Jak odmienić ruinę - czyli bajzel na kółkach

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak odmienić ruinę - czyli bajzel na kółkach

Post »

Wiki ! Jak prace na działce ?! :D Dawno się nie chwaliłaś postępami a jestem cho****e ciekaw jak Ci idzie ! :D
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidko, dzięki zwłaszcza za informację o tymianku! Sądziłam, że to taki bezodmianowy. Wiem tyle, że przybył z Włoch tak jak mój laur. Szkoda, że taki delikatny... za długiego życia mu w takim razie niestety nie wróżę, bo jestem straszną ubijaczką roślin. Niecelową oczywiście ;:124

Jak założysz wątek to proszę linka - no i... proszę Cię ;) Na pewno działaczka jest piękna i będzie na co popatrzeć. A jaka dokumentacja zmian!

Bożenko, dziękuję! Też mam nadzieję, że wszystko się uda zrobić.

Iga, nie łam się - pocieszę, że moje warzywka też się okropnie wyciągają, chociaż doświetlam jak tylko mogę...

Uff, no to jedziemy! Jestem prawie nieprzytomna, ale relację z prac na działce zdać muszę. Pogoda była piękna, 20 stopni, prawie bez wiatru, przyjemnie grzało słoneczko. Nawet Śnieżkę w pewnej chwili widziałam w oddali - a jest 150 kilometrów ode mnie!
Udało nam się zorganizować pomocnika, więc praca była znacznie ułatwiona.

Przywitały nas krokusy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Innym cebulowym chyba niewiele brakuje do kwitnienia.

Obrazek

Są wszędzie ;:oj

Obrazek

Obrazek

Oczywiście azalie altankowe, nie mogłoby ich zabraknąć :D Znów mają ogrom młodych pączków.

Obrazek

Obrazek

Takie kwitnące maleństwo znalazłam, ale nie wiem, co to.

Obrazek

Znalazłam też coś takiego, ale nie mam pojęcia, co to. Coś rojnikowatego? Listki takie trochę podobne.

Obrazek

Obrazek

Nie wiem, czy to truskawki czy poziomki, ale zdziczałe są na maksa. Wszędzie się rozlazły.

Obrazek

Jakieś niezidentyfikowane cebulowe w gąszczu różanym... :;230

Obrazek

Rozchodniczek obrastający murek. Nie pozwoliłam go ruszyć, jest uroczy.

Obrazek

Tu też truskawki czy tam poziomki... ;:173

Obrazek

Praca nad przekopywaniem terenu pod przyszły foliak.

Obrazek

A taki wysoki mam poziom wód gruntowych... to ja się wcale nie dziwię, że mi zalewa piwnicę. To nie jest nawet jakaś specjalnie głęboka dziura.

Obrazek

Trochę oczyściłam z mchu ścieżkę.

Obrazek

Gałęziory - głównie winogrono, bluszcz i na górze przycinana dość ostro leszczyna.

Obrazek

Teren pod foliak już właściwie przekopany. Trzeba teraz tylko oczyścić ziemię :D

Obrazek

Obrazek

Usunęłam całkowicie z tej strony winogrona, będzie tu miejsce na nowe sadzonki - deserowe, wielkoowocowe winorośle.

Obrazek

Przyniosłam tymianek i laur.

Obrazek

Jak to mówią? Żeby było posprzątane, najpierw musi być bajzel? Nie? ;:306 Ale hej! Po usunięciu bluszczu okazało się, że w sumie to mam dach. I zrodził się pomysł, żeby po naprawieniu zrobić tu tarasik z donicami - zawsze więcej miejsca.

Obrazek

Wiatr zrobił trochę szkód w ciągu ostatniego tygodnia, tu jest już prawie całkiem odłamana kolumienka. Ale u tak już wcześniej kwalifikowała się do zrobienia właściwie na nowo, więc jakaś duża strata to nie jest.

Obrazek

Obrazek

Azalie się wygrzewają na słońcu, a w tle ogromny stos gałęzi. :lol: Ma ktoś pożyczyć rębarkę? Zrębki by były.

Obrazek

Gratis, nie wiem czy już wrzucałam czy nie - moje siewki porów. Tylko one jako tako wyglądają i ratują honor ogrodnika ;:306

Obrazek

Seba, a no widzisz, to akurat się wstrzeliłeś, że właśnie wrzucałam, haha! Pierwszy raz od dawna dziś dało się przyjść i popracować. Niestety dalsze prognozy na następny tydzień już są bardzo mizerne i niezbyt optymistyczne.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To się faktycznie zadziało! Ta roślinka nn to orlik. Trzymaj tak dalej, pogody zazdroszczę, u mnie pochmurno i 7 st.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Czekałam na tą relację. ;:138

Bombowo z tymi wiosennymi. Tyle ich i nawet w nienajgorszych kompozycjach. Dużo koloru, no super!

