Wiejsko-miejski kogel-mogel

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel

Post »

anym perukowiec piękny,to prawda. Musze zrobić miejsce na róże,chce mieć więcej kwiatów,chce łazić między nimi i liczyć pąki i kwiaty :wink: Niestety nie mogę już tworzyć kolejnych rabat gdyż grozi to rozwodem ;-P Mój ogród ,to nie jest moje marzenie,to kompromis między tym czego chciałby mój M a czego chciałabym ja :)
Pozdrawiam-Ewa
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niech M. dokupi tę drugą działkę, co to wiesz... Będzie sobie kosił i kosił i da Ci spokój. Nawet myślę, że mogłabyś mu sprezentować w formie rulonu całą darń, którą zerwałabyś pod nowe rabaty!
A hortensja to Anabelka :) Moja też szaleje i jest ogromna.
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Ewciu, pięknie kwitną u Ciebie jeszcze lilie i liliowce . U mnie są już tylko wspomnieniem.
W przyszłym roku muszę sprawić takie podpórki jak są u Ciebie . Po dzisiejszym upragnionym deszczyku zwłaszcza Vanilka kładzie kwiatostany ku ziemi.
MaGorzatka

Post »

A u mnie dziś ostatni kwiat liliowca się pyszni...
Posadziłam dziś kurom floksy na wybiegu - jak myślicie, zeżrą je, czy będą chciały mieć w przyszłym roku ładny krzaczorek?
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Ewo, ta ostatnia lilia piękna bardzo i szpaler hortensjowy cudny. Ta roślinka o którą pytasz to chyba jakiś wilczomlecz, jest jednoroczna ale powiem Ci że raz sprowadzona do ogródka już Cię nie opuści :;230, ja posiałam chyba z 10 lat temu i co roku jeszcze jakaś siewka wychodzi. Nie polecam do wazonu, bo nasionami strzela na odległość. Ale ładna jest i fajnie wyglądają obrzeża z niej.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Ewuniu ładnie jest w twoim ogrodzie ,zwiedzilam go jeszcze raz od początku i chcę Ci pogratulować pracy i dobrego smaku .Z tego składa się Twój ogród .Widać w nim Twój charakter oraz uczucie ,jakim go darzysz ;:180 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

MaGorzatko M musiałby w totka wygrać, obiecuje mi już zresztą ze 3 lata (tę wygraną) W sprawie kurzęco-floksowej ... bladego pojęcia nie mam,możemy zakłady robić ;-P

slotys podpórki-obręcze również dziełem mojego M,ale mój projekt ;-P Bardzo się sprawdzają: podtrzymują kwiaty i chronią przed rozpędzonymi burkami :) Mają je u mnie hortensje i piwonie.

maika a rzeczywiście,może to być wilczomlecz ... nie wiedziałam,że to jednoroczne,ale skoro mówisz,że chętnie się zadomawia ,to niech mu będzie. Bardzo podobają mi się te jego delikatne listki biało-zielone :)

ewa_rozalka ajajaj ,nie wiem co odpisać posiadaczce tak wspaniałego ogrodu , z taką ilością pięknych kwiatów ... trochę mnie zatkało ;:oj Jak oglądam forumowe ogrody,to wydaje mi się,że u mnie straszną nudą wieje. Dziękuję za miłe słowa,motywujące :)

A dzisiaj? Dzisiaj mży cały dzień i zimno , i ponuro, i nic mi się nie chce. Dlatego zajmę się domowymi. Wysiałam trochę nasion. Część powschodziła pięknie,część wcale nie wzeszła.

Udały mi się Oncoba spinosa (100%-miałam 3 nasionka,trzecie właśnie się obudziło)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kufliki syberyjskie - nasion było dużo,drobnica trudna do policzenia

Obrazek

i ostatnio wrzuciłam tam jeszcze mimozę wstydliwą.

Obrazek

Posiałam jeszcze storczykowce purpurowe i Michelia champaca- żadne nie wzeszło (wysiane około 5-6 tyg.temu) będę jeszcze czekała. Storczykowca mieć muszę,więc w razie niepowodzenia podejmę następną próbę.

Musze je przepikować,ale w związku z tym,że mi się nic nie chce,zrobię to jutro. Tym optymistycznym akcentem życzę miłego popołudnia i wieczoru :)
Pozdrawiam-Ewa
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Bardzo mi pasuje ten kogel-mogel i te 'krasnoludki' 8-) Chociaż jestem mało różana to wtrącę swoje 3 grosze :wink: Mam drugi rok Aleksandra...Kwiatki miał ładne ale coś nie ma zamiaru powtarzać kwitnienia. Krzak też jakiś niezgrabny ;:3 Ale może musi mieć więcej czasu na aklimatyzację :wit
Awatar użytkownika
doroteczkaa
100p
100p
Od: 11 lip 2013, o 16:12

Post »

Bardzo piekny ogrod.
Gratulacje.
Podziwiam wlasnie zdjecia.
Nie musze być idealna..!... Wystarczy, ze jestem wyjątkowa!

W Ogrodzie Panny D.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Ewka :wit napisz coś więcej o swoich zasiewach, mimozę znam, ale reszta... ;:oj bardzo mnie ciekawi co to za roślinki.. :roll:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
MaGorzatka

Post »

Jaka śliczna mimoza :)
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Pisać będę później,teraz tylko napomknę,że wróciłam z zakupów. Nic ciekawego oprócz tego,że w spożywczym wydałam 116 zeta, a na cebule tulipanów i szachownic 140.
Pozdrawiam-Ewa
MaGorzatka

Post »

A gdzie te cebule kupowałaś, Kobieto Rozrzutna?
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

izaziem witam Cię , grosz też pieniądz i się liczy ;) Poprosiłam Cię w Twoim wątku o zdjęcie Aleksanadra ,żebym się napatrzeć mogła i zdecydować ewentualnie :)

doroteczkaa a rozglądaj się i podziwiaj do woli :) Mam nadzieję,że gorzej nie będzie i się nie znudzisz :)

Aniu to roślinki egzotyczne, u nas - do zimowania w domu. Oncoba spinosa ma duże białe kwiaty z mnóstwem żółtych pręcików ,a z owocostanów robi się grzechotki, takie afrykańskie ... Storczykowiec,to drzewo storczykowe, czyli drzewo a kwitnie jak storczyk- ha! ale to mądre jest,co piszę ;-P Pogooglaj ,piękne. A Michelia to z rodziny magnoliowatych,chyba,ale teraz mogę coś mylić- tyle,że w ogóle nie znosi temperatur ujemnych,ma żółty kwiat i podobno obłędnie pachnie. Najdroższe perfumy się z tego robi. Podobno wszystkie w uprawie domowej osiągają 2-3 m, więc u mnie spoko. Nie mogę zrobić buszu w ogrodzie,to zrobię busz w domu ;-) (jak mi coś wzejdzie z tych czy innych nasion)

MaGorzatko ano śliczna,ale jeszcze się nie wstydzi, bo nie mogłam się pohamować i spróbowałam ;:oj Ale widać to jak z dziewczynkami,jak małe to się nie mają czego wstydzić ;-P A cebule kupowałam w markecie na "O"

Oto moje dzisiejsze zakupy:

Obrazek

Obrazek

oraz dzwonek "Blue Planet" i niech mi ktoś mądry powie,czy on normalnie w gruncie zimuje?( dzwonek był na wyprzedaży ,kosztował 1,98 i kupiłam 3 szt.)

Obrazek

MaGorzatko pamiętasz ,jak w maju powiedziałaś mi a propos rozmnażania róż : " a wiesz, bierzesz patyk,najlepiej w czerwcu,z pąkiem kwiatowym,wkładasz w ziemię,przykrywasz butelką plastikową ,no i wiesz ... rośnie" ? ( tak to beztrosko mniej więcej brzmiało) :)

Otóