Drzewa i krzewy owocowe wiosną.

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Od: 26 lut 2008, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Drzewa i krzewy owocowe wiosną.

Post »

Witam! Chciałbym posadzić krzewy owocowe i winorośl pod koniec marca. Jak zabezpieczyć je przed przymrozkami? Czy po posadzeniu winorośl przyciąć, obsypać kopczykiem?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzewy owocowe możesz wysadzać w marcu, ale winorośl raczej po 15 maja. Jak kupisz wcześniej to lepiej potrzymaj w chłodnym pomieszczeniu na oknie do maja. Młoda sadzonka jest zbyt wrażliwa by posadzić ją wcześniej. Możesz wystawiać na dwór w kwietniu i maju ale nie na pełne słońce bo popalisz liście, musi się najpierw zahartować.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja uważam, że z powodzeniem można ją posadzić teraz do gruntu (nie narusz systemu korzeniowego) i usypać kopczyk zabezpieczając w ten sposób przed ewentualnym zmarznięciem. Jak jest potrzeba to przytnij ją jak najszybciej dopóki nie ruszyły soki.
Wpisz w wyszukiwarkę hasło "Wszystko o winogronach" Są 4 części tego tematu.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

możesz tak że zrobić parawan z maty słomianej żeby wiatr bezpośrednio na nie nie wiał
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można kupić teraz i zakopczykować, ale kupując później widzimy czy sadzonka na pewno przetrwała zimę i nie trzeba osłaniać w maju przed przymrozkami. Ja mam nieogrzewany ganek i tam wolę przetrzymać swoje sadzonki aż miną przymrozki.
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Od: 26 lut 2008, o 16:48
Kontakt:

Post »

dziękuję bardzo za pomoc. Zrobię tak:
kupioną sadzonkę posadzę do doniczki i postawię w nieogrzewanym garażu, na oknie (jest tam zimno, w dzień często garaż jest otwierany, ale przymrozków tam być nie powinno). Po 15 maja zacznę chartować moją Izę, a po tygodniu wysadzę do gruntu. Czy to dobre rozwiązanie? W jakich ilościach podlewać moją winorośl podczas pobytu w garażu, potrzebne są jakieś dodatkowe zabiegi?
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Witam Pawle.
To jest dopuszczalne rozwiązenie. Lecz ja bym polecał propozycje Erazma chocby ze wzglądu no to że roślina będzie przeżywała 2razy szok po przesadzeniu i możesz stracić cały rok albo i gorzej. Myślę że już dużych przymrozków nie będzie i wystarczy okopczykowanie i jakaś osłona.

Pozdrawiam Leszek.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie podlewaj zbyt mocno, tak tylko by miała wilgotno.
Wojciech M
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2010, o 17:56
Kontakt:

Post »

Prosiłbym o wypowiedzenie się na temat tego jak wpływa na plonowanie drzew i krzewów owocowych obecność traw i chwastów w sadzie od rozpoczęcia okresu wegetacyjnego (początek marca) do kwitnienia (środek maja) drzew/krzewów. W tym okresie trawa i chwasty nie będzie koszona czy pryskana.

Czy wpłynie to na zmniejszenie ilości owoców czy może na mniejszą wielkość tych owoców?

W późniejszym okresie trawy i chwasty będą kontrolowane niemal totalnie.
Zapraszamy do regulaminu FO
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Re: Wpływ chwastów na drzewa i krzewy owocowe w sadzie

Post »

Ja wypowiem się w jednej kwestii o której czytałem, otóż nie powinno się pozwolić kwitnąć mniszkowi, jego kwiaty są bardziej atrakcyjne dla owadów zapylających niż kwiaty drzew.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Wojciechu-na pewno wpłynie w sposób niekorzystny.Drzewa większe dają sobie radę,mniejsze zostają zagłuszane i muszą walczyć o składniki pokarmowe z chwastami..U mnie drzewka są opielone i zrobione są kopczyki z kory.
Oprócz kwestii żywotności roślin itp zostaje jeszcze kwestia estetyki. :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A jeśli ten okres będzie suchy, to chwasty zabiorą zbyt dużo życiodajnej wilgoci, co zmniejszy zasoby wody dostępnej drzewkom. Szczególnie młode drzewka są na to wrażliwe, bo dopiero rozbudowują system korzeniowy i konkurencja chwastów czy murawy jest dla nich prawdziwym zagrożeniem.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Powiem ci tak - założyłem młody sad pośrodku perzu wysokości 1,5 metra. Drzewka przyjęły się ale nic nie urosły. W lipcu zeszłego roku mozolnie wybrałem kłącza spod ponad 40 drzew i jak ruszyły w lipcu ze wzrostem to myślałem, ze nawet zima ich nie zatrzyma :) Generalnie taka jest zasada, ze pośród chwastów wzrost drzewek jest tłumiony ale za to wcześniej wchodzą one w okres owocowania.

Pozdrawiam serdecznie
Wojciech M
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2010, o 17:56
Kontakt:

Post »

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Domyślałem się, że może spowolnić to wzrost drzewek. Głównie jednak interesuje mnie czy w dojrzałym sadzie nie będą przeszkadzać. "Chwasty" rosłyby celowo, bo większość zielska w sadzie to dobra pasza dla królików, których chcę hodować kilkanaście. Tak się obawiałem czy to nie sprawi, że będę miał mniej owoców.
Dziękuję Panu Krzysztofowi za PW. Niestety jako młodemu członkowi forum nie mogę jeszcze odpisywać na PW.

Wiecie może w jakim okresie wzrost wegetatywny drzewek jest najsilniejszy (chodzi mi o porę roku czy miesiące)?
Zapraszamy do regulaminu FO
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Na ostatnie pytanie nie znam odpowiedzi, ale jeśli chodzi o chwasty - czytałam, że tak od sierpnia można pozwolić chwastom "wybujać" wokół drzewka, wyciągną azot i przygotują do zimowania, to taka ekologiczna szkoła. Czytałam o tym nawet niedawno, w polskim piśmie ogrodniczym i myślę, że ma to sens. Wiosną chwasty precz. Tylko wtedy jesienią trzeba zwrócić uwagę na nawadnianie, chwasty są zachłanne na wodę też.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”