Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Otrzymałam odpowiedź z cebul:

Witam
Kłącza Host pochodzą z Holandii bezpośrednio od producentów. Niestety kłącza
te nie były badane pod kontem obecności wirusa hvx. Na polskim rynku nie ma
Host z atestami. Atestowany materiał jest głównie przeznaczony dla rynku
amerykańskiego.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

No to chyba jasne - nie kupować :((((((((((((((

Mieli zarażone Gold Standard, które wyrzuciłem bez badania jak wylazły z kłączy. Whirlwind mieli zdrową. Nic więcej nie mogę powiedzieć, bo kupowałem tylko dwie.

Aniu, cieszę się, że do problemu hVX podchodzisz poważnie.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

no sobie nagrabiłam, weszłam, popatrzyłam i co? Piku Dzięki za pomysł!
Przyznam szczerze do tej chwili nie byłam milosniczka host, mam co prawda, ale powoli likwidowałam co ja zrobiłam to takie piekne i pożyteczne roslinki, ale głupota kosztuje.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomasz II pisze:No to chyba jasne - nie kupować :((((((((((((((

Mieli zarażone Gold Standard, które wyrzuciłem bez badania jak wylazły z kłączy. Whirlwind mieli zdrową. Nic więcej nie mogę powiedzieć, bo kupowałem tylko dwie.

Aniu, cieszę się, że do problemu hVX podchodzisz poważnie.
Dokładnie, nie kupię. ;-( Właściciel przynajmniej był uczciwy. Te które już dostałam posadzę w osobnych doniczkach i zobaczymy.
Smuci mnie podejście sprzedawców w sklepach ogrodniczych. Wczoraj robiłam zakupy w moim ulubionym ogrodniku. Patrzę a tam kilka pudełek z hostami i o odmiany których jeszcze nie spotkałam. Pytam skąd pochodzą - z Holandii jak wszystko - pytam więc czy wiedzą że sprzedają prawdopodobnie chore rośliny z niepewnych źródeł, miła pani odpowiedziała mi że wiedzą, ale no coż, może nie będą jednak chore, a jeśli juz to przecież 5 zł to nie majątek i można potem wyrzucić i kupić coś nowego...... :cry:
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jakby chodziło o te 5 zł. mogła dodać, że tym sposobem nie doczekamy się pięknych dojrzałych okazów i można sobie zarazić pozostałe.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mariasen pisze:Jakby chodziło o te 5 zł. mogła dodać, że tym sposobem nie doczekamy się pięknych dojrzałych okazów i można sobie zarazić pozostałe.
No własnie, ja też powiedziałam że nie chodzi o wyrzucone pieniądze, ale o to że można w ten sposób zniszczyć pozostałe rośliny. Szkoda bo Pani jest b. miła i naprawdę dość dobrze zorientowana w innych roślinach.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Witajcie,
poczytuję od października wszystkie hostowe wątki, włącznie z tymi o wirusie X.
Zamówienie złożyłam na Słowacji w Hostazahrada. Macie jakieś doświadczenie z tą firmą? Czy ich są w miarę pewne?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Ja też złożyłam u nich zamówienie, ale zaczynam się wahać, bo już ze trzy razy zadawałam pytanie, czy oferowane przez nich hosty zostały przebadane i wciąż nie dostałam odpowiedzi na moje pytania, na inne, owszem tak, ale w tej sprawie jakby nabierali wody w usta...
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I nie dostaniesz. Tyle razy już pisałem o zamówieniach w tym miejscu... a wy ciągle swoje :(
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

A co nam, biednym i spragnionym nowych nabytków hostomaniakom zostaje? Gdzie znajdziemy drugie takie miejsce z tak bogatą ofertą i z przyzwoitymi cenami, nawet przy obecnym kursie euro? Ja wciąż szukam i niebawem efektami tych poszukiwań się podzielę, bo mam coraz więcej wątpliwości, myślę. że oni w hostazahradzie po prostu nie znają odpowiedzi, a nie chcą inwestować w kosztowne testy...
Oczywiście jest pewien sposób :lol: , niektórzy posiadacze ogromnych kolekcji host mogliby odważniej wkroczyć z nożem do swoich zazdrosnie strzeżonych ogrodów :lol: i dzielić, dzielić, a potem się dzielić z innymi :lol: Taki pomysł przyszedł mi do głowy :lol: ...
małek
50p
50p
Od: 13 maja 2008, o 09:58

Post »

Ja tez o tym już pisałam, ale jeszcze raz mogę przecież. Zamawiałam funkie w zahradzie w tamtym roku, też skusiłam się rozmiarem oferty i cenami, znacznie niższymi niż gdzie indziej.
Paczka przyszła po długim oczekiwaniu, roślinki małe i w kiepskim stanie, niektóre już przysychały. Nie przysłali wszystkich odmian jakie zamawiałam, za to włożyli inne bez zamówienia (takie już miałam).
Co do wirusa, to dwie na pewno go miały i poszły od razu do kosza, niestety były w styczności z innymi i mogą być wszystkie zarażone.
Zostały posadzone na osobnej rabacie, zobaczę co będzie na wiosnę lub za kilka sezonów, niestety.
Ja na pewno już tam nie kupie więcej, nauczona doświadczeniem wole dwa razy więcej zapłacić u kogoś pewnego, niż mieć wirusa w ogrodzie.
Polecam smiligface, tomkoy i innych zaprzyjaźnionych hodowców tych pięknych roślin.
Pozdrawiam.
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

hmmm... oczywiście można dzielić... ale to straszliwe przesuwa w czasie odległy moment, którego wszyscy najbardziej oczekujemy...czyli rozrośniętej kępy z właściwie wybarwionym i wykarbowanym liściem :( no ale i tak dzielę często niektóre hostasy celem wymiany lub pozyskania funduszy na nowe.... bywa też, że kupuję po dwa egzemplarze tej samej, bo chcę prędzej mieć więksiejsze.... lub z powodu zagapienia i burdla w liście już posiadanych :oops:
Beata
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

No to są ogromne dylematy, wiem, bo też to na własną skalę przeżywam... A sam bezposrednio "wywołany do tablicy" milczy...
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Potwierdzam wsie wypowiedzi :)
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

...mam dzisiaj dzień przeglądania fot i znalazłam przykład czego nie należy robić komponując rabatę hostasową... nie należy w ich towarzystwie sadzić modraka...wsje liście w okolicy są dosłownie oblepione białymi płatkami..uroku im to absolutnie nie dodaje .... :evil:
Obrazek Obrazek
Beata
Zablokowany

Wróć do „Hosty”