Leśny ogród Eli -2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne, ale mogłoby troszkę poświecić. :cry:
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie liliowce mają dopiero pąki. Ale cieszę się, bo na kilku tegorocznych też są pączki ;:48 ;:48 ;:48 Sprawdzę więc, czy odmiany się zgadzają.
Elu, taki pęczek fiołka labradorskiego mi dałaś, że mam w dwóch miejscach posadzone :lol:
W Łodzi obłowiłam się w bodziszki. Będę je sukcesywnie pokazywać :D
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

iga23 pisze:Piękne, ale mogłoby troszkę poświecić. :cry:
Że też nie ma równowagi w przyrodzie....jak nie za mało, to za dużo deszczu.... :roll:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

zanna pisze:U mnie liliowce mają dopiero pąki. Ale cieszę się, bo na kilku tegorocznych też są pączki ;:48 ;:48 ;:48 Sprawdzę więc, czy odmiany się zgadzają.
Elu, taki pęczek fiołka labradorskiego mi dałaś, że mam w dwóch miejscach posadzone :lol:
W Łodzi obłowiłam się w bodziszki. Będę je sukcesywnie pokazywać :D
U mnie większośc też w pąkach, ale to i lepiej, że później 'wystartują', może pogoda się zrobi wreszcie bo przy takich długotrwałych opadach szybko się brzydkie robią.... :roll:

Co Ci miałam żałowac fiołka, jak u mnie on po, niemal całym, ogrodzie się sieje....sama zobaczysz....niech Ci rośnie na zdrowie :wink:

Przyjdę popatrzec na bodziszki....może coś wysępię od Ciebie w przyszłości..... ;:112
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Dostałam ostatnio jakiegoś bzika na punkcie roślin zadarniających :roll: To pewnie z powodu ich urody jak i tego, że zagłuszają chwaściory :lol: Tak więc bardzo podoba mi się TWój zakątek z takimi roślinkami i wkomponowana w to hosta...Super efekt...z tym fiołkiem labradorskim..
x_P-42

Post »

Witaj Elu, tak na mnie nakrzyczałaś, że szybko przybiegłam do Ciebie ...
Mogłabym sporo " zerżnąć" z twojego ogródeczka np wspomnianą kompozycje z fiołeczkami i hostami, ale ile to czasu musi upłynąć, aby te fiołeczki tak się rozrosły...:o
Z checią przyjrzę się Twoim bodziszkom - na swoim skalniaku mam całą " sekcję" im poświęconą. Kolekcjonuję je, chociaż moja córka ich nie znosi. Mam m.in. Bodziszki Renarda ( 2 rodz.) i pełnego himalajskiego - jeśli nie masz, w okolicach sierpnia mogę Ci podesłać szczepeczki.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za troskę o moje zdrówko :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pola42 pisze:Witaj Elu, tak na mnie nakrzyczałaś, że szybko przybiegłam do Ciebie ...
Mogłabym sporo " zerżnąć" z twojego ogródeczka np wspomnianą kompozycje z fiołeczkami i hostami, ale ile to czasu musi upłynąć, aby te fiołeczki tak się rozrosły...:o
Z checią przyjrzę się Twoim bodziszkom - na swoim skalniaku mam całą " sekcję" im poświęconą. Kolekcjonuję je, chociaż moja córka ich nie znosi. Mam m.in. Bodziszki Renarda ( 2 rodz.) i pełnego himalajskiego - jeśli nie masz, w okolicach sierpnia mogę Ci podesłać szczepeczki.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za troskę o moje zdrówko :lol: :lol:
Witaj Polu w moim leśnym ogrodzie :wit
Baaardzo się cieszę, że moje 'wrzaski' przyniosły TAKI efekt :wink:

Fiołeczki rozrastają się dośc szybko i w dodatku same się rozsiewają wokoło, to można siewki dosadzac i szybciej go zagęścic.

Moja młodsza córa lubi rośliny i pracę w ogrodzie, natomiast starsza podchodziła do tego jak 'lis do jeża', ale....o dziwo...ostatnio zaczęła kolekcjonowac kaktusy i pytac mnie o różne sprawy dotyczące uprawy roślin.... :o :shock:
Zawsze to jakiś początek... ;:173

Nie mam takich bodziszków, to chętnie się wymienię na moje w sierpniu, jeśli chcesz :?: :wink:
Muszę Cię odwiedzic i popatrzec na Twoją 'bodziszkową sekcję'... :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jolami pisze:Dostałam ostatnio jakiegoś bzika na punkcie roślin zadarniających :roll: To pewnie z powodu ich urody jak i tego, że zagłuszają chwaściory :lol: Tak więc bardzo podoba mi się TWój zakątek z takimi roślinkami i wkomponowana w to hosta...Super efekt...z tym fiołkiem labradorskim..
Jolu 'bziki' na punkcie różnych roślin, to na tym forum norma....witaj w klubie... :wink: :wink: :wink:

Tobie też się to nasadzenie podoba, czyli jest ok.... :wink:
Nic nie będę zmieniała w najbliższej przyszłości w tym miejscu :wink:

Rośliny zadarniające, fajna sprawa, ale trzeba pamiętac, że potrafią zagłuszyc nie tylko chwaściory, inne słabsze rośliny też np. śliczna jasnota 'Beacon Silver' w wilgotnym miejscu potrafi byc bardzo ekspansywa .... :roll:

Jasnota 'Beacon Silver'

Obrazek

U mnie w szczelinach stopni rośnie maleńka macierzanka sprawdza się świetnie w tym miejscu, chwasty mają marne szanse na ukorzenienie.

