Moje storczyki

ODPOWIEDZ
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mala_MI pisze:Bogusiu, moje dendrobium też tak szaleje. Najpierw wypuściło "coś" na czubku, a teraz doszukałam się wypustek po bokach. Nie wiem jak z tą temperaturą. Kiedy przekwitło (a kwitło mniej więcej do kwietnia chyba- kwitnienie sklepowe) wystawiłam je na balkon i tam jest. Przecież upałów nie ma. Tyle, że wilgoć duża. Nie wiem za bardzo co dla nobile jeszcze zrobić ?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Justynko ja swoje trzymam w domu , w dzień i w nocy jest uchylone okno więc różnica temperatur jest , ale musimy poczekac do wiosny może wtedy nam zakwitną ( mam taką nadzieję ) :wink: .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

śliczności nam tu prezentujesz :P
Patrysia
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Paulinka Z pisze:czy nie ma zbyt wilgotno Twoje dendrobium? Widzę soczysto zielone glony lub mech w doniczce na ostatnim zdjęciu. Podłoże między podlewaniami powinno praktycznie całkowicie przesychać
pewnie ma, bo stoi na balkonie, co prawda zadaszonym, ale deszcz leje czasami tak jakby chciał nam szyby wywalić.
Właśnie ni wiem co mam robić z tym kwiatkiem.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
bogumila
1000p
1000p

Post »

Justynko wstaw go do mieszkania i uchylaj okno na noc. W doniczce powypalaj dziurki będzie szybciej przesychało podłoże.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ono ma dziurki, w mieszkaniu są okna otwarte, ale temperatura nie spada zasadniczo :( Raptem o ok 3 st (mam termometr właśnie koło uchylonego okna, na oścież nie mogę otworzyć , bo koty :roll: )
Pozdrawiam, Justyna
bogumila
1000p
1000p

Post »

Justynko a od której strony masz okno , ja mam od południowej osłonięte balkonem i u mnie jest dużo cieplej w dzień niż w nocy przy uchylonym oknie i dzięki tej różnicy temperatur późnym latem i jesienią storczyki mają w nocy chłodniej .
W lato też jest rożnica temperatur bo w nocy jest jednak chłodniej . W zeszłych latach storczyki w maju wynosiłam na balkon , ale w tym roku zostawiam je w domu bo zawsze miały przypalone listki albo za mokro przez częste deszcze .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

przeniosę te rośliny do ganku, tam jest ciut chłodniej (od strony wschodniej). moze pogoda jakos sie unormuje :roll:
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tego co wiem to glony rosną głównie dlatego, że storczyk stoi na słońcu. Jeśli włożysz go Justynko w jakąś nie przepuszczającą śłońca osłonkę, nie będą rosły.
Ja mam dokładnie to samo z cymbidium stojącym na balkonie: wilgoć+ słońce i sprawa załatwiona...

A propos cymbidium, pytałam już Bogusiu w innym wątku jak często podlewasz swoje, skoro mówisz, że trzeba mało..?

No i na koniec gratulacje, u mnie też ładnie rosną pędy, to kupa radości, a jeszcze jak się czeka na niespodziankę...! Super! :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
bogumila
1000p
1000p

Post »

Agita pisze:Z tego co wiem to glony rosną głównie dlatego, że storczyk stoi na słońcu. Jeśli włożysz go Justynko w jakąś nie przepuszczającą śłońca osłonkę, nie będą rosły.
Ja mam dokładnie to samo z cymbidium stojącym na balkonie: wilgoć+ słońce i sprawa załatwiona...

A propos cymbidium, pytałam już Bogusiu w innym wątku jak często podlewasz swoje, skoro mówisz, że trzeba mało..?

No i na koniec gratulacje, u mnie też ładnie rosną pędy, to kupa radości, a jeszcze jak się czeka na niespodziankę...! Super! :D
Agitko ja swoje cymbidia podlewam raz na dwa tygodnie a jeżeli doniczka jest ciężka to jeszcze czekam aż będzie lekka , podlewam nie przez zamaczanie tylko prosto do doniczki i gdy woda wycieknie na podstawek to wylewam , każdy ma inne warunki w domu tak więc trzeba sprawdzac ciężkośc doniczki to jest najlepszy sposób.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Bogusiu za odpowiedź :)
Ja czasem moczę, czasem przelewam, różnie bywa. Wydaje mi się, że po kilku dniach przesycha, ale może w środku nie..? Dostałam je niekwitnące od mamy i jak zajrzałam co ma w środku, to była tam tak zbita mokra bryła przerośnięta korzeniami, że nie byłam w stanie tego rozdzielić i zostawiłam, obsypałam tylko z wierzchu grubą korą i dałam przezroczystą doniczkę. Chyba Mała MI dawała gdzieś fajny link do sposobu przesadzania cymbidium- podobno trzeba obciąć 1/3 korzeni od dołu razem z podłożem, potem resztę rozdzielić, przepłukać, ewentualnie rodzielić na mniejsze kępki jeśli roślina za mocno się rozrosła, i do nowego podłoża. Cały czas to odkładam, ale będe musiała, bo boję się, że kora z zewnątrz przesycha, a środek niekoniecznie...

Powodzenia, niech nam pięknie rosną te nasze kapryśne cymbidia, żebyśmy się mogły wszystkie pochwalić jesienią kwiatami! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja przy przesadzaniu cymbidium korzystałam z tych rad:
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/how2 ... index.html

"Glony" pojawiają się kiedy jest wilgoć i ciepło (słońce). Ale na tym koniec z zaśmiecaniem wątku Bogusi moimi problemami ;)
Pozdrawiam, Justyna
bogumila
1000p
1000p

Post »

Justynko to przenosimy się do Ciebie.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie o tym linku myślałam Justynko, fajnie, że znów wstawiłaś bo nie pamiętałam gdzie go szukać, a tak w razie potrzeby będzie pod ręką. Może i Bogusi się kiedyś przyda... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
bogumila
1000p
1000p

Post »

Kolejne moje Phalaenopsisy wypuszczają pędy kwiatowe :tan :tan :tan

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu ale u Ciebie pędzików- jak zakwitną to będziesz miała dżungle na parapetach. ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”