Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

RENATKO- dziękuję za odwiedziny.

ANIU- dziękuję za odwiedziny, na zdjęciach z lotu ptaka lepiej widać przestrzeń działki. Na wrzosowisku staram się ( w miarę dysponowania czasem) późną jesienią, lub wczesną wiosną cięć przekwitłe kwiatostany wrzosów, natomiast na początku lata cięć przekwitłe kwiatostany wrzośców, nie zawsze mi się udaje ciąć tak, jak w książkach piszą. W czwartek wysiałem nasiona pomidorów i już prawie wszystkie powschodziły . Z kwiatów nic nie sieję, dopiero w marcu i to do ziemi w szklarni.

EWO- dziękuję za odwiedziny, tajemnica służbowa zdjęć z lotu ptaka jest taka że mam długą pięciometrową drabinę, ja staję z aparatem na ostatnim ( no trochę niżej) stopniu, a drabinę trzymają w pionie synowie i robię zdjęcia z największej wysokości, wygląda to tak jak w cyrku "Zalewskich", ale zdjęcia pokazują dużą przestrzeń działki.

Co do ZYTY, to ona na skalę przemysłową prawie corocznie uprawia fasolę, ziemia u niej to czarnoziemy , lepszych gleb nie znajdzie w Europie, buraki , ale cukrowe również na jej terenie uprawiają na skalę przemysłową, natomiast nie słyszałem by buraczki (czerwone) uprawiała w innym celu, niż do spożycia, i te dwie torebki to winno jej starczyć na bieżące potrzeby.

Kolejna porcja zdjęć z 2007 roku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co to za odmiana róży na ostatnim zdjęcia???
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeuszu ,a pomidorki już posiałeś :?: A jakie odmiany :?:
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu dziękuję za odwiedzenie mojego wątku i poardę w sprawie donic.
Mam do Ciebie tymczesem pytanie odnośnie sadzenia warzyw . Czy wiesz coś na temat sadzenia obok siebie pewnych gatunków, bo wiem ,że niektórych warzyw po prostu nie sadzi się obok siebie???
Ponieważ mam zamiar na niewielkim kawałku ziemi (ok 8 mkw:) posadzic sałatę, pietruszkę, rzodkiewkę , marchew , może dynię , koperek i cebulkę tylko na własny , domowy użytek.
Pozdrawiam
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Witaj Tadeuszu . Oglądałam poprzednią część wątku . Fajnie się ogląda jak szybko rosną rośliny w Twoim ogrodzie .
Po tym też widać jak o nie dbasz .
Gratuluję nagrody .
Pozdrawiam , Joanna
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GRZESIU- dziękuję za odwiedziny, nie znam żadnej nazwy odmiany róż które mamy w ogrodzie, a mamy ich kilkanaście odmian, po prostu wybieramy do sadzenia w ogrodzie ładne róże, nie przykładając znaczenia do nazwy.

IDO- dziękuję za odwiedziny, posiane odmiany pomidorów to , BARON, REMIZ, SŁONKA i BEKAS , wszystkie typu F1 oraz BAWOLE SERCA i MALINOWY OLBRZYM, wszystkie już wzeszły i ładnie rosną na parapecie okiennym.

MONS- dziękuję za odwiedziny, jak piszesz, masz 8 m kwadratowe na siew i sadzenie warzyw, obawiam się że na tak małej powierzchni nie zmieścisz DYNI, jedna sadzonka dyni zajmie Ci połowę powierzchni. Myślę że jako główne warzywa powinnaś wysiać marchew i pietruszkę, na przemian z cebulą( jeden rządek marchwi lub pietruszki i obok drugi rządek cebuli i znowu marchew i cebula), uprawa w taki sposób warzyw powoduje że rosnące marchew ma korzystny wpływ cebulę i odwrotnie. Problem mam z doradzeniem Ci siewu rzodkiewki, gdyż ja ją sieję tylko pod osłonami, gdyż liście rzodkiewki są atakowane przez owady , ja je zwie"pchełki" czarne połyskujące dł.2-3 mm owady, po obgryzieniu listków rzodkiewka nie ma już smaku, chcąc ją uprawiać na gruncie musisz je zwalczać. Siejąc marchew i pietruszkę dodaj do tych nasion , nasiona sałaty ( i rzodkiewki, jeżeli nie możesz jej posiać pod okryciem), wtedy sałata i rzodkiewka zejdą wcześniej, wyznaczą Ci rządki gdzie posiejesz marchew i pietruszkę ( długo trzeba czekać na wzejście tych nasion) i widząc wschodzącą sałatę możesz już plewić grządkę jeżeli Ci zarośnie. Gdy sałata zacznie Ci rosnąć przerwij ją( usuń ją) by obok siebie rosła tylko po jednej sadzonce sałaty. Po urośnięciu sałaty i odcięciu jej od korzenia( nie wyrywaj jej bo zniszczysz obok rosnące malutkie korzonki marchwi ,czy pietruszki) i i rzodkiewki( wyrywając rzodkiewkę zapewne zniszczysz rosnące obok rośliny- to też przemawia by jednak rzodkiewkę siać w innym miejscu), dalej marchewka i pietruszka będą rosły samodzielnie.

Po pierwszym plewieniu , gdy już widać będzie wschodzącą marchew i pietruszkę , możesz na całej powierzchnie zajmowanej przez marchew,pietruszkę i cebulę rozsiać koper, do następnego plewienia koper urośnie na tyle że go zauważysz przy plewieniu i zostawisz by rósł sobie dalej. W ten sposób gospodarując powierzchnią powinny Ci urosnąć ładne warzywa.

