemy
i ważymy ser, jest to ważna czynność, bo ustalimy dawkę soli do wcierania w ser.
mi tyle wyszło z 15 l mleka.
zostawiamy jeszcze 12h w temp pokojowej, wykonujemy pierwsze solenie i przekładamy ser do dojrzewalni (temp 12C, wilgotność 85%)
Teraz rzecz ważna, a mianowicie solenie.
Ja nie stosuję solanki, tylko sól "z ręki".
W przypadku serów miękkich dawka wynosi 1,5%, co daje w tym przypadku ok.25g,
Przez 1 tydzień solimy codziennie jedną ze stron i boki dawką jednorazową w ilości 3g.
Następnie co dwa dni do końcowego zużycia wyliczonej dawki soli.
Nie zapomnijcie o zrobieniu Ricotty z pozostałej serwatki.
Ser nadaje się do jedzenia po miesiącu, im dłużej poleży w dojrzewalni, tym bardziej staje się ostry.
Życzę udanego i smacznego sera śmietanowego.
Re: Domowo i zdrowo
Witam serdecznie. Niesamowity wątek Gratuluję
Zamiast spać grzecznie, czytam od pierwszego postu i właśnie skończyłam. Nawet nie przypuszczałam, że takich rzeczy można się dowiedzieć na forum ogrodniczym i że można tu znaleźć inspirację do zrobienia sera
Wielkie dzięki za przepis na specyfik z ostrej papryki i oleju. Zastanawiam się tylko, gdzie kupić paprykę nadającą się do jego wykonania. Taka z marketu pewnie odpada w przedbiegach. Swojej nam mniej niż 100g W przyszłym roku posadzę więcej.
Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania tej mikstury?
Zamiast spać grzecznie, czytam od pierwszego postu i właśnie skończyłam. Nawet nie przypuszczałam, że takich rzeczy można się dowiedzieć na forum ogrodniczym i że można tu znaleźć inspirację do zrobienia sera
Wielkie dzięki za przepis na specyfik z ostrej papryki i oleju. Zastanawiam się tylko, gdzie kupić paprykę nadającą się do jego wykonania. Taka z marketu pewnie odpada w przedbiegach. Swojej nam mniej niż 100g W przyszłym roku posadzę więcej.
Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania tej mikstury?
Pozdrawiam serdecznie
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Spokojnie możesz kupić w markecie na literę A. żółte Habanero.
Wg mnie przeciwwskazań nie ma, gdyż pijemy minimalne ilości tej mikstury.
Warto stosować, działanie sprawdzimy szybko, np. zapomnimy o chronicznym bólu głowy.
Wg mnie przeciwwskazań nie ma, gdyż pijemy minimalne ilości tej mikstury.
Warto stosować, działanie sprawdzimy szybko, np. zapomnimy o chronicznym bólu głowy.
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze, fajny przepis na ser. Czyli dobrze rozumiem że w przepisie na ser zamiast tych bakterii Alpha3 można dodać po prostu śmietanę niepasteryzowaną? Może być taka zbierana z mleka swojego? W jakiej ilości?
Udanych plonów.
Magda
Magda
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Czy jak będę trzymać ten ser w lodówce to musi być w pojemniku czy nie
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Magda próbowałem robić z mleka podstojowego i po 12h zbierałem śmietanę i potem cała zawartość lądowała do mleka, ale tuż przed dodaniem podpuszczki, jednak nie jest to dobry sposób.
Przy robieniu ricotty, śmietana się zmaśliła, mam gdziś foty, to pokażę.
Dlatego uważam, że idealne są kultury , które kupuję w Agrovisie, na pw podam tel. Koszt to kilkanaście zł wraz z przesyłką, smak sera z kulturami jest lepszy, mają nuty orzechowe i maślane\śmietanowe.
Przechowuję je w zamrażarce< -24 C> 3-rok i są ok. Kultury te mają zastosowanie do kilku innych produktów, np. do niepowtarzalnej i niebotycznej gęstej > 35% śmietany ....i również masła, które jest najzdrowszym tłuszczem.
Ser miękki na dnie lodówki spokojnie dojrzeje w miesiąc. Raz w tygodniu : przemywamy np kolejną serwatką lub zimną, przegotowaną wodą, przy pomocy czystej ściereczki, a potem ręką nakładamy dobrej jakości olej, np z domieszką orzechów laskowych.
Przy robieniu ricotty, śmietana się zmaśliła, mam gdziś foty, to pokażę.
Dlatego uważam, że idealne są kultury , które kupuję w Agrovisie, na pw podam tel. Koszt to kilkanaście zł wraz z przesyłką, smak sera z kulturami jest lepszy, mają nuty orzechowe i maślane\śmietanowe.
Przechowuję je w zamrażarce< -24 C> 3-rok i są ok. Kultury te mają zastosowanie do kilku innych produktów, np. do niepowtarzalnej i niebotycznej gęstej > 35% śmietany ....i również masła, które jest najzdrowszym tłuszczem.
Musisz go prawie szczelnie przykryć i zaopatryć się w termomtr z higrometrem. Parametry 12 C i 80 % wilgotności są idealne <+\- 10% jest przyjęte>.Milcia120 pisze:Czy jak będę trzymać ten ser w lodówce to musi być w pojemniku czy nie
Ser miękki na dnie lodówki spokojnie dojrzeje w miesiąc. Raz w tygodniu : przemywamy np kolejną serwatką lub zimną, przegotowaną wodą, przy pomocy czystej ściereczki, a potem ręką nakładamy dobrej jakości olej, np z domieszką orzechów laskowych.
Re: Domowo i zdrowo
Jak to tak rewelacyjnie działa, to muszę pędzić po papryczki Liczę, że zadziała na bóle głowy, co prawda nie moja ta głowa, ale fajnie by było, gdyby przestała boleć. Dla mnie profilaktycznie przeciw różnym choróbskom, które czają się na nas za rogiem...
Pozdrawiam serdecznie
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Przypominam aby do przygotowania mikstury użyć dobrej jakości olej tłoczony na zimno.
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12953
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Koszalin
Re: Domowo i zdrowo
a ja mam pytanie o kozie mleko, przetwory - robić to raczej nie zrobię znam swoje "zdolności i możliwości," ale możesz mi nieco doradzić, podpowiedzieć - muszę wprowadzić do swojego codziennego żywienia. Kupiłam w markecie ser kozi - smak nie powiem niezły.