Drzewa i krzewy owocowe wiosną.

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiosenne przymrozki

Post »

Czyżby nikt z forumowiczów nie próbował walczyć z przymrozkiem za pomocą nawadniania nadkoronowego?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niektórzy próbowali i to z pozytywnym skutkiem, wiedziałam gdzieś w innych wątkach.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No ja jednak w końcu spróbuję... Jakie masz zraszacze, Badylarzu?
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Z dyszami średnicy 4 mm, wydatek wody około 1.2 m/3 na godzinę przy ciśnieniu 3atm. Zacząłem zabawę 18.04.2014 r. Trochę późno. Pozdrawiam.
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

U mnie porażka 2 letnie winogronka , zmarznęte listki i do tego młode kiwi issai poza tym ani truskawki ani młode drzewka owocowe nie ucierpiały.
Martwię sie o winogron ;:174
Mąż Ani
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Darkat
Poszło od strony Góry Kijowej po zboczu ( czyli jakby od Siewierza), wszyscy moi sąsiedzi opłakują straty. Zapomniałam dodać sad i ogród są w Wojkowicach na stoku pagórka, prawie u podnóża.
Temperatura wieczorem bardzo szybko spadała z 12 stopni w ciągu godziny ( 20-21) zrobiło się 5 o 2,30 nad ranem na termometrach zaokiennych miałam -3,5 stopnia. Byłam pewna, że już po truskawkach i majeranku (za szybko go wsiałam). Okazało się, że przy gruncie przymrozku nie było. Najbardziej ucierpiały czereśnie o średniej porze dojrzewania Vega, Vanda i Techlovan mają zupełnie sczerniałe zawiązki. Co z resztą okaże się później.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42

Post »

miki331 pisze:Jestem niedaleko (Gliwice) ale owocowe bez żadnych uszczerbków !
W Bytomiu nie było jednak przymrozku, nawet młoda czereśnia czy wrażliwe hortensje nie ucierpiały, cieszę się.
Bożena
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24

Post »

Witam,
w Opolu był przymrozek. Dwukrotnie. Ale wygląda na to że nie wyrządził większych szkód :)
Pozdrawiam.
romekp
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Kapitan wspominał, że po pierwszym przymrozku krzew, który pozornie wygląda dobrze po kolejnej - o podobnej niewielkiej nawet temperaturze poniżej 0 - nocy wykazuje objawy przemarznięcia . Tak się stało z moimi tegorocznymi dwoma sadzonkami Weissburgunder'a. Temp. bliska 0, może -1, spowodowała kolejnej nocy z niedzieli na poniedziałek przemarznięcie młodych przyrostów ( następne pąki jednak już wybijają, zatem mała to strata ). Sąsiednie sadzonki rosnące 1m dalej mają się dobrze. Na blisko 90 krzewów tylko 2 ze śladami po ataku przymrozka -wypada się tylko cieszyć. Tym bardziej, że Elbling z 2011 r. wchodzi w owocowanie ( wczoraj pojawił się pierwszy kwiatostan, podobnie jak zeszłoroczna własna sadzonka Cab. Sauv.
https://plus.google.com/photos/11794949 ... banner=pwa
Po dwóch nocach z temp. ok. 0 do -1 st.C dzisiaj w nocy już +3 st.C.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie dzisiaj ponownie minus 3. Na razie nie mam ochoty oglądać strat, nawet pies mnie zrozumiał i na spacer nie ciągnął na ogród.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

O 5h miałem -2,6C na 2m nad gruntem. Kwiaty poziomek czarne mimo okrycia białą włókniną.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Giaur
50p
50p
Od: 27 kwie 2013, o 07:27

Post »

Już trzecia noc z przymrozkami - wygląda na to , że jeszcze tylko "Zośka"...
Wierzę/chciałbym żeby to byli ogrodnicy i koniec ujemnych temperatur, to jeszcze nie byłoby tragedii w winnicy; brzoskwinie przepadły ;:145
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Dla mnie to jakaś apokalipsa te przymrozki oglądanie strat jest strasznie przykre aż płakać się chcę ;:98 Śliwek na pewno nie będzie a tak pięknie kwitły, kwiaty jabłoni bure dobrze że nie wszystkie ale tyle ;:145 przemrożonych. Orzechy to tragedia jakaś co się z nimi stało, nawet przyrosty na jodłach poszły, paprocie to jakieś flaki się z nich zrobiły ;:174 Nie mam już siły tego wszystkiego oglądać.
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Ja też już po inspekcji w ogrodzie i ze wszystkiego tylko dalie mi scięło ;:145 (ponoć mają odbić nowe) i w to chcę wierzyć, truskawki, poziomki ok z drzew też bo czereśnia już ma małe owocki więc nic jej nie ma, nawet dwa megagrony miałam w gruncie i też nic ale tych dalii mi bardzo szkoda bo dwie noce okrywałam a dzisiaj sobie pozwoliłam i ...ech. Trza płacić za głupote
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

U mnie temp. podczas dwóch ostatnich nocek delikatnie na plusie,choć sąsiad widział u siebie nad ranem lekko oszronioną trawę.aktinidia,winorośle nawet nie tknięte. Nawet papryka,pomidory(nadmiar z rozsady) i fasolka szparagowa(która już wzeszła) nie ucierpiały ani trochę,choć niczym nie były okryte. Widzę jednak że północ Polski została mocno doświadczona,rozumiem ból niektórych osób,też nie raz przeżywałem podobne chwile.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”