Moja mała zielona oaza spokoju

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja mała zielona oaza spokoju

Post »

Cudowności pokazujesz ;:oj Prawie zapomniałam jakie masz perełki. Prymulki super! Podobnie jak Ty mam do nich dziwną słabość. Taką pełną w kolorze lila miałam też. Nie wiem skąd była i gdzie się podziała :oops:
Jak Ty to robisz, że tak ładnie rosną i kwitną Ci cyklameny? Zdradź proszę patent na nie. Kiedyś zrobiłam do nich podejście, ale to była porażka. Wtedy jednak miałam solidne zimy. Może by tak jeszcze raz spróbować?
Takie małe ogrody mają swoje plusy, ale też minusy bo jest spory problem z inwestycjami. Mój ROD należy do tych małych i jeszcze na domiar złego jest w dwóch kawałkach.
Ładna ta Twoja droga. Inna niż u mnie.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Miłych Gości :wit

Lucynko dziękuję za życzenia i pochwały ;:196 Weekend minął szybko i w miłej rodzinnej atmosferze. Mój kochany wnusio nie pozwolił babci się nudzić.
Nie byłam na moim głównym RODzie. Ponoć tam ścisk i wielki bałagan. Alejki są wąskie a działki mają po 300 m kw. W naszej części skrajne ogródki mają po 450 m kw a reszta po 400.
Życzę pogodnego tygodnia :)

Lideczko dziękuję ;:196 . Też mi się wydaje, że to może być cyklamen czerwieniejący. Pora kwitnienia i kolor kwiatów odpowiada temu gatunkowi. Ale wzór na liściach ma troszkę nietypowy. Stroisz już czeka w pogotowiu. Tylko, czy on wystarczy?
Z pierwiosnkami też mam problem, który ładniejszy. Uwielbiam je wszystkie.
To przykre co piszesz o swojej alejce. Czy zarząd Twoich ogródków nie ma zamiaru coś z tym zrobić?

Marysiu to miłe co piszesz ;:196 Postaram się Ci bardziej przypominać. Cyklamenów mam tylko kilka, więc kolekcją nie można tego nazwać.

Izuniu ;:196 Uśmiałam się z tych perełek. Pierwiosnki, które posiadam, można kupić na targach lub w sklepach internetowych. Jest tu na forum kilku pasjonatów posiadających w swoich zbiorach prawdziwe cudeńka.
Z cyklamenami dopiero zaczynam swoją przygodę. Nie umiem Ci jeszcze doradzić. Na pewno dużo w tym temacie ma do powiedzenia nasza kochana Lidzia (slila1).
Moja część RODu to też ta mniejsza. A o inwestycjach niewiele jeszcze wiem. Dopiero jedno zebranie za mną.

... "marketowe"...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Halinko jesteś niesamowicie skromna ;:168 i to o Tobie tylko dobrze świadczy ;:306 Śliczne zdjęcia pierwiosnków i czy to marketowe czy ze szkółki to chyba nie ma znaczenia ;:185
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu zawstydziłaś mnie i nie wiem co mam Ci napisać. Dziękuję ;:196

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko, dość duże u Was działeczki. U mnie też są różne, niektóre naprawdę duże. Nam się trafiła 300-metrowa. Za mała, choć na początku wydawała się duża, ale wówczas była tylko zachwaszczona. ;:7 Teraz jeszcze raz taka nie byłaby za duża. :;230
Bardzo ładne pierwiosnki Ci kwitły! ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko u mnie w mieście jest kilka ROD-ów. Zdecydowana większość działek ma powierzchnię 300 m kw. Nam się trafiła 450 m kw i też uważam, że przydałoby się więcej. Stoczyłam na niej walkę z podagrycznikiem i dziwnymi nasadzeniami poprzedników. Daleko jej do ideału ale już widać zarys.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

I ja się cieszę,że przed nami wspólny nowy sezon :D Zawstydzasz mnie tą wysprzątaną działeczką oczekującą wiosny :oops: Co okryłaś gałązkami?Czy te pierwiosnki przeżyją zimę?Żurawki rewelacyjne,też zaczęłam sadzić je w zasięgu wzroku,żeby o tej porze cieszyły oko.Poprzedni właściciele mieli namiastkę szkółki iglaków :D
Czy wnuczka masz na co dzień,czy dojezdny?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko bardzo się cieszę z Twojej wizyty ;:196 . Działka tylko wydaje się uporządkowana. Musieliśmy podnieść teren i widzisz świeżo rozplantowaną ziemię. Gałązkami nakryłam cebulowe (nosy mają na wierzchu) i młode pierwiosnki. Wszystkie te, które pokazałam już zimowały. Wymarzły mi egzemplarze rosnące w przechowalni.
Fajnie, że przekonałaś się do żurawek. One naprawdę dodają dużo kolorytu ogrodowi. To nie była szkółka iglaków, raczej brak pomysłu na zagospodarowanie i chyba też zwykłe lenistwo.
Mój wnusio mieszka niedaleko. Widujemy się w każdy weekend i wtedy gdy trzeba wspomóc młodych. Po nowym roku chyba się to zmieni i będę miała go na co dzień.

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Halinko muszę pochwalić te wspaniałe pierwiosnki tym bardziej że zaczęłam gromadzić różne odmiany. Wiosna się zbliża i zaraz szkółki będą nas atakować ofertami ;:306 Na szczęście moje nowości mam nazwane i nie będzie dublowania :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halinko, zbiór Twoich pierwiosnków zaiste imponujący! ;:138
I co jeden to ładniejszy! ;:215
Wszystkie naprawdę piękne. ;:108 :?:
A powiedz, czy te o pełnych kwiatach zimują u Ciebie bez problemu, czy przenosisz je na zimę do cieplejszych pomieszczeń?
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu dziękuję za pochwały ;:196 . Te maluchy skradły niejednemu serce. Chciałoby się mieć ich więcej i więcej... Ja też mam już upatrzone nowe odmiany na przyszły sezon :)

Obrazek

Lucynko cóż mam napisać... dziękuję ;:196
Pełne pierwiosnki zimują bez problemu ale dla bezpieczeństwa lepiej przykryć je stroiszem. Bardziej im szkodzi susza latem albo nadmiar wody w nóżkach zimą.

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Halinko przecież to najmniej ważne gdzie się kupuje. Każda z tych prymulek jest dla mnie perełką czyli czymś pięknym, co cieszy oczy i serce. Kolekcja fantastyczna ( zdjęcia wręcz idealne - niesamowicie podkreślają ich urodę ) i z wielką przyjemnością zobaczę ją w całości. Pokazuj po kolei te skarby. Sama mam też sporo wszelakich prymulek, co roku kupuję kolejne i mogę je podziwiać bez końca.
Ciekawa jestem jakie masz zdanie o prymuli Francesca , bo ja jestem nią zachwycona.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Nacieszyłaś Moje oczy prymulkami. ;:167
Ja mogę się pochwalić własnymi z wysiewu.
Jesienią wsadziłem.Teraz czekam na wiosnę i pierwsze kwiaty.
Na razie buszuję po szkółkach i wypatruję nowości.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halinko, dzięki za info w sprawie zimowania pierwiosnków. ;:196
Bałam się sadzić takie z uwagi na ewentualne wymarzanie. ;:7 Spróbuję przygody z nimi w sezonie. ;:108
Dobrego tygodnia, Halinko. ;:167
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Pięknie, kolorowo się robi ;:63 Żurawki potrafią "zaczarować" rabatę, też je uwielbiam.
Śliczna kotka!
Pozdrawiam. Bogusia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”