Leśny ogród Elli - 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

BarWo pisze:ELLU....jakież piękne zdjęcia.....i ileż inspiracji do naszych ogródków w nich jest ;:228
Tak Basiu, to prawda, można 'garściami czerpac'...... :wink: Zaraz wstawię następne fotki z pomysłami :D
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ellaa pisze:
Ewa Janina Sadowska pisze:Niech się schowa wawelski ogródek królowej Bony przy tym.Macierzanka i tymianek pachną,żabka rechoce,kwiecie wkoło!Żyć nie umierać. Ale to 10 lat cięzkiej pracy.Efekt rewelacyjny.Świetne te rośliny okrywowe.
Ewo gdyby Bona żyła w naszych czasach, w dobie programów komputerowych do projektowania krajobrazu, którymi posługują się świetni specjaliści, to pewnie wszystkie inne ogrody wypadłyby przy jej ogrodach bardzo blado.... :wink:
Efekt jest magiczny, to prawda :D Chciałoby się miec coś tak wspaniałego u siebie ;:228
Ogródek królowej Bony zostal odtworzony w obecnych czasach, jakieś dwa lata temu na Wawelu.Można go zwiedzać w małych grupach.Jest od strony koscioła Bernardynów.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Spacer po Śląskim Ogrodzie Pokazowym w Świerklańcu c.d. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalszy ciąg wkrótce :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze: Ogródek królowej Bony zostal odtworzony w obecnych czasach, jakieś dwa lata temu na Wawelu.Można go zwiedzać w małych grupach.Jest od strony koscioła Bernardynów.
Dzięki za informację ;:180 Ciekawa jestem jaki jest jego charakter, warto będzie to sprawdzic w przyszłości ;:228
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ellaa pisze: A jak już będę miała nazwy, to jak opisac dużą grupę roślin na zdjęciu, żeby każdy wiedział, która nazwa odnosi się do konkretnej rośliny :roll: Masz jakiś pomysł :?:
Ja korzystam z darmowego programu do obróbki zdjęć GIMP. Można tam (w innych programach na pewno też) dodać warstwę tekstową do obrazka, tzn. dowolne napisy w dowolnym miejscu zdjęcia. Wydaje mi się, że takie subtelne napisy w niczym by nie przeszkadzały w odbiorze całości, a nazwa by była na miejscu.
Wkleiłam dla przykładu zdjęcie (niestety kiepskie), powklejałam parę przykładowych nazw. Nie mam niestety czasu, żeby to teraz dopracować, ale myślę, że jak odpowiednio dobrać rozmiar i kolor czcionki, to mogłoby być. Tu niestety niezbyt czytelne.

Obrazek
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Aniu za radę :D Też mi to przyszło do głowy, mam tak podpisane zdjęcia hostownika, żeby wiedziec gdzie którą hostę posadziłam, ale troche się obawiam, że napisy, jednak, 'oszpecą' fotkę :roll:
Muszę popróbowac z różnymi ustawieniami czcionki i tła i wybrac takie, które nie będą raziły :? ;:24
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ellaa pisze:
Ewa Janina Sadowska pisze: Ogródek królowej Bony zostal odtworzony w obecnych czasach, jakieś dwa lata temu na Wawelu.Można go zwiedzać w małych grupach.Jest od strony koscioła Bernardynów.
Dzięki za informację ;:180 Ciekawa jestem jaki jest jego charakter, warto będzie to sprawdzic w przyszłości ;:228
Byłam tam w zeszłym roku ze słuchaczami Studium Podyplomowego Konserwacji Zabytków Architektury i mam zdjęcia wczesnojesienne na płytce,jak ją odnajdę, bo jest gdzieś w pracy dam znać na pw
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, Zapomniałam napisać,że bardzo Ci dziękuję za ten piękny i kształcący spacer po Świerklańcu.Ogród piękny i znkomicie jak się wydaje utrzymany.Razi mnie tylko jeden współczesny budynek, ten na początku, nie dlatego,że nowy, jest brzydki.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:Elu, Zapomniałam napisać,że bardzo Ci dziękuję za ten piękny i kształcący spacer po Świerklańcu.Ogród piękny i znkomicie jak się wydaje utrzymany.Razi mnie tylko jeden współczesny budynek, ten na początku, nie dlatego,że nowy, jest brzydki.
Ewo cieszę się, że wirualny spacer po ogrodzie sprawił Ci przyjemnośc :D
Ten budynek, to prawdziwy dysonans, w ogóle tu nie pasuje :? Cały ogród jest w zagłębieniu terenu, otoczony okolicznymi budynkami, które, niestety, nie są właściwie ukryte przed wzrokiem zwiedzających jakimiś dużymi drzewami liściastymi. Jest też wysoki nasyp z drogą, prawie w ogóle nie zasłonięty roślinnością, dlatego dysonansów jest tu więcej i trudno ich uniknąc kadrując ogród w szeszej perspektywie :roll: W przyszłości postaram się zwracac na to jeszcze większą uwagę i kadrowac jeszcze lepiej. Dzięki za zwrócenie na to uwagi, bardzo mi potrzebna konstruktywna krytyka. Bez tego nie można sie rozwijac ;:14 :wink: :D
Mam jeszcze trochę fotek z tego ogrodu, które muszę wgrac na serwer. Jeśli jeszcze Cię nie 'rozbolały nóżki' od spacerku, to zapraszam ponownie :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze: Byłam tam w zeszłym roku ze słuchaczami Studium Podyplomowego Konserwacji Zabytków Architektury i mam zdjęcia wczesnojesienne na płytce,jak ją odnajdę, bo jest gdzieś w pracy dam znać na pw
Teraz, to ja coś przeoczyłam :oops: Z przyjemnością je obejrzę :lol:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chętnie jeszcze zajrzę do Świerklańca.Zdjęcia świetne.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:Chętnie jeszcze zajrzę do Świerklańca.Zdjęcia świetne.
Dziękuję, bardzo mi miło, że się podobają :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

O rany! Ale extra kamienie, murki, kaskada.
Te płaskie, to chyba jakieś łupki? Bardzo mi się podobają!

Z tymi napisami na zdjęciu to dobry pomysł.
Muszę coś takiego wprowadzić prywatnie dla siebie, bo po zimie
często nie pamiętam już co gdzie rośnie, ale co posadziłam.
Tylko system skasował mi na pw. instrukcję pisania w paincie (a nie przepisałam
sobie do kajetu) i trza będzie na nowo odkrywać. Ech...
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wisienko mnie też podobaja się pomysły pokazane w Świerklańcu :D
Niektóre fotki mam popisane nazwami roślin, przynajmniej będę wiedziała na wiosnę jakie mam braki, jeśli takie będą :?
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Spacer po Śląskim Ogrodzie Pokazowym w Świerklańcu c.d.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek