Moje storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, u mnie takie malutkie to nie opadają, mimo przestawiania, przenoszenia i wietrzenia, tylko niestety opadają te większe, takie co to już są dobrze uksztaltowane.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogusiu co słychać u Twoich storczyków ;:12

Pozdrawiam :P
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Witam
Agitko ja teraz nawiewkę mam zamknietą na pewno trochę świeżego powietrza wpadnie ale to nie tak dużo jak przy otwartej , kaloryfer tylko leciutko grzeje więc temperatura się wyrówna .
Renatko moje storczyki te które przekwitły zaczynają wypuszczac psb , niektóre mają już pąki kwiatowe.
Phalaenopsis w październiku wypuścił pęd kwiatowy :P teraz wygląda tak:
Obrazek
epidendrum ballerina też ma już pąki ,
Obrazek
Miltonidium od Bożenki rozkiwita kolejny pęd kwiatowy
Obrazek
Dendrobium nobile od Agnieszki
Obrazek
Sabotek ma już 5 przyrostów
Obrazek
Oncidium po przekwitnięciu wypuszcza młode psb
Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Bogusiu, one ci szaleją, czują dobrą rękę. Czekam na nie w rozkwicie.

Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Witaj Bogusiu.
Twoje roślinki zachwycają zdrowotnością. Pierwszy raz słyszę o nawożeniu roślin drożdżami...
Twoim storczykom widać to służy. Chyba też podejmę ten drożdżowy eksperyment :wink: Stosowałaś to może na fiołkach lub kwiatach balkonowych? Jakie efekty?
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Brawo, wszystko pięknie budzi się do życia, gratuluję:)
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Bogusiu, nie wiem, czy to zasługa drożdżowej mikstury, czy raczej Twojej ręki do kwiatów, ale faktycznie jakoś niesamowicie się rozszalały te Twoje pociechy, aby tak dalej.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Bogusiu storczyki faktycznie pięknie Ci rosną, Sabotek to wprost się rozszalał, aż pięć przyrostów-cudownie :D , czy dobrze widzę, że hodujesz go w donicy z kokosa :?:
bogumila
1000p
1000p

Post »

Narine pisze:Witaj Bogusiu.
Twoje roślinki zachwycają zdrowotnością. Pierwszy raz słyszę o nawożeniu roślin drożdżami...
Twoim storczykom widać to służy. Chyba też podejmę ten drożdżowy eksperyment :wink: Stosowałaś to może na fiołkach lub kwiatach balkonowych? Jakie efekty?
Dziękuję Wam za odwiedziny .

Narine miksturę drożdźową stosuję do wszystkich kwiatów : ogrodowych , balkonowych i domowych w tym i fiołki .
Po niej wszystkie kwiaty bardzo bujnie rosną i kwitną .

Renatko jak tylko rozwiną sie pąki cyknę zdjęcie i zamieszczę na forum .

Agness dobrze widzisz sabotek rośnie w kokosie . Zaczął tak szalec gdy do podłoża dodałam skorupki od jajek .
Gdy przekwitł to pomiędzy liścmi zaczął wypuszczac 2 przyrosty , trzy wyrastają dalej od sadzonki głównej .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Bogusiu, ale optymistyczna ta poprzednia str. :D
Czy dobrze widzę, że falenopsis ma 2 pędy ? Po ile pączków rozkwitnie na każdym z nich?
Zauważyłam u mnie, że większość falenopsisów wytwarza od 5-6 pączków. Nawt mój gigant chyba nie będzie miał więcej.
Pewnie w domowej uprawie to normalne, ale widziałam na niektórych zdjęciach Forumowiczów po 8-9 pąków.
Można pomarzyć :wink:
Bardzo ciekawe kolorki Miltonidium ! A Epidendrum ballerinę, koniecznie pokaż za jakiś czas.
Dendrobium nobile bedzie tak fajnie wyglądać z kwiatuszkami na szczycie bezlistnego badylka :) Ciekawe, jakiego koloru będą kwiaty ?
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

[quote="bogumila"]
Dendrobium nobile od Agnieszki
Obrazek
quote]

Bogusiu teraz dopiero zauważyłam jaki masz fajny masz sposób opisywania niekwitnących storczyków :) Jak się dorobię jeszcze kilku i będę się gubić w kolorach, chyba skorzystam z pomysłu- pozwolisz? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
bogumila
1000p
1000p

Post »

Agita pisze:
bogumila pisze: Dendrobium nobile od Agnieszki
Obrazek
quote]

Bogusiu teraz dopiero zauważyłam jaki masz fajny masz sposób opisywania niekwitnących storczyków :) Jak się dorobię jeszcze kilku i będę się gubić w kolorach, chyba skorzystam z pomysłu- pozwolisz? ;)
Agnieszko oczywiście , że możesz skorzystac z mojego pomysłu opisywania kolorów , wcześniej opisywałam na doniczce , ale jak się podlewa przez zamaczanie to szybko opis ginie a na patyczkach od szaszłyków jest trwalszy.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
bogumila
1000p
1000p

Post »

Art pisze:Bogusiu, ale optymistyczna ta poprzednia str. :D
Czy dobrze widzę, że falenopsis ma 2 pędy ? Po ile pączków rozkwitnie na każdym z nich?
Zauważyłam u mnie, że większość falenopsisów wytwarza od 5-6 pączków. Nawt mój gigant chyba nie będzie miał więcej.
Pewnie w domowej uprawie to normalne, ale widziałam na niektórych zdjęciach Forumowiczów po 8-9 pąków.
Można pomarzyć :wink:
Bardzo ciekawe kolorki Miltonidium ! A Epidendrum ballerinę, koniecznie pokaż za jakiś czas.
Dendrobium nobile bedzie tak fajnie wyglądać z kwiatuszkami na szczycie bezlistnego badylka :) Ciekawe, jakiego koloru będą kwiaty ?
Art phalaenopsis ma jeden pęd z którego wypuściły 4 rozgałęzienia :P , każde rozgałęzienie na razie ma po 4 :lol: pączki kwiatowe i wydłuża się dalej więc chyba będzie ich więcej .
Jak tylko rozwiną się pączki epidendrum i dendrobium to wstawię zdjęcia , w październiku to samo dendrobium zakwitło i wyglądało tak.
Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Bogusiu jak tam pączusie, pokazały swój urok? ;:12

bogumila
1000p
1000p

Post »

Renatko jak na razie to cały czas pięknie mi kwitnie i pachnie Miltonidium od Bożenki , ma jeszcze jeden pęd kwiatowy .
Obrazek.
Dendrobium juz się powoli rozwija.
Obrazek
Phalaenopsis też już za kilka dni powinien się rozwinąc
URL=http://www.fotosik.pl]Obrazek[/URL]
Niestety u epidendrum opadły dolne pączki kwiatowe , ale na następnych łodyżkach widac pędy kwiatowe
Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”