Leśny ogród Eli -2009
- Ellaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie większośc też w pąkach, ale to i lepiej, że później 'wystartują', może pogoda się zrobi wreszcie bo przy takich długotrwałych opadach szybko się brzydkie robią....zanna pisze:U mnie liliowce mają dopiero pąki. Ale cieszę się, bo na kilku tegorocznych też są pączki![]()
![]()
Sprawdzę więc, czy odmiany się zgadzają.
Elu, taki pęczek fiołka labradorskiego mi dałaś, że mam w dwóch miejscach posadzone
W Łodzi obłowiłam się w bodziszki. Będę je sukcesywnie pokazywać

Co Ci miałam żałowac fiołka, jak u mnie on po, niemal całym, ogrodzie się sieje....sama zobaczysz....niech Ci rośnie na zdrowie

Przyjdę popatrzec na bodziszki....może coś wysępię od Ciebie w przyszłości.....

Witaj Elu, tak na mnie nakrzyczałaś, że szybko przybiegłam do Ciebie ...
Mogłabym sporo " zerżnąć" z twojego ogródeczka np wspomnianą kompozycje z fiołeczkami i hostami, ale ile to czasu musi upłynąć, aby te fiołeczki tak się rozrosły...:o
Z checią przyjrzę się Twoim bodziszkom - na swoim skalniaku mam całą " sekcję" im poświęconą. Kolekcjonuję je, chociaż moja córka ich nie znosi. Mam m.in. Bodziszki Renarda ( 2 rodz.) i pełnego himalajskiego - jeśli nie masz, w okolicach sierpnia mogę Ci podesłać szczepeczki.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za troskę o moje zdrówko

Mogłabym sporo " zerżnąć" z twojego ogródeczka np wspomnianą kompozycje z fiołeczkami i hostami, ale ile to czasu musi upłynąć, aby te fiołeczki tak się rozrosły...:o
Z checią przyjrzę się Twoim bodziszkom - na swoim skalniaku mam całą " sekcję" im poświęconą. Kolekcjonuję je, chociaż moja córka ich nie znosi. Mam m.in. Bodziszki Renarda ( 2 rodz.) i pełnego himalajskiego - jeśli nie masz, w okolicach sierpnia mogę Ci podesłać szczepeczki.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za troskę o moje zdrówko

- Ellaa
- Kontakt:
Witaj Polu w moim leśnym ogrodziePola42 pisze:Witaj Elu, tak na mnie nakrzyczałaś, że szybko przybiegłam do Ciebie ...
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za troskę o moje zdrówko![]()

Baaardzo się cieszę, że moje 'wrzaski' przyniosły TAKI efekt

Fiołeczki rozrastają się dośc szybko i w dodatku same się rozsiewają wokoło, to można siewki dosadzac i szybciej go zagęścic.
Moja młodsza córa lubi rośliny i pracę w ogrodzie, natomiast starsza podchodziła do tego jak 'lis do jeża', ale....o dziwo...ostatnio zaczęła kolekcjonowac kaktusy i pytac mnie o różne sprawy dotyczące uprawy roślin.... :o

Zawsze to jakiś początek...

Nie mam takich bodziszków, to chętnie się wymienię na moje w sierpniu, jeśli chcesz

Muszę Cię odwiedzic i popatrzec na Twoją 'bodziszkową sekcję'...

- Ellaa
- Kontakt:
Jolu 'bziki' na punkcie różnych roślin, to na tym forum norma....witaj w klubie...jolami pisze:Dostałam ostatnio jakiegoś bzika na punkcie roślin zadarniającychTo pewnie z powodu ich urody jak i tego, że zagłuszają chwaściory
Tak więc bardzo podoba mi się TWój zakątek z takimi roślinkami i wkomponowana w to hosta...Super efekt...z tym fiołkiem labradorskim..

Tobie też się to nasadzenie podoba, czyli jest ok....

Nic nie będę zmieniała w najbliższej przyszłości w tym miejscu

Rośliny zadarniające, fajna sprawa, ale trzeba pamiętac, że potrafią zagłuszyc nie tylko chwaściory, inne słabsze rośliny też np. śliczna jasnota 'Beacon Silver' w wilgotnym miejscu potrafi byc bardzo ekspansywa ....

Jasnota 'Beacon Silver'

U mnie w szczelinach stopni rośnie maleńka macierzanka sprawdza się świetnie w tym miejscu, chwasty mają marne szanse na ukorzenienie.
Thymus serpyllum 'Minimalist'

- Ellaa
- Kontakt:
Dawno zapowiadana, kolejna foto - relacja z życia kosów!!!
Dyscyplina w gnieździe
Czy zwróciliście uwagę na czystośc, jaka panuje w gnieździe
Nie ma żadnych śladów fekaliów :o

Ocho...nadlatuje tatuś...maluchy to wiedzą doskonale....

Jak zwykle tata przyniósł smakowity kąsek
(niestety, nie zmieścił mi się w kadrze
)

Czyżby maluch coś 'szepnął' na ucho tatusiowi....

Zwróćcie uwagę na spojrzenie malucha....wyrażnie widać w nim pokorę.... :o

Tatuś tylko na to czekał....

I już posprzątane...

To chyba wyjaśnia skąd się wzięło znane porzekadło.....
Dyscyplina w gnieździe

Czy zwróciliście uwagę na czystośc, jaka panuje w gnieździe

Ocho...nadlatuje tatuś...maluchy to wiedzą doskonale....

