Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeuszu! Obejrzałem oczywiście cały Twój ogród. Przyznam, że gapa ze mnie nie popatrzyłem skąd jesteś. Nizina sandomierska obfita w lasy a Biłgoraj znam bywam czasami. Będę sledził na bierząco Twój ogród. Jak na razie zasypane masz równo tak jak i u mnie. Dobrze, że dziś już mniejszy mróz.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

Od 2 dni patrzę na ogród Pana Tadeusza.
Nie potrafię wyrazić słowami swojego zachwytu. Jestem wzruszona, patrząc na piękny ogród i piękną rodzinę.

Gratuluję i z szacunkiem dla wspaniałego dzieła, chylę czoło.

Życzę wszystkiego, co najlepszei pozdrawiam :)

Ewa
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Ależ piękna zima .
Pozdrawiam , Joanna
x-d-a

Post »

Ten leśny krajobraz w zimowej szacie -piękny i majestatyczny!
Pozdrawiam.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, zasypało nam Nokły że hej!, ale ja w odróżnieniu od Ciebie nie odśnieżam ,czekam na wiosnę, śnieg sam zginie.

MONIKO- dziękuję za odwiedziny,cieszę się że mogę służyć pomocą, nie bardzo się staram poznać dokładnych nazw swoich roślin, dla mnie wystarczy że są piękne.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, kilka dni wysokich temperatur nie rozhartowało roślin, okryte przeze mnie i śnieg, niestraszne im niskie temperatury, zwłaszcza że nie ma znowu takich niskich temperatur, jak na razie ostatnio było u nas -11.

EWO, JANINO- dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście można wykorzystać kielichowca do obsadzenia miejscowych bimbrowni, ale, komu dzisiaj chce się bawić w pędzenie, chyba tylko prawdziwym smakoszom.

JANUSZU- dziękuję za odwiedziny, nasza działka jest oddalona od Biłgoraja 12 km. na północ, rzeka przy działce jest granicą między Roztoczem a Równią Biłgorajską leżącą w kotlinie Sandomierskiej, działka jest już przynależna do Równiny Biłgorajskiej, a wzniesienia Roztocza osłaniają działkę od północnych i wschodnich zimnych wiatrów w zimie.

EWO-dz34-dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie oraz za słowa uznania nad naszą pracą ostatnich dziesięciu lat. Mam nadzieję że będziesz częstym Gościem w naszym ogrodzie. Dziękuję za życzenia. I jeszcze drobna uwaga- na Tym Forum zwracamy się do siebie po imieniu, niezależnie od wieku, czy zasług.

JOANNO- dziękuję za odwiedziny, nareszcie doczekaliśmy się pięknej , śnieżnej i niezbyt mroźnej zimy, a śnieg się przyda, tym bardziej że leży na niezmrożonej ziemi, a wilgoci mało w ziemi.

DALO- dziękuję za odwiedziny, tej leśnej zimowej szaty, to niewiele, bo przylegający do działki las jest niewielki, jakieś 300 na 200 metrów, ale zawsze to jednak las w którym i jagodę i grzyba znajdzie.

Dzisiaj dalsze zdjęcia z wczorajszej wycieczki do NOKŁÓW.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Przepiękne widoki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Panie Tadeuszu przepiękne widoki tylko nie wiem, które te letnie czy te zimowe :wink:
(bo lubię też bardzo zimę, oczywiście jeśli jest taka jak teraz ^^ tyle śniegu :) )
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu, masz rację - najważniejsza jest uroda roślin :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

Oczywiście, że będę tutaj zaglądała, do tej krainy łagodności...

Wiem, że tutaj, na tym forum, wszyscy mówią sobie per ty...
Trochę czuję się z tym niezręcznie..., bo jest Pan w wieku mojego ojca.

Zamiłowanie do ogrodnictwa zaszczepiła we mnie moja babcia, bo to jej pasją ogromną był ogród. Odkąd pamiętam, zawsze coś w ogrodzie robiłam, najpierw z babcią, potem sama.
Te grządeczki z dzieciństwa, pierwsze samodzielnie wyhodowane rzodkiewki. babci zawdzięczam całą swoją wiedzę o przyrodzie oraz szacunek do NIEJ. A teraz nie wyobrażam sobie życia bez swojego ogrodu.

Piszę o tym, bo powróciły moje wspomnienia, kiedy tak patrzę na Twoją piękną rodzinę.
Uważam, że stworzenie takiego miejsca, jak Nokły, to doskonały i mądry pomysł, w dzisiejszym zabieganym, czasem absurdalnym świecie.

Życzę Wam Wszystkim dużo szczęścia!

Pozdrawiam, Ewa
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeuszu pięknie tam u Ciebie.Ech .MAM PYTANIE tylko nie odsyłaj mnie do linków .W jaki sposób ty podlewasz swoje rozsady pomidorów w doniczkach ,co jaki czas ,czy zdaża ci się ,że ziemia pokrywa się w donicach pleśnią :?:Co sadzisz o pikowaniu pomidorów do rolek po papierze toaletowym,a potem wsadzenia wszystkiego do ziemi :?:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

RENATKO, KUBUSIU - dziękuję za odwiedziny, tak, piękne widoki, ale ja wolę te widoki z dominującym kolorem zielonym.

MONIKO- dziękuję za odwiedziny, uroda roślin ,to dla nas podstawowe warunki doboru roślin do naszego ogrodu od dziesięciu lat.

EWO- dziękuję za odwiedziny, podstawowym celem, jaki nam przyświecał przy tworzeniu tego ogrodu było , i jest by nasze wnuki i i ich rodzice i dziadkowie , oraz pozostali członkowie rodziny i znajomi dobrze się czuli w naszym ogrodzie, jak na razie ,ten zamysł nam się udaje.

IDO- dziękuję za odwiedziny, nie jestem zwolennikiem przytaczać TU opinii z "fachowych książek" bo nijak się mają do amatorskiej uprawy prowadzonej przez "drobnych" ogrodników.

Podlewanie wysianych do kuwet , i później przepikowanych do doniczek sadzonek pomidorów jest niezmiernie istotne w zdrowotności tych roślin. Szczególnie niebezpieczne jest utrzymywanie tych sadzonek w dużej wilgotności, co skutkuje obumieraniem korzeni. Jeżeli ziemia w kuwecie, czy doniczce jest przesuszona, to roślina to sygnalizuje więdnięciem, po podlaniu roślina się prostuje i nic się nie dzieje. Jeżeli jest zalewana to nic nie widać, tylko korzonki gniją , i nagle roślina pada i nie ma dla niej ratunku. Najlepiej jest utrzymywać stałą niewielką wilgotność ziemi , w której rośnie sadzonka , jeżeli nam się to nie udaje, to lepiej jak ma ona niedobór wilgoci niż nadmiar.

Jeżeli ziemia nie będzie zbyt wilgotna , to i mniej będzie pleśni na wierzchu ziemi, a nawet wcale. Ja swoje pomidory podlewam rzadziej ,ale obficiej , do chwili aż zobaczę odpływ wody z kuwety lub doniczki, nigdy nie podlewam po roślinkach ,bo pomidory nie lubią być moczone w każdym stadium wzrostu, każde naczynie w którym rośnie roślina musi posiadać otwór w dnie, pozwalający na odpływ nadmiaru wody.

Nie jestem zwolennikiem pikowania sadzonek do doniczek papierowych lub torfowych, próbowałem to stosować w przeszłości , ale zaniechałem gdyż w razie braku wilgoci w ziemi ( po posadzeniu) szybko wysycha doniczka i roślina ma trudności z przebiciem się z korzeniami do właściwej ziemi , by te doniczki były skuteczne ,należałoby je specjalnie polewać by się szybko papier, lub torf rozłożył.

Mimo że za oknem zima na całego , przerywam pokazywanie pięknych ,zimowych widoków , wolę jednak , jak w naszym ogrodzie jest więcej zieleni, niż bieli. Jeszcze trochę zostało mi zdjęć z 2007 roku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Mimo tego, że zima u Ciebie piękna, ja też wolę letnie widoki teraz oglądać. Tym bardziej, że temperatura dziś znowu szybciej spada :(
Dziękuję bardzo za ostatnie odpowiedzi. Bujność Twoich roślin niezmiennie mnie zachwyca. W sumie na takie okazy można poczekać te 5-10 lat. To nie aż tak długo.
Nie pamiętam czy już o tym u Ciebie czytałam. Czy nawozisz swoje rośliny ozdobne? Jeśli tak to czym?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

TADEUSZU bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedż ,zastosuję się na pewno :!:
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz - nie odśnieżasz bo masz lato.
Zrobiłeś reklamę z moich "Gumofilców" :;230
:;230 Podobało mi się " LAKIERKI GUMO-FILCOWE" - fajowo :;230

Chcę Was poczęstować Pączkami z nadzieniem Czarna Jagoda z Różą
CZARNA JAGODA - to prezent do WAS , gdy Byliście u nas z rewizytą.

Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeusz - Wiesz, czego Ci teraz zazdroszczę? - tej ciepłej szklarni na siewki i sadzonki. Zaczęłam rozstawiać pojemniki na paraperach. Do tej pory sadzonkowałam w jednorazowych kubkach (po posiedzeniach zawsze się je wyrzuca), ale wkurza mnie, że takie wywrotne. Kupiłam w Mrówce kuwety i pojemniki na siewki, z 84 dołkami (komplet za ok. 6 zł). To chyba będzie prakryczniejsze, ale dołki raczej na małe sadzonki. Tyle, że parapety na to za wąskie. Wykorzystam chyba biurka w wolnych już dziecinnych pokojach. Kupiłam też kilka doniczek papierowych i czytam teraz u Ciebie, że będą zabierać wodę spod korzeni, bardzo to logicznie brzmi. Wykorzystam, ale muszę zwracać większą uwagę na podlewanie. Tyle razy obiecywałam sobie, że nie będę szaleć z nasionami, ale znowu nie oparłam się pokusie. Oprócz nasion warzyw, które muszą być całe lato ze swojej grządki, kupiłam znowu jednoroczne kwiatki :? . No, ale jak nie wziąć wilca pnącego na 2 m długości, który ma kwiaty przypominające wyglądem biały rozwar a liście jak koperek - takiego jeszcze nie miałam. To prawda, że kupuje się oczami, a rozum śpi - spece od reklamy dobrze o tym wiedzą. Najbardziej jednak się cieszę z tego, że zamówiłam sobie "czarne złoto" - ziemię "popieczarkową". Cenną tym bardziej, że mieszkam na wsi, ale naturalnego nawozu w pobliżu brak :roll: . I tutaj już rozum się włączył. Kiedy to będzie następna dobra pora na sianie i sadzenie?
aha, czy jesteś zainteresowany dwubarwnym bluszczem ? (pobrałam sadzonki podczas spacerów w I. :oops:) i spróbuję je ukorzenić - może nie zasuszę. Wstyd się przyznać publicznie, co jeszcze targałam w walizce :oops: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”