Moje storczyki
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Agitko ja teraz nawiewkę mam zamknietą na pewno trochę świeżego powietrza wpadnie ale to nie tak dużo jak przy otwartej , kaloryfer tylko leciutko grzeje więc temperatura się wyrówna .
Renatko moje storczyki te które przekwitły zaczynają wypuszczac psb , niektóre mają już pąki kwiatowe.
Phalaenopsis w październiku wypuścił pęd kwiatowy :P teraz wygląda tak:

epidendrum ballerina też ma już pąki ,

Miltonidium od Bożenki rozkiwita kolejny pęd kwiatowy

Dendrobium nobile od Agnieszki

Sabotek ma już 5 przyrostów

Oncidium po przekwitnięciu wypuszcza młode psb

Agitko ja teraz nawiewkę mam zamknietą na pewno trochę świeżego powietrza wpadnie ale to nie tak dużo jak przy otwartej , kaloryfer tylko leciutko grzeje więc temperatura się wyrówna .
Renatko moje storczyki te które przekwitły zaczynają wypuszczac psb , niektóre mają już pąki kwiatowe.
Phalaenopsis w październiku wypuścił pęd kwiatowy :P teraz wygląda tak:

epidendrum ballerina też ma już pąki ,

Miltonidium od Bożenki rozkiwita kolejny pęd kwiatowy

Sabotek ma już 5 przyrostów

Oncidium po przekwitnięciu wypuszcza młode psb

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
- 1000p
Dziękuję Wam za odwiedziny .Narine pisze:Witaj Bogusiu.
Twoje roślinki zachwycają zdrowotnością. Pierwszy raz słyszę o nawożeniu roślin drożdżami...
Twoim storczykom widać to służy. Chyba też podejmę ten drożdżowy eksperymentStosowałaś to może na fiołkach lub kwiatach balkonowych? Jakie efekty?
Narine miksturę drożdźową stosuję do wszystkich kwiatów : ogrodowych , balkonowych i domowych w tym i fiołki .
Po niej wszystkie kwiaty bardzo bujnie rosną i kwitną .
Renatko jak tylko rozwiną sie pąki cyknę zdjęcie i zamieszczę na forum .
Agness dobrze widzisz sabotek rośnie w kokosie . Zaczął tak szalec gdy do podłoża dodałam skorupki od jajek .
Gdy przekwitł to pomiędzy liścmi zaczął wypuszczac 2 przyrosty , trzy wyrastają dalej od sadzonki głównej .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
Bogusiu, ale optymistyczna ta poprzednia str.
Czy dobrze widzę, że falenopsis ma 2 pędy ? Po ile pączków rozkwitnie na każdym z nich?
Zauważyłam u mnie, że większość falenopsisów wytwarza od 5-6 pączków. Nawt mój gigant chyba nie będzie miał więcej.
Pewnie w domowej uprawie to normalne, ale widziałam na niektórych zdjęciach Forumowiczów po 8-9 pąków.
Można pomarzyć
Bardzo ciekawe kolorki Miltonidium ! A Epidendrum ballerinę, koniecznie pokaż za jakiś czas.
Dendrobium nobile bedzie tak fajnie wyglądać z kwiatuszkami na szczycie bezlistnego badylka
Ciekawe, jakiego koloru będą kwiaty ?

Czy dobrze widzę, że falenopsis ma 2 pędy ? Po ile pączków rozkwitnie na każdym z nich?
Zauważyłam u mnie, że większość falenopsisów wytwarza od 5-6 pączków. Nawt mój gigant chyba nie będzie miał więcej.
Pewnie w domowej uprawie to normalne, ale widziałam na niektórych zdjęciach Forumowiczów po 8-9 pąków.
Można pomarzyć

Bardzo ciekawe kolorki Miltonidium ! A Epidendrum ballerinę, koniecznie pokaż za jakiś czas.
Dendrobium nobile bedzie tak fajnie wyglądać z kwiatuszkami na szczycie bezlistnego badylka

- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
[quote="bogumila"]

quote]
Bogusiu teraz dopiero zauważyłam jaki masz fajny masz sposób opisywania niekwitnących storczyków
Jak się dorobię jeszcze kilku i będę się gubić w kolorach, chyba skorzystam z pomysłu- pozwolisz? ;)

quote]
Bogusiu teraz dopiero zauważyłam jaki masz fajny masz sposób opisywania niekwitnących storczyków

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
- 1000p
Agnieszko oczywiście , że możesz skorzystac z mojego pomysłu opisywania kolorów , wcześniej opisywałam na doniczce , ale jak się podlewa przez zamaczanie to szybko opis ginie a na patyczkach od szaszłyków jest trwalszy.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
- 1000p
Art phalaenopsis ma jeden pęd z którego wypuściły 4 rozgałęzienia :P , każde rozgałęzienie na razie ma po 4Art pisze:Bogusiu, ale optymistyczna ta poprzednia str.![]()
Można pomarzyć![]()
Dendrobium nobile bedzie tak fajnie wyglądać z kwiatuszkami na szczycie bezlistnego badylkaCiekawe, jakiego koloru będą kwiaty ?

Jak tylko rozwiną się pączki epidendrum i dendrobium to wstawię zdjęcia , w październiku to samo dendrobium zakwitło i wyglądało tak.

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
- 1000p
Renatko jak na razie to cały czas pięknie mi kwitnie i pachnie Miltonidium od Bożenki , ma jeszcze jeden pęd kwiatowy .
.
Dendrobium juz się powoli rozwija.

Phalaenopsis też już za kilka dni powinien się rozwinąc
URL=http://www.fotosik.pl]
[/URL]
Niestety u epidendrum opadły dolne pączki kwiatowe , ale na następnych łodyżkach widac pędy kwiatowe

Dendrobium juz się powoli rozwija.

Phalaenopsis też już za kilka dni powinien się rozwinąc
URL=http://www.fotosik.pl]

Niestety u epidendrum opadły dolne pączki kwiatowe , ale na następnych łodyżkach widac pędy kwiatowe

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki