fajne storczyki!!! a masz jeszcze jakieś inne, np. Phalaenopsisy??? te też są fajne, jak ci zakwitną, będą na pewno prześliczne... mi nigdy nie udało się zmusić Paphiopedilum do powtórnego kwitnienia, a Oncidium nigdy nie miałam...
Gratuluje. Będzie pięknie i kwiatowo w te jesienne dni. Mnie się jeszcze nie udało doprowadzić sabotków do kwitnienia, ale ciesze się, że teraz puszczają nowe liście, a jeden nawet dzidziusia ma.
Ciekawe jaki kolor będzie miało twoje Oncidium. Moje jest żółte - Sweet Sugar, przekwitło, ale się ładnie rozrasta.
Wando moje oncidium jest żółte w brązowe ciapki .
Sabotka podlewaj wodą w której moczyły sie skorupki jajek lub pogniec skorupki i dodaj do podłoża , ja w ten sposób doprowadziłam do kwitnienia swojego sabotka.Kilka lat nie kwitł tylko wypuszczał nowe przyrosty , z filmu o storczykach dowiedziałam się ,że sabotki wapniolubne nie zakwitną jeśli nie bedą miały podłoża wapiennego więc dostosowałam się do zaleceń i mam efekt w postaci czterech przyrostów i pąka kwiatowego.
masz śliczne Phalaenopsisy. ten drugi ma bardzo ciekawe kwiaty, o innym kształcie niż zwykle się spotyka. napiszesz coś więcej o swoich storczykach??? Ile ich teraz masz, kiedy zaczęłaś zbierać, jak uprawiasz itp
Obecnie mam 21 storczyków . Zainteresowałam się nimi jakieś 3 lata temu. Zaczęło się od oncidium - dostałam na imieniny i od tego czasu jestem uzależniona , jak jestem w OBI to nie wyjdę jak nie obejrzę co mają nowego . Kilka storczyków mam z wymiany , w ten sposób powiększyła mi się kolekcja o vanillę , dendrobium nobile i phalenopsisa miniaturkę . Oczywiście na początku kilka straciłam przez brak wiedzy jak je chodowac , ale teraz jest już lepiej .
wow, masz vanilię... już całkiem długo je zbierasz i masz sporo ;) ja zbieram już 4 lata, odkąd pewnego dnia kupiłam Phalaenopsisa na wystawie kwiatów... storczyki rzeczywiście uzależniają.
aha, to spora. ale podobno żeby zakwitła musi mieć kilka metrów... ale nie wiem dokładnie, nigdy nie miałam ani nawet nie widziałam Vanilii. skupiłam się przede wszystkim na Phalaenopsisach i Vandach.