Ochrona chemiczna ukorzenianych sadzonek

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co, u licha, mam robić jak wszystko zamarznięte? Niby na co i po co pryskać?
maciejb
50p
50p
Od: 17 gru 2008, o 00:36

Post »

Chodzi mi o to czy jak jest odwilż to czy można opryskać na grzyby profilaktycznie,zapobiegawczo zimą czy czekać do wiosny...
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Czekać.. preparaty nie są skuteczne w niskich temperaturach.
maciejb
50p
50p

Post »

Dzięki za odpowiedź.Poczekam.
maciejb
50p
50p

Post »

Czy opryski ochronne można wykonac odrazu po ruszeniu wegetacji,czy lepiej odczekać jakiś czas?
pozdrawiam wszystkich
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Maćku, czy naprawdę ogrodnictwo w Poznaniu tak na psy zeszło?
Nie gniewaj sie, ale pytania, które zadajesz są rozbrajające. Chciałbym pomóc, ale jak tu pisać o oczywistych oczywistościach?
Co rozumiesz przez rozpoczęcie wegetacji? Każdy gatunek rusza różnie, niektóre w maju. Do tej pory całą sadzonkę i Twoją pracę mogą grzyby zeźreć. Z kolei opryski przy temp. niskich są nieskuteczne. Na każdym preparacie znajdziesz informację w jakich temperaturach skuteczny. Niektóre nieskuteczne też w za wysokich...
maciejb
50p
50p

Post »

Nie zeszło,trzyma się bardzo dobrze.
Ja dopiero zaczynam swą przygode ze szkółkarstwem więc chyba można mi wybaczyć...
Każdy kiedyś zaczynał,dla Ciebie pewne rzeczy są oczywiste,po postach twierdzę ,że masz bardzo dużą wiedzę,ale przez rok jej nie zdobyłeś,poparta jest zapewne doświadczeniem,więc dla Ciebie te pytania mogą być irytujące,jednak nie dla mnie,lepiej chyba że pytać ,nawet o tak błache sprawy,niż robić coś źle i bezsensu...
kto pyta nie błądzi...
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To prawda, pytaj.. ale juz 1.01 Ci odpowiedzialem , co do pryskania zimą. :D I chyba oczywiste jest, że "na zapas" nie opryskasz. Preparat ulega stopniowemu rozkładowi. Niektóre działaja tylko kontaktowo na grzyba. Lepsze i skuteczniejsze systemiczne.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba najrozsądniej zrobię zadając moje pytanie w tym wątku, nie zakładając nowego.
Zakupiłam na własne potrzeby ukorzenione sadzonki wrzosów i wrzośców w multidoniczkach. Dostałam od właściciela szkółki wskazówki co do dalszego traktowania sadzonek, ale jestem pełna obaw i chciałabym rozwiać choć część wątpliwości.
Mam wykonać oprysk przeciw grzybom, kiedy zrobi się cieplej. Zalecono mi środek Sarfun, ale z tego co poczytałam w internecie, to już ostra chemia. Wolałabym coś delikatniejszego. Co sadzicie o środku Biosept?
Czy polecilibyście jakiś konkretny środek na wrzosy? Bardzo proszę o wszelkie wskazówki, bo nie mam niestety doświadczenia i chyba podjęłam się zadania nie na swoje siły :? :cry:
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Środek nie jest na wrzosy :D . a na grzybki... osobliwie fytoftorozę.
Fytoftoroza rozwija się szczególnie szybko w ciepłe, wilgotne dni. Jeśli nie opryskiwano roślin przed wystąpieniem takich warunków, zabieg trzeba wykonać bezpośrednio po ustabilizowaniu się pogody. Bardzo istotna jest ochrona wierzchołków pędów. Dlatego przy intensywnym wzroście roślin opryskiwania należy powtarzać co 10–14 dni. Wskazane jest przemienne użycie środka Mildex 711 WG z biopreparatami Biosept 33 SL (0,05%) lub Biochikol 020 PC (1%).
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Mirku, dziękuję bardzo za odpowiedź. Czekam zatem do paru cieplejszych dni, kiedy zobaczę, że rośliny "ruszają" ze wzrostem i zaczynam opryski. Mam nadzieję, że uda mi się z tych maluszków zrobić wymarzone wrzosowisko :?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
JanMaz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2009, o 15:08
Kontakt:

Post »

Wiele niejasności i niedomopowiedzeń jest w tym co piszecie. Proponuję zajrzeć do mojego artykułu http://www.klinikaroslin.com/index.php? ... &Itemid=10 a za kilka dni wyjaśnimy sobie szczegóły
Janusz
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Janusz - chwała żeś się pojawił :)
Pozdrawiam :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Januszu na forum :D
Czekamy na dalszą dyskusję i zapraszamy do aktywności. :D

Artykuł przeczytałam z wielkim zainteresowaniem....
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
morzedzungli
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lip 2006, o 12:35

Post »

Witam wszystkich!

Postanowiłem napisać post ponieważ znalazłem ofertę mackab, ogłasza się ze jest studentem 4 roku ogrodnictwa i oferuje do sprzedaży sadzonki. Rozbawiło mnie to dogłębnie ponieważ student 4 roku nie zadaje takich głupich pytań w stylu kiedy pryskać i jak przechowywać sadzonki:) Uważam że maciekb nie jest studentem a jedynie chce zarobić na produkcji sadzonek, ciekawi mnie tylko jakość jego materiału.

morzedzungli
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”