Jakie proponujecie środki ochrony roślin do tunelu,gdzie ukorzeniane są drzewka i krzewy iglaste oraz bukszpany i trzmieliny?Chodzi mi o preparaty grzybo i owadobójcze oraz wieloskładnikowe nawozy do oprysku... pozdrawiam
Czy mogę teraz w trakcie zimy i spoczynku roślin wykonać oprysk,np grzybobójczy profilaktycznie,tak żeby uchronić moje sadzonki przed wiosenną inwazją patogenów?
Do ochrony grzybobójczej stosuje Kaptan 50WG.Może być też np: Rovral flo. Owadobójczy - zależy od szkodnika, ale rzadko stosuję. Do ukorzenionych już sadzonek najlepszy jest nawóz płynny do oprysku np: ''Florovit'
Dzięki Aniu... florovitem opryskiwałem sadzonki jeszcze nie ukorzenione i chyba też na takie zadziałał,ponieważ nie zauważyłem żadnych oznak niedoboru skł pokarmowych ani uszkodzeń
Siarkol nie jest zalecany do ochrony: roślin szkółkarskich iglastych - Łabanowski G. i inni, 2001: Ochrona drzew i krzewów iglastych, roślin szkółkarskich liściastych- Łabanowski G. i inni, 2000: Ochrona ozdobnych krzewow liściastych.
Jest to preparat do ochrony róż przed mączniakiem prawdziwym oraz czarną plamistaścią liści
Wojdyła A. i inni, 2002: Ochrona róż.
Czytałem w internecie o tym i na opakowaniu było tylko że może być stosowany w roślinach ozdobnych ale nic nie było o materiale iglastym dlatego zwątpiłem... Dzięki Xipe,że rozwiałeś moje wątpliwości.
Można teraz w okresie zimy stosować jakieś opryski ochronne?Sadzonki mam w tunelu przykryte agrowłókniną w czasie dużych mrozów,gdy się ociepla trochę to ją zdejmuję,nie wiem czy dobrze...
Żaden preparat nie jest skuteczny przy temperaturach około zera. Ale i grzyby mogące zagrozić sadzonce się nie rozwijąją.
Choć są gatunki grzybów, którym niewiele do szczęścia potrzeba, choćby pleśń śniegowa (Microdochium nivale)
Pleśń śniegowa (Microdochium nivale)- na trawniczku po zimie z niezamarzniętą glebą i długą pokrywą śnieżną. Wystarczy +1 i wysoka wilgotność.
Na iglakach brunatna pleśń śniegowa (Herpotrichia juniperi)- warunki jw., lub na roślinach długo i nadmiernie opatulonych włókniną.