Powolna metamorfoza - 2009. cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak od niechcenia wrzuciłeś nam kwiatek magnolii? Jest piękny. Uwielbiam magnolie.
W Toruniu jest taka jedna od wielu wielu lat, zawsze wiosną namawiałam rodziców na wyprawę do niej w czasie kwitnienia :)
Swoją drogą dawno jej nie oglądałam, muszę zobaczyć, czy jeszcze jest.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bishop pisze: Izo wieczorna, przecież nie można strzelać do sąsiadów :;230 A jeśli można, to już wiesz, jak oznaczyć "gołębiarza" :wink:
Na razie to gołębiarz strzela do kotów :evil:
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Aniu w Toruniu są 2 duże magnolie . Jedna na ul Bydgoskiej a druga we wnęce starego domu na ul Kościuszki.Obie pochodzą sprzed wojny i obie mają się dobrze :lol:
Kaśka
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

ps. jeszcze w ogrodzie przed Collegium Maius, koło Planetarium- wielkie piękne, kilka sztuk!
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Ja pierwszy raz magnolie widziałem we Wroclawiu. W okolicach parku Szczytnickiego, Brucknera, Mickiewicza, w poniemieckich ogródkach sobie rosną. I różaneczniki też. I jaśminowce...
Dlatego też wszystkie powyższe zasadziłem u siebie :lol:

W poniedziałek zakwitły pierwsze żonkile. I tulipany. I sasanka wypuściała 5 włochatych kotków - bałem się, ze zmarnieje, bo wyczytałem, ze sasanki nie lubią przesadzania i rozmnaża je się z nasion. Ta, którą dostałem od mamy najwyraźniej lubiła przesadzanie :lol:
Wsadziłem też dwie tawułki, 4 hosty i jedną magnolię. Na więcej nie starczyło czasu :cry:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Nie myślałam nawet, ze jesteś taki "bojowy"...żeby zrobić sobie tarczę strzelniczą na domu sąsiada?! :lol:
Magnolia - rewelacja! W moim rodzinnym mieście sporo ich jest. Największa i najstarsza rośnie przy przedszkolu do którego chodziły moje dzieci - istne cudo! Dlatego od zawsze marzyłam by mieć swoją.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

A moja magnolia ma... cos na kształt pączków... kiedy to to zakwitnie ???? i czy w ogóle....

Krzysiu patrząc na Twoje dokonania i stan zieleniny w ogrodzie odkryłam Twoją tajemnicę ;) Ty jesteś "nie z tej Ziemi" :lol: :lol: :lol: i ponieważ Twoim garażu miejsca już nie ma to zaznaczyłeś "słonecznym odblaskiem" gdzie mają zaparkować kumple jak wpadną latającym talerzem, na sobotniego grilla... ;:112
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna magnolja - mam nadzieję, że i moja 1 raz w tym roku zakwitnie. Zmartwiłeś mnie tymi sasankami, kupiłam s sadzonki mam nadzieję, ze jednak zakwitną.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

bishop pisze:Ja pierwszy raz magnolie widziałem we Wroclawiu. W okolicach parku Szczytnickiego, Brucknera, Mickiewicza, w poniemieckich ogródkach sobie rosną. I różaneczniki też. I jaśminowce...
Dlatego też wszystkie powyższe zasadziłem u siebie :lol:

W poniedziałek zakwitły pierwsze żonkile. I tulipany. I sasanka wypuściała 5 włochatych kotków - bałem się, ze zmarnieje, bo wyczytałem, ze sasanki nie lubią przesadzania i rozmnaża je się z nasion. Ta, którą dostałem od mamy najwyraźniej lubiła przesadzanie :lol:
Wsadziłem też dwie tawułki, 4 hosty i jedną magnolię. Na więcej nie starczyło czasu :cry:
Witaj Krzysiu ja też te wszystkie powyższe mam azalie ,rododendrony,magnolie ,moje sa jeszcze młode i małe ale kiedyś też urosną maja sasanka fioletowa już zakwitła a reszta lada moment i chyba też lubią przesadzanie bo ja ciąge gdzieś z nimi latam po ogrodzie a one mimo wszystko pięknie mi kwitną.
To Twój ogród też się zmieni jak tyle nowych roślinek wsadziłeś do ogrodu.
Genia
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiu, zakwitły?- to gdzie fotki tulipanów, żonkili? Dawaj, dawaj, całą zimę czekaliśmy!
Pokazuj swoje kwitnące cebulkowe!
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fotki umieszczę po południu. Chociaż nie wiem po co - wszyscy mają podobnie (lub wkrótce będą mieli :lol: )

Chciałbym, żeby się ogródek zmienił :lol: Póki co wszystko się przyjmuje. Nawet strat zimowych nie mam, bo róże odbijają od korzeni. Jedynie lilie nie dają jeszcze znaku życia. No i niektóre rośliny, jak np. katalpa czy glicynia jeszcze się nie obudziły.

Aktualnie zastanawiam się, co by pasowało do host. Wsadziłem wczoraj cztery, i rosną na smutnym pustym polu :cry: Może coś strzelistego? Ale co, żeby nie trzeba wykopywać jesienią? Muszę czytać, szukać, a czas ucieka :cry: z przodu przy ścieżce chyba posadzę szczawik. A co z tyłu? Czy dzwonek 'Jack Frost' będzie pasował? A co między nimi, zanim się rozrosną? Trochę przespałem, powinienem kombinować zimą.
Chciałbym tak szybko działać "mówisz - masz", jak np. Gienia z oczkiem wodnym :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekanie, czekanie, wyczekanie i co...? byle do zimy? ;)
Podobnie, niepodobnie, jestem ciekawa jak u Ciebie?
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Krzysiu, wokół host świetnie pasują tulipany, narcyzy... jedne przekwitają, a drugie rosnąc zasłaniają paskudne więdnące liście tych pierwszych. A w luki pomiędzy mam posadzone liliowce i purpurowe żurawki, moim zdaniem ładnie się to wszystko komponuje. Na pierwszych stronach magicznego są chyba fotki.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kiedyś szukałem wypełnienia na rabatę tulipanową, i Tomasz II odradził hosty. Z liliowców zrezygnowałem, bo one wymagają słońca, a hosty cienia. Ale jeśli w Twoim magicznym ogrodzie dobrze im razem - to zweryfikuję :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

[quote="bishop"]
Aktualnie zastanawiam się, co by pasowało do host. Wsadziłem wczoraj cztery, i rosną na smutnym pustym polu :cry: Może coś strzelistego? Ale co, żeby nie trzeba wykopywać jesienią?quote]
Przebiegłam trochę Twoja metamorfozę i jestem pełna podziwu, ale zanim zobaczę wszystko wtrącę jeszcze swoje 3 grosze :wink: Co prawda hosty same w sobie są ładne, ale jak szukasz dla nich towarzystwa to w cieniu równie pięknie rosną języczki, żurawki, ciemierniiki, paprocie, trzykrotki, tojad...
Obrazek
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”