Thymus serpyllum 'Minimalist'

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dawno zapowiadana, kolejna foto - relacja z życia kosów!!!

Dyscyplina w gnieździe :wink:

Czy zwróciliście uwagę na czystośc, jaka panuje w gnieździe :?: Nie ma żadnych śladów fekaliów :o

Obrazek

Ocho...nadlatuje tatuś...maluchy to wiedzą doskonale.... :wink:

Obrazek

Jak zwykle tata przyniósł smakowity kąsek :D (niestety, nie zmieścił mi się w kadrze :oops: )

Obrazek

Czyżby maluch coś 'szepnął' na ucho tatusiowi.... :wink:

Obrazek

Zwróćcie uwagę na spojrzenie malucha....wyrażnie widać w nim pokorę.... :o

Obrazek

Obrazek

Tatuś tylko na to czekał.... :wink:

Obrazek

I już posprzątane... :wink:

Obrazek

To chyba wyjaśnia skąd się wzięło znane porzekadło..... ;:80
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Elu znakomita fotorelacja....Fajne ptaszyny..
U mnie na jabłonce też jakiś ptaszek wysiaduje jajka.. A na śliwce było drugie gniazdko i 3 maluchy już wyklute /zdjęcie wstawiłam u siebie/ i tak się cieszyłam, że są :lol: a, w tym tygodniu patrzę....a gniazdko puste.... :( To chyba niemożliwe żeby juz nauczyły się fruwać???
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za zaproszenie, Elu :D

Jesteś niezrównana w ptasich fotorelacjach ;:138
Wyobrażam sobie, że statyw z aparatem umocowany był na stałe w dobrze zakamuflowanym miejscu,
a Ty przy nim na posterunku :lol: . Dzięki za to poświęcenie - ogląda się z wielką przyjemnością ;:215

Pisklęta już chyba wyleciały ? Czekam na co teraz wycelujesz obiektyw ? ;:106
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ellu, cieszę się, że trafiłam na kolejną ptasią relację. Bardzo ciekawe zwyczaje ;) Ile poświęcenia :) Chociaż nasze wymienianie pieluch z zawartością też można podciągnąć pod tę kategorię :) Zwłaszcza tetrowych dawniej.

Z zazdrością spoglądam na Twoje zadarniające roślinki. Ten fiołek świetny, a macierzanki to ja kocham od dawna, niestety miłością chyba nie do końca odwzajemnioną, bo nie szaleją u mnie zanadto. A wydawało mi się, że powinny czuć się tu bardzo dobrze. Rosną owszem, ale bez szaleństwa. I niestety w większości mam takie duże, po 10 i więcej cm wzrostu. Teraz od Igi dostałam 2 malutkie, powoli się rozkręcają, ale na takie efekty jak u Ciebie przyjdzie mi jeszcze długo poczekać.
Czy dosypujesz pod macierzanki lepszej ziemi, nawozów, dolewasz gnojówki, nawozisz czymś?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jolami pisze:Elu znakomita fotorelacja....Fajne ptaszyny..
U mnie na jabłonce też jakiś ptaszek wysiaduje jajka.. A na śliwce było drugie gniazdko i 3 maluchy już wyklute /zdjęcie wstawiłam u siebie/ i tak się cieszyłam, że są :lol: a, w tym tygodniu patrzę....a gniazdko puste.... :( To chyba niemożliwe żeby już nauczyły się fruwać???
Jolu ja też się cieszę z ptaszków, które chcą u mnie gniazdowac....sprzymierzeńców nigdy nie za wiele :wink:
Jolu ptaki bardzo szybko dorastają, a umiejętnośc latania, to pewnie mają we krwi :)
Bardzo się cieszę, że do mnie czasami zaglądniesz :D
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Amlos pisze:Dzięki za zaproszenie, Elu :D
Jesteś niezrównana w ptasich fotorelacjach ;:138
Wyobrażam sobie, że statyw z aparatem umocowany był na stałe w dobrze zakamuflowanym miejscu,
a Ty przy nim na posterunku :lol: . Dzięki za to poświęcenie - ogląda się z wielką przyjemnością ;:215
Pisklęta już chyba wyleciały ? Czekam na co teraz wycelujesz obiektyw ? ;:106
Aniu cieszę się, że skorzystałaś z mojego zaproszenia i mnie odwiedziłaś :D

Pisklęta już dawno opuściły gniazdo i to nie jeden, a dwa lęgi z tego samego gniazda, więc chyba od tej samej pary kosów :!: :shock: :o :D

Niestety, statyw nie mógł na stałe tam stac, bo tarasowałby przejście. Ta tuja, którą wybrały kosy, akurat tuż przy ścieżce rośnie. Tak więc za każdym razem musiałam go od nowa rozstawiac, ale pan kos przyzwyczaił się do niego i aparatu i całkiem ładnie mi pozował :wink:

Fakt, spędziłam trochę czasu pod tują, czatując na kosy i starając się byc niewidoczną, ale się opłaciło.
Mogłam Wam i sobie przdstawic, raczej mało znany, 'ptasi świat'.

Bardzo się cieszę, że tak Ci się moja foto - relacja podoba.
Wasze uznanie, to dla mnie największa nagroda, serdecznie za nie dziękuję ;:91
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Elu znakomite fotorelacje z ptasiego raju!
Śliczne zdjęcia !
Miło przegląda się Twój wątek,pozdrawiam :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”