To maleństwo to chyba chwast, też mam takie. Ale są miłe i ładne, mają swój urok.
Drugie listki to najprawdopodobniej orliki. Trochę szybko wyszły, że juz takie duże.

Ale przekopaliście. I dodatkowy chodnik się nawet znalazł ;:215
Weź tych swoich kopaczy do mnie przyślij. Ja coś nie mogę ruszyć. Albo ja mam tak trudno, albo wy tak łatwo :;230

Sianie porów to jest dla mnie rzecz niesamowita. One takie nitki, że niewiadomo jak do tego podejść. Podziwiam. Z drugiej strony mieć potem swoje pory - bezcenne.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Wika! To się nazywa po prostu zgranie młodych ogrodników :;230 Ładnie poszalałaś ! Pomysł z tarasikiem jest bardzo fajny a ta roślinka nn to też i moim zdaniem orlik. U mnie już też powoli wychodzą z ziemi. Mam ich u siebie na działce sporo i osobiście to traktuję je jako chwasty ale kwitną bardzo pięknie :D Też by się przydał ktoś do pomocy przy kopaniu, zapytaj może są chętni i u mnie pomóc ;:306 Za pory też chciałem sam się zabrać z wysiemu ale jakoś tak mnie strach bierze na myśl o tym że one takie cieniutkie :D Chyba postawię w tym roku na gotową rozsadę ;:131
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Ooo, no proszę. Nie podejrzewałabym o takie listki żadnej ładnie kwitnącej roślinki. Dzięki wam! :D Ładne patrząc po zdjęciach w internecie te orliczki.

Szczerze to osoby do kopania u mnie były dwie - ja i kolega z pracy mamy. Gdzie mnie po pierwszych kilku ruchach widłami potraktowano pełnym pobłażania spojrzeniem i odesłano do cięcia winorośli :;230 Normalnie mentalnie czułam to "oddaj to dziecko, weź zabawkę i idź się pobawić". Czyli w sumie ten jeden pan sam mi wszystko przekopał.
I złamał przy tym widły... ;:306 Ale to swoją drogą.

Z tymi porami to tak naprawdę ja jeszcze nie doszłam do momentu grozy :lol: Póki co to moja opieka nad nimi wyglądała tak: wzięłam podłoże, wzięłam nasiona, wysypałam wszystkie z paczki, pokryłam podłożem i podlewam bez wiary w to, że dożyją wysadzenia. No i tyle ;:306 Groza będzie jak będę musiała to sadzić.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Ja też bym tak chciał żeby ktoś tak za mnie przekopał ! Ja dzisiaj też poszalałem na działce ale miałem gorszą robote trochę. Musiałem nazbierać kamieni :D Wybrałem się na pola a przy nowo budującej drodze znalazłem 3 góry kamieni. Najgorszy jednak był transport. Ja, taczka, 800 metrów pod górkę i sterty kamieni :D Więc w sumie w porównaniu z tym to kopanie jest bardzo relaksujące ;:306
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Przypomniałeś mi moje zeszłoroczne wakacje w górach. Szłam z plecakiem i zbierałam kamienie - nieważne, czy to spacerek pod wieczór, czy droga na Śnieżkę ;:306 Co chwila zatrzymać się, rozejrzeć, o ładny kamyczek do donic z kaktusami - to do plecaka. I tak, potem z tym naładowanym kamieniami plecakiem szłam dalej w góry ;:224
Dodam, że to były w większości kamulce wielkości dłoni.
Lubię kompozycje kamieni z roślinami. Nie wiem, tak mi to... przyjaźnie wygląda.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
LidkaM
50p
50p
Od: 15 kwie 2018, o 12:10

Post »

O tak, Wiktorio, mój wątek też chyba niedługo powstanie. Będzie Tobie miło popatrzeć, że niejedna ruina w tym kraju jest to naprawienia :;230

Pięknie Ci krokusy zakwitły. Mi zawsze milej się kopie, kiedy wiem, że coś tam niedaleko kwitnie. No i jak jestem sama na działce to i pogadać z takim kwiatkiem lubię.
Potwierdzam diagnozę orlików. U mnie orlik jest podobnej wielkości, stąd łatwo mi było ocenić.
Truskawki/poziomki mam takie same jak Ty, właśnie je przekopuję, wyrzucam na kompost, bo zakupiłam 60 sadzonek nowych truskawek, jednej odmiany, żeby choć w tej kwestii mieć jakiś porządek. Mam dwoje małych dzieci - będą zadowolone (mam nadzieję).
Co do porów - w ubiegłym roku nieudolnie zabrałam się za uprawę warzyw. Pory wysiałam (ale tylko może 1/3 paczki, żeby nie mieć za dużo), nie pikowałam tylko takie cieniutkie patyczki powsadzałam na działkę. Potem przyszła susza, o tej cieniźnie zapomniałam i ... uschło. W tym roku posiałam kolejne 1/3 paczki (tej samej), fajnie i szybko powschodziły i trzy dni temu popikowałam. Obcięłam też im 1/5 długości, żeby się pogrubiły. Cały czas jestem w trakcie lektury wątku o porach, stamtąd czerpię z doświadczeń starszych stażem ogrodników. Mam nadzieję, że wsadzę w tym roku mocniejszą rozsadę i że taka popikowana szybciej się w gruncie ukorzeni. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Miałam jednak mniejszą ilość - dokładnie wyszło mi 52 sztuki. U Ciebie wydaje się, że jest ich dużo więcej, więc też i niezła zabawa byłaby z pikowaniem. Mój tato nigdy nie pikował, siał mniej więcej tak jak Ty, a były takie lata, że pory bokiem nam wychodziły z nadmiaru urodzaju. ;:333
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Ja zbierałem dzisiaj kamienie do wykończenia oczka wodnego. Ale teraz zastanawiam się nad ścieżką z kamienia polnego więc chyba czeka mnie jeszcze kilka(naście ;:224 ) wycieczek pod "moje góry" :;230
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Super, tarasik musi być ... Będziesz tam oblewać maturę !
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
Aklat
100p
100p
Od: 17 wrz 2018, o 20:18

Post »

Dzieje się! Super fotorelacje, a jak prace ruszyły do przodu z takim pomocnikiem. Świetny pomysł z tarasem, w końcu miejsce do odpoczynku też jest potrzebne :)
Aneta
Początkująca ogrodniczka
Frate
50p
50p
Od: 26 mar 2017, o 10:42

Post »

Masz niesamowite pole do popisu! Podglądam wątek od jego założenia a teraz wpisuję się z rewizytą. Może Ci się to wydawać śmieszne, ale jak ja Ci zazdroszczę robienia wszystkiego praktycznie od nowa!! Nic nie zakłóci Twoich planów :) A cebulowe niespodzianki na działce to już w ogóle :)
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Aniu ;:306 Mam tylko nadzieję, że będę oblewać zdaną, a nie oblewać oblanie.

Lidko, w zeszłym roku kupiłam sadzonki truskawek od pewnej ponoć profesjonalnej firmy... i tragedia. Dostałam rośliny chore, zainfekowane masą szkodników, wybiedzone, fatalnie zabezpieczone do wysyłki, a życzyli sobie za nie jak na ceny truskawek jak za złoto. Mam straszny niesmak po tym, tym bardziej, że nie przyjęli mi reklamacji i nawet nie padło głupie "przepraszam". Po prostu "olali temat", nie odpowiadali na moje maile i telefony, a mi się przecież nie opłacało ciągać po sądach o 50 zł. Więc zostałam bez kasy i bez truskawek.
Oczywiście nie mówię, że z każdego źródła takie są, ale nieprzyjemne doświadczenie pozostało.
Nie mam niestety pewnego źródła, a szkoda, bo chciałabym takie truskawki z prawdziwego zdarzenia.

Wszystkich porów na pewno nie wysadzę :D Bo i nie przejemy. Pewnie wybiorę najładniejsze. Muszę je niedługo chyba przystrzyc.

Frate, dzień dobry i witaj w moim wątku! :wit
Aj tam, ja Ci zazdroszczę porządku, wspaniale u siebie masz, wszystko uporządkowane i równiutkie.
Szczerze to z tego, że mogę robić niemal wszystko od podstaw, sama bardzo się cieszę. Mogę poukładać sobie działkę po swojemu, tak jak to widzę. Oczywiście też będę w końcu narzekać na brak miejsca na pomysły - pewnie do tego bliżej niż dalej ;:306

Co do tarasu, najpierw zreperujemy dach, bo coś tam delikatnie podcieka. Ale ogólnie konstrukcja jest bardzo mocna i bardzo wytrzymała, to nie żaden prowizoryczny kruchy daszek. Więc... chyba faktycznie dostawię tam schodki po naprawie, wygrodzę i zrobię tarasik. A i dla roślin w doniczkach znajdzie się tam miejsce. :D
Awatar użytkownika
Aklat
100p
100p
Od: 17 wrz 2018, o 20:18

Post »

Wiktoria a gdzie zamawiałaś sadzonki truskawek? W zeszłym roku też zamawiałam i przyszły mi piękne sadzonki, dobrze zabezpieczone, wszystkie się przyjęły i ładnie rosły. Chcesz namiar?
Aneta
Początkująca ogrodniczka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”