JOANNO- dziękuję za spacerki po naszym ogrodzie, mam nadzieję że Cie zbyt mocno ten spacer nie znudził, bo tych stron na Forum w ubiegłym roku się nazbierało. Dziękuję również za gratulacje z okazji wygrania styczniowego konkursu. Oglądając zdjęcia rosnących drzew , zrobione w odstępach czasu można zauważyć jak szybko rosną niektóre drzewa, tego się nie widzi z dnia na dzień, będąc w ogrodzie.

Dzisiaj kolejne zdjęcia z 2007 roku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeuszu szybki jesteś ,ale masz chyba ocieplaną szklarnię :?: U mnie dopiero pomidory kiełkują .
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Kolejne przepiekne widoki .........
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Mistrzu Tadeuszu i znowu szalejesz ze zdjęciami a ja z zazdrości :? co tu więcej pisać ,że macie pięknie jak w bajce to już wiesz ,że jesteś moim nie doścignionym wzorem teraz Ci piszę :lol:
Widzę ,że masz Hibiskusa tak mi się wydaję ,że to on ale ja czasami gafy strzelam
:oops: jeśli to on to piękny i jaki duży , ile lat jest u Was . Przyjdę jutro zobaczyć coś białego i pięknego , o czym pisałeś u Agnieszki :lol:
Pozdrawiam Was serdecznie Obrazek
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Dziękuję Tadeuszu za odpowiedź. W niecały tydzień wzeszły Ci nasiona pomidorów?? W tym roku można chyba wcześnie rozpocząć wysiewy kwiatów, bo wg prognoz długoterminowych już w marcu będzie gorąco, więc przymrozków majowych na pewno nie będzie. Zresztą w ubiegłym roku też nie było, a ja tak długo czekała z wysiewem kwiatów do gruntu, że w końcu ich nie wysiałam. Może to i dobrze, bo w trakcie prac przy murku oporowym i tak uległyby zniszczeniu, a mnie by żal serce ściskał.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Od ładnych kilku dni nie zaglądałam do Ciebie i teraz mogłam zrobić sobie terapię antydepresyjną oglądając te wszystkie cudowne zdjęcia Twojego Edenu. Cudnie! Aż się chce wiosny.
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Tadeuszu za jak zwykle wyczerpującą odpowiedz. Oczywiście ,że w tej sytuacji rzodkiewkę posieję gdzie indziej. :D :D
POzdrawiam
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeusz, No tak-bardzo wysoka drabina i nieulękły mężczyzna na górze plus dwu dorosłych synów jako asekuracja :lol: Piękne zdjęcie stawu z odbicie części Rancza N w wodzie.I huśtawki naprawdę różnych rozmiarów.
Jakie pomidory wysiałeś w tym roku?Bawole Serca i?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu oczywiście zdjęcia przepiękne, cudowna ta pnąca róża, bardzo mi się podoba. Widzę różne piękne kwitnące krzewy :D Jak zawsze zdjęcia super :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IDO- dziękuję za odwiedziny, do ocieplonej szklarenki to ja przeniosę swoje roślinki dopiero w drugiej połowie marca, na razie muszę się mieścić na okiennych parapetach.

RENATKO- dziękuję za odwiedziny.

JADZIU- dziękuję za odwiedziny,mistrzowskie papiery, to ja mam ,ale w innej dziedzinie, ale dziękuję za komplement.

Hibiskusa mam ,ale akurat ,nie na zdjęciach z wczoraj. Na piątym zdjęciu od góry pokazanym wczoraj jest piękny krzew ŚLAZÓWKA. Rośnie on szybko, wiosną zazwyczaj, pędy wyrastają od korzenia, kwitnie bardzo obficie i długo kwitnie od lata do późnej jesieni.

ANIU- dziękuję za odwiedziny, pomidory w cieple wschodzą po 3-5 dniach. Chciałbym też by prognozy długoterminowe się sprawdziły, ale należy pamiętać że przepowiednie dotyczące "ogrodników" i "zimnej zośki" mają wysoką sprawdzalność. Ja zazwyczaj do końca kwietnia mam wszystko posadzone i posiane ,ale wiele metrów kwadratowych włókniny czeka na "wszelki wypadek", sadząc wcześniej dużo zyskujemy ,ale dużo też możemy stracić, jeżeli zbagatelizujemy majowe zagrożenia mrozowe.

IZO- dziękuję za odwiedziny, mam nadzieję że terapia antydepresyjna ,chociaż na chwilę pomogła Ci zapomnieć że to środek zimy i ze znowu straszą mrozami.

MONS- dziękuję za odwiedziny, mam nadzieję że moje porady przyczynią się do pięknych plonów warzyw.

EWO- dziękuję za odwiedziny, cieszę się że spodobał Ci się taki sposób robienia zdjęć, drabina czeka na tegoroczną sesję zdjęciową w Nokłach. Moje pomidorki odmian BARON, REMIZ, SŁONKA i BEKAS już wzeszły i rosną ,czekając na pikowanie.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, na naszej działce jest bardzo dużo kwitnących krzewów, jednym z nich jest DZIURAWIEC widoczny na trzecim i siódmym zdjęciu pokazanym wczoraj.

Odwiedzając dzisiaj działkę, mimo ledwo kilkumilimetrowej warstwy śniegu, zobaczyłem maleńkie " ś w i a t e ł k o " w tunelu prowadzące do odległej wiosny. Oczywiście to "światełko" sfotografowałem szczegółowo by Wam się pochwalić:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”