Tak Basiu, to prawda, można 'garściami czerpac'......BarWo pisze:ELLU....jakież piękne zdjęcia.....i ileż inspiracji do naszych ogródków w nich jest ;:228

Ogródek królowej Bony zostal odtworzony w obecnych czasach, jakieś dwa lata temu na Wawelu.Można go zwiedzać w małych grupach.Jest od strony koscioła Bernardynów.Ellaa pisze:Ewo gdyby Bona żyła w naszych czasach, w dobie programów komputerowych do projektowania krajobrazu, którymi posługują się świetni specjaliści, to pewnie wszystkie inne ogrody wypadłyby przy jej ogrodach bardzo blado....Ewa Janina Sadowska pisze:Niech się schowa wawelski ogródek królowej Bony przy tym.Macierzanka i tymianek pachną,żabka rechoce,kwiecie wkoło!Żyć nie umierać. Ale to 10 lat cięzkiej pracy.Efekt rewelacyjny.Świetne te rośliny okrywowe.
Efekt jest magiczny, to prawdaChciałoby się miec coś tak wspaniałego u siebie ;:228
Ja korzystam z darmowego programu do obróbki zdjęć GIMP. Można tam (w innych programach na pewno też) dodać warstwę tekstową do obrazka, tzn. dowolne napisy w dowolnym miejscu zdjęcia. Wydaje mi się, że takie subtelne napisy w niczym by nie przeszkadzały w odbiorze całości, a nazwa by była na miejscu.Ellaa pisze: A jak już będę miała nazwy, to jak opisac dużą grupę roślin na zdjęciu, żeby każdy wiedział, która nazwa odnosi się do konkretnej roślinyMasz jakiś pomysł
![]()
Byłam tam w zeszłym roku ze słuchaczami Studium Podyplomowego Konserwacji Zabytków Architektury i mam zdjęcia wczesnojesienne na płytce,jak ją odnajdę, bo jest gdzieś w pracy dam znać na pwEllaa pisze:Dzięki za informacjęEwa Janina Sadowska pisze: Ogródek królowej Bony zostal odtworzony w obecnych czasach, jakieś dwa lata temu na Wawelu.Można go zwiedzać w małych grupach.Jest od strony koscioła Bernardynów.Ciekawa jestem jaki jest jego charakter, warto będzie to sprawdzic w przyszłości ;:228
Ewo cieszę się, że wirualny spacer po ogrodzie sprawił Ci przyjemnoścEwa Janina Sadowska pisze:Elu, Zapomniałam napisać,że bardzo Ci dziękuję za ten piękny i kształcący spacer po Świerklańcu.Ogród piękny i znkomicie jak się wydaje utrzymany.Razi mnie tylko jeden współczesny budynek, ten na początku, nie dlatego,że nowy, jest brzydki.