Jak zwykle tata przyniósł smakowity kąsek

Czyżby maluch coś 'szepnął' na ucho tatusiowi....

Zwróćcie uwagę na spojrzenie malucha....wyrażnie widać w nim pokorę.... :o

Tatuś tylko na to czekał....

I już posprzątane...

To chyba wyjaśnia skąd się wzięło znane porzekadło.....

Elu znakomita fotorelacja....Fajne ptaszyny..
U mnie na jabłonce też jakiś ptaszek wysiaduje jajka.. A na śliwce było drugie gniazdko i 3 maluchy już wyklute /zdjęcie wstawiłam u siebie/ i tak się cieszyłam, że są
a, w tym tygodniu patrzę....a gniazdko puste....
To chyba niemożliwe żeby juz nauczyły się fruwać???
U mnie na jabłonce też jakiś ptaszek wysiaduje jajka.. A na śliwce było drugie gniazdko i 3 maluchy już wyklute /zdjęcie wstawiłam u siebie/ i tak się cieszyłam, że są

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za zaproszenie, Elu
Jesteś niezrównana w ptasich fotorelacjach
Wyobrażam sobie, że statyw z aparatem umocowany był na stałe w dobrze zakamuflowanym miejscu,
a Ty przy nim na posterunku
. Dzięki za to poświęcenie - ogląda się z wielką przyjemnością
Pisklęta już chyba wyleciały ? Czekam na co teraz wycelujesz obiektyw ? ;:106

Jesteś niezrównana w ptasich fotorelacjach

Wyobrażam sobie, że statyw z aparatem umocowany był na stałe w dobrze zakamuflowanym miejscu,
a Ty przy nim na posterunku

- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ellu, cieszę się, że trafiłam na kolejną ptasią relację. Bardzo ciekawe zwyczaje ;) Ile poświęcenia
Chociaż nasze wymienianie pieluch z zawartością też można podciągnąć pod tę kategorię
Zwłaszcza tetrowych dawniej.
Z zazdrością spoglądam na Twoje zadarniające roślinki. Ten fiołek świetny, a macierzanki to ja kocham od dawna, niestety miłością chyba nie do końca odwzajemnioną, bo nie szaleją u mnie zanadto. A wydawało mi się, że powinny czuć się tu bardzo dobrze. Rosną owszem, ale bez szaleństwa. I niestety w większości mam takie duże, po 10 i więcej cm wzrostu. Teraz od Igi dostałam 2 malutkie, powoli się rozkręcają, ale na takie efekty jak u Ciebie przyjdzie mi jeszcze długo poczekać.
Czy dosypujesz pod macierzanki lepszej ziemi, nawozów, dolewasz gnojówki, nawozisz czymś?

Z zazdrością spoglądam na Twoje zadarniające roślinki. Ten fiołek świetny, a macierzanki to ja kocham od dawna, niestety miłością chyba nie do końca odwzajemnioną, bo nie szaleją u mnie zanadto. A wydawało mi się, że powinny czuć się tu bardzo dobrze. Rosną owszem, ale bez szaleństwa. I niestety w większości mam takie duże, po 10 i więcej cm wzrostu. Teraz od Igi dostałam 2 malutkie, powoli się rozkręcają, ale na takie efekty jak u Ciebie przyjdzie mi jeszcze długo poczekać.
Czy dosypujesz pod macierzanki lepszej ziemi, nawozów, dolewasz gnojówki, nawozisz czymś?
- Ellaa
- Kontakt:
Jolu ja też się cieszę z ptaszków, które chcą u mnie gniazdowac....sprzymierzeńców nigdy nie za wielejolami pisze:Elu znakomita fotorelacja....Fajne ptaszyny..
U mnie na jabłonce też jakiś ptaszek wysiaduje jajka.. A na śliwce było drugie gniazdko i 3 maluchy już wyklute /zdjęcie wstawiłam u siebie/ i tak się cieszyłam, że sąa, w tym tygodniu patrzę....a gniazdko puste....
To chyba niemożliwe żeby już nauczyły się fruwać???

Jolu ptaki bardzo szybko dorastają, a umiejętnośc latania, to pewnie mają we krwi

Bardzo się cieszę, że do mnie czasami zaglądniesz

- Ellaa
- Kontakt:
Aniu cieszę się, że skorzystałaś z mojego zaproszenia i mnie odwiedziłaśAmlos pisze:Dzięki za zaproszenie, Elu![]()
Jesteś niezrównana w ptasich fotorelacjach![]()
a Ty przy nim na posterunku. Dzięki za to poświęcenie - ogląda się z wielką przyjemnością
![]()

Pisklęta już dawno opuściły gniazdo i to nie jeden, a dwa lęgi z tego samego gniazda, więc chyba od tej samej pary kosów

Niestety, statyw nie mógł na stałe tam stac, bo tarasowałby przejście. Ta tuja, którą wybrały kosy, akurat tuż przy ścieżce rośnie. Tak więc za każdym razem musiałam go od nowa rozstawiac, ale pan kos przyzwyczaił się do niego i aparatu i całkiem ładnie mi pozował

Fakt, spędziłam trochę czasu pod tują, czatując na kosy i starając się byc niewidoczną, ale się opłaciło.
Mogłam Wam i sobie przdstawic, raczej mało znany, 'ptasi świat'.
Bardzo się cieszę, że tak Ci się moja foto - relacja podoba.
Wasze uznanie, to dla mnie największa nagroda, serdecznie za nie dziękuję ;:91