Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Zablokowany
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

kapitan pisze:Chcesz uprawiać winorośl w doniczce na balkonie i robić z niej wino ? ;:oj
Tak to jest jak laik się odezwie, ja sobie w ogóle nie wyobrażam uprawy w donicy :D
No i ja myślałem, że chociaż z 5kg się zbierze na balkonie np tej odmiany, imponująco to wygląda na zdjęciu atom421 a grona nie w kij dmuchał.
Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea0 ... e8274.html
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Po grubości ramienia domniemam, że krzew ma co najmniej 4-5 lat i potężnie rozbudowany system korzeniowy. Tak obciążony krzew w donicy padnie na starcie sezonu. Dodam jeszcze, że ten krzew na zdjęciu jest sporo przeciążony :wink: .
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Ja mam kilka krzewów w donicach i nawet owocują. Ze względu na nie częste doglądanie stoją przy ścianie zachodniej. Owocowanie jest opóźnione, owoce byle jakie w smaku. W upały trzeba je dość często podlewać. Chcąc mieć więcej liści ( a zarazem owoców ) trzeba by pewnie w upały podlewać nie rzadziej niż raz dziennie.
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Witam. Ostatnio się radziłem tutaj co do winorośli pod folią. Ktoś mi poradził żeby na mączniaka zrobić oprysk Siarkolem. Niestety zaszedłem do sklepu i nie mieli takiego środka. Mają tylko Switch . Czy on poradzi sobie z tą chorobą? Czy na młode drzewko można takim środkiem?
Mam tę moc - Sylwek
x-p-11
---

Post »

SylwesterK6 Switch na maczniaka prawdziwego :?: Tu sobie poszukaj http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... &keywords=
Ja bym dał pierwszy Nimrod bo jest wyniszczający, potem inny środek układowy zapobiegawczy bo musisz pryskać różnymi środkami na przemian.
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

@SylwesterK6

kup zwyczajny nawóz siarkowy ( czysta siarka ) np. Thiovit Jet - zawierają 80% siarki elementarnej. Zarejestrowane jako nawóz, ale działanie takie same i stężenie też - na przędziorka 3%.
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co daje wiosenny oprysk siarkolem i trzeba kopce odgarnąć ?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pod tym linkiem http://www.klinikaroslin.com/ochrona-wi ... -winorosli macie podane na tacy, co, na co i kiedy stosować. Stężenia też są.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
x-p-11
---

Post »

Dzięki, no i wszystko jasne.
Widzę, że mój proponowany Nimrod wycofują, będzie w sprzedaży tylko do połowy tego roku. Na pękającego pąka tylko Kendo? Dobrze to czytam?

Nie żebym się tym aż tak przejmował, bo jakoś 'ekologicznie' będę próbować w razie czego, ale strzeżonego..Ja właśnie zamierzałem prewencyjnie opryskać kupne sadzonki Nimrodem bo słyszałem, że on jest najlepszy w tej fazie a Wy stosujecie siarkę...sam już nie wiem. Boję się że sadzonki mogą być porażone. Co radzicie? Mam Topsin (do patyków) i Nimrod
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Czy warto już porozgarniać kopce z winorośli?
Pozdrawiam Paweł
piero53
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2013, o 23:46

Post »

Piotrze bardzo przydatna ta tabela. ;:333
A jak się ma sprawa z miedzianem 50 WP bo nie ma go w tabeli, a akurat mam zakupiony.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiem jak się ma. Nie stosuję i pewnie nie będę stosował miedzianu na winorośl.
Piotr
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

pawelp1320 pisze:Czy warto już porozgarniać kopce z winorośli?
Dziś jadę na ogród odgarnąć kopce. Wykonuję tę prace każdego roku o tej porze. Mam późne odmiany, poza "Chrupką Złotą", czyli "Gutedelem" i lokalnymi "blauerami", zatem dla starych vinifer to już czas. W grudniu kopczykowałem jedynie ubiegłoroczne krzewy "Weissburgunder", "Riesling", "Veltliner" i "Karmnazyn", których miejsce szczepienia należy chronić jeszcze przez parę sezonów. Reszta krzewów, tym bardziej lokalnych i własnokorzeniowych oraz tych starszych ze szkółek ( przynajmniej dwuletnich ) nie była kopczykowana. Wynika to też z tego, że dwuletnie krzewy ze szkółek prowadzone są metodą "głowy frankońskiej", a zatem miejsce szczepienia znajduje się poniżej gruntu, a miejsca krzewienia również nie kopczykowałem. Zamierzam w ten weekend wykopać zadołowane sztobry. Jest ciepło i niektóre mogą same się ukorzenić, jak to miało miejsce w zeszłym sezonie.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moja rada dla wszystkich niecierpliwych-nie odkrywać.
Piotr
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

No właśnie tak się zastanawiałam, ale coś jednak nie mam jeszcze przekonania do tego odkrywania.

Co ciekawe, w zeszłym roku rozgarnęłam kopczyki 28 lutego.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”