Domowo i zdrowo
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2300
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Dowiedz się w tym sklepie, co rozbierają pułtusze :
1. jakiej klasy jest mięso < E będzie ok>
2. skąd im dostarczają, czyli gdzie jest ubojnia, a może jest to sklep firmowy ?
3. czy są w stanie załatwić Ci oczyszczone żołądki wieprzowe z tej ubojni.
Jeśli kindziuk był kwaśny, to ewidentna wina Producenta. Ten co zrobisz, (o ile mięso będzie ok) będzie miało niepowtarzalny smak po 6-7 miesięcznym dojrzewaniu. Taki kindziuk traci na wadze 50 % wagi. Naprawdę
warto go zrobić.
1. jakiej klasy jest mięso < E będzie ok>
2. skąd im dostarczają, czyli gdzie jest ubojnia, a może jest to sklep firmowy ?
3. czy są w stanie załatwić Ci oczyszczone żołądki wieprzowe z tej ubojni.
Jeśli kindziuk był kwaśny, to ewidentna wina Producenta. Ten co zrobisz, (o ile mięso będzie ok) będzie miało niepowtarzalny smak po 6-7 miesięcznym dojrzewaniu. Taki kindziuk traci na wadze 50 % wagi. Naprawdę
warto go zrobić.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Domowo i zdrowo
Ale smakowity ten prosiaczek Muszę wypróbować przy najbliższej okazji
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze,
świnka w galarecie to kulinarne mistrzostwo.
Przepis podałeś tak przystępnie i szczegółowo, że zachęca to do przygotowania i spróbowania tego specjału. DZIĘKUJĘ. Czy świeżo tarty chrzan ze śmietanką (taką zwykłą bez zagęszczacza w postaci skrobi modyfikowanej) będzie dobrym dodatkiem? A może lepiej z domowym majonezem?
świnka w galarecie to kulinarne mistrzostwo.
Przepis podałeś tak przystępnie i szczegółowo, że zachęca to do przygotowania i spróbowania tego specjału. DZIĘKUJĘ. Czy świeżo tarty chrzan ze śmietanką (taką zwykłą bez zagęszczacza w postaci skrobi modyfikowanej) będzie dobrym dodatkiem? A może lepiej z domowym majonezem?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2300
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Dzień dobry,
Renata
ja świeżo tarty chrzan mieszam z gęstą 30% śmietaną, przedtem go zakwaszam kilkoma kroplami soku z cytryny.
próbuj, bo warto.
Czekam na Twoją odp odnośnie karmelizowanych papryk.
Renata
ja świeżo tarty chrzan mieszam z gęstą 30% śmietaną, przedtem go zakwaszam kilkoma kroplami soku z cytryny.
Elakrynka pisze:Ale smakowity ten prosiaczek Muszę wypróbować przy najbliższej okazji
próbuj, bo warto.
Czekam na Twoją odp odnośnie karmelizowanych papryk.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Domowo i zdrowo
Upsss Sorry,zapomniałam..
Polewę dla papryczek zrobiłam już po zakończeniu karmelizacji,jak ostygły. Czekoladę Milkę rozpuściłam w rondelku z odrobiną mleka ,papryczki wrzucałam małymi partiami ,mieszałam delikatnie łyżką ,potem wykładałam pojedyncze kawałki na talerz. Jak czekolada zastygła- składałam do plastikowego pudełka.
W przyszłym roku zamierzam zrobić karmelizowane papryczki z odmian półostrych. Wtedy każdy będzie mógł spróbować- nie tylko twardziele
Polewę dla papryczek zrobiłam już po zakończeniu karmelizacji,jak ostygły. Czekoladę Milkę rozpuściłam w rondelku z odrobiną mleka ,papryczki wrzucałam małymi partiami ,mieszałam delikatnie łyżką ,potem wykładałam pojedyncze kawałki na talerz. Jak czekolada zastygła- składałam do plastikowego pudełka.
W przyszłym roku zamierzam zrobić karmelizowane papryczki z odmian półostrych. Wtedy każdy będzie mógł spróbować- nie tylko twardziele
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Re: Domowo i zdrowo
Czy ocet malinowy ma podobne zastosowanie jak jabłkowy?Biotit pisze:Tu znajdziemy przepisy na:
Ocet malinowy
Czosnek suszony
Kahlua
Czeremcha - nalewka
Pasztetowa słoikowa
Majonez domowy
Nalewka owocowa na śmietanie
Sok z czarnego bzu
Mikstura z ostrych papryczek
Śliwki w occie
Nalewka z czeremchy suszonej
Ser śmietanowy
Ciastka owsiane
Ciastka kukurydziane
KULEBIAK LITEWSKI
Śliwki Afrodyzjaki
Witam
tutaj będę zamieszczał swoje sprawdzone przepisy, nie tylko potraw.
Ocet malinowy
Jest to wg mnie najsmaczniejszy z octów owocowych, zrobiony z malin zebranych na słonku. Odmiana malin to polka.
Mój przepis:
1. zebrane maliny ( w moim przypadku było 2 kg) rozdrabniałem w garnku i dodałem 5 ml pektopolu, który w wydatny sposób ułatwia uzyskanie soku. Całość podgrzałem do temp 37 C, unieszkodliwiając w ten sposób dzikusy (drożdże).
2. następnie dodałem ok 2 l wody i 0,5 kg cukru. Sprawdziłem Blg zestawu, wyniosła 13 Blg, W ten sposób będę wiedział jaką będzie miał moc mój ocet malinowy. Całość zaszczepiłem drożdżami saccharomyces bayanus i wlałem do 10 l plastikowego pojemnika, zamkniętego rurką fermentacyjną.
3. po tygodniu nalew, po usunięciu owoców przelałem do szklanego gąsiorka i tak pozostanie do końca fermentacji.
cdn....
Mam duży ogród a w nim maliny i jeżyny, latem jest dużo owoców do zagospodarowania.
Głównie dżemy i soki robiłem dotychczas z tych owoców.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
-
- 200p
- Posty: 259
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica państwa
Re: Domowo i zdrowo
Ja cię nie mogę!!!!!!!!
Czytam i czytam i żałuję, że dopiero teraz postanowiłam zajrzeć na "Domowo i zdrowo". Tutaj takie smakołyki, że aż wgryzłabym się w monitor. Moja kózka dopiero w przyszłym roku będzie miała mleko więc na pewno przepisy na sery wypróbuję. W chwili obecnej ograniczam się jedynie do twarożku i masła z mleka krowiego, które zakupuję od zaprzyjaźnionego rolnika.
Wracając do tych tarcz przypinanych na szpilę dodałabym jeszcze dzienniczek ucznia i juniorki, koniecznie białe. To były czasy...
Tymczasem lecę czytać dalej, jestem dopiero na 5 stronie. Wielkie uznanie dla autora!
Czytam i czytam i żałuję, że dopiero teraz postanowiłam zajrzeć na "Domowo i zdrowo". Tutaj takie smakołyki, że aż wgryzłabym się w monitor. Moja kózka dopiero w przyszłym roku będzie miała mleko więc na pewno przepisy na sery wypróbuję. W chwili obecnej ograniczam się jedynie do twarożku i masła z mleka krowiego, które zakupuję od zaprzyjaźnionego rolnika.
Wracając do tych tarcz przypinanych na szpilę dodałabym jeszcze dzienniczek ucznia i juniorki, koniecznie białe. To były czasy...
Tymczasem lecę czytać dalej, jestem dopiero na 5 stronie. Wielkie uznanie dla autora!
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Domowo i zdrowo
Tak Alpine Milk- moja ulubiona .Ale myślę,że każda inna też będzie dobra. Można też ,póki czekolada nie zastygnie,już na talerzu ,poprószyć delikatnie wiórkami kokosowymi.Natomiast papryczki bez czekolady można posypać lekko cukrem pudrem. Możliwości jest dużo- wszystko zależy od fantazji.Biotit pisze:Czyli dałaś czekoladę mleczną ?
Ps. A tarcze na szpilkę też nie są mi obce
Fajnie sie wspomina stare ,dobre , szkolne czasy.
Dawno temu,kiedy nie było jeszcze" internetów" będąc w szkole średniej,mieszkałam w internacie i chodziłam na kurs gotowania Mam do tej pory zeszyt z przepisami,choć już mocno sfatygowany,ale jest w ciągłym użytku.
Niektóre przepisy znam już na pamieć,tak jak np. ziemniaki po nelsońsku ( zapiekanka) . Mniaaam
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2300
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Andrzejand777 pisze: Czy ocet malinowy ma podobne zastosowanie jak jabłkowy?
Mam duży ogród a w nim maliny i jeżyny, latem jest dużo owoców do zagospodarowania.
Głównie dżemy i soki robiłem dotychczas z tych owoców.
każdy ocet owocowy ma podobne wartości zdrowotne, choć wielu uważa jabłkowy za najzdrowszy.
Malinowy bije na głowę inne pod względem zapachu i smaku, dlatego ja tak sobie go cenie i polecam zrobić.
Spróbuj zamarynować mięso, a przyznasz mi rację.
Maliny najlepsze były zawsze lipcowe, ogrzane długo słońcem, teraz aura sprawia Nam figla i najtrafniej ocenić je po smaku.
Drożdże bayanuss wyjedzą cukier do końca, więc nie grożą Nam później wybuchowe granaty, jak w przypadku drożdży piekarniczych, które pozostawiają mdły posmak.
Ja zrobię z gorzkiej i podobnie tak ja Ty zastosuję średnio ostre papryki,max 5 w skali 1-10krynka pisze:Tak Alpine Milk- moja ulubiona .Ale myślę,że każda inna też będzie dobra.Biotit pisze:Czyli dałaś czekoladę mleczną ?
Jak znasz na pamięć, to czekam na spis dań, a ziemniaki po nelsońsku brzmią intrygująco,chyba czas je zrobić?.krynka pisze: Mam do tej pory zeszyt z przepisami,choć już mocno sfatygowany,ale jest w ciągłym użytku.
Niektóre przepisy znam już na pamięć,tak jak np. ziemniaki po nelsońsku ( zapiekanka) . Mniaaam
-
- 200p
- Posty: 259
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica państwa
Re: Domowo i zdrowo
Ziemniaki po nelsońsku też mnie zaciekawiły i proszę o przepis.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Domowo i zdrowo
Ojjj- spisu dań nie podam,bo jest tego bardzo dużo. I na dodatek nie ma spisu treści. Ale od czasu do czasu 'rzucę " jakimś przepisem. Ziemniaki po nelsońsku może podam jutro. Dziś za dużo emocji zwiazanych z akcją- trzeba się czegos napić
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Domowo i zdrowo
Podaję obiecany przepis na
Ziemniaki po nelsońsku
Składniki;
1,5-1,7 kg ziemniaków- ugotować w mundurkach
4 jajka- ugotować na twardo
garść suszonych grzybów- namoczyć,ugotować,zachować wywar.( lub
30 dkg świeżych pieczarek)
3 średnie cebule-pokroić w półtalarki, usmażyć na złoty kolor na maśle
1 szkl dobrej,kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
10 dkg sera (np gouda)- zetrzeć na tarce
sól,pieprz
natka pietruszki.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ziemniaki pokroić w plastry,układać na dnie naczynia,delikatnie oprószyć solą i pieprzem,posypać połową pokrojonych na drobno grzybów,na to wyłożyć połowę smażonej , osolonej cebuli ,na to 2 jajka pokrojone w plastry ,. Następnie ułożyć druga warstwę wszystkich składników,na wierzch dać ziemniaki. Śmietanę wymieszać z mąką i z połową szkl wywaru z grzybów,wylać na wierzch zapiekanki. Na koniec wszystko oprószyć serem.
Wstawić do gorącego piekarnika,zapiekać 40-50 min.
Przed podaniem posypać natką. Podawaćnajlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub inną kwaśną.
Smacznego !
Zamiast grzybów suszonych można użyć pieczarek. Wówczas pokrojone drobno pieczarki smażymy na patelni z cebulą ( najpierw rumienimy cebulę,potem dajemy pieczarki). Dusimy do odparowania sosu,solimy.Smakuje równie dobrze,jeśli nie lepiej
Ziemniaki po nelsońsku
Składniki;
1,5-1,7 kg ziemniaków- ugotować w mundurkach
4 jajka- ugotować na twardo
garść suszonych grzybów- namoczyć,ugotować,zachować wywar.( lub
30 dkg świeżych pieczarek)
3 średnie cebule-pokroić w półtalarki, usmażyć na złoty kolor na maśle
1 szkl dobrej,kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
10 dkg sera (np gouda)- zetrzeć na tarce
sól,pieprz
natka pietruszki.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ziemniaki pokroić w plastry,układać na dnie naczynia,delikatnie oprószyć solą i pieprzem,posypać połową pokrojonych na drobno grzybów,na to wyłożyć połowę smażonej , osolonej cebuli ,na to 2 jajka pokrojone w plastry ,. Następnie ułożyć druga warstwę wszystkich składników,na wierzch dać ziemniaki. Śmietanę wymieszać z mąką i z połową szkl wywaru z grzybów,wylać na wierzch zapiekanki. Na koniec wszystko oprószyć serem.
Wstawić do gorącego piekarnika,zapiekać 40-50 min.
Przed podaniem posypać natką. Podawaćnajlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub inną kwaśną.
Smacznego !
Zamiast grzybów suszonych można użyć pieczarek. Wówczas pokrojone drobno pieczarki smażymy na patelni z cebulą ( najpierw rumienimy cebulę,potem dajemy pieczarki). Dusimy do odparowania sosu,solimy.Smakuje równie dobrze,jeśli nie lepiej
Pozdrawiam serdecznie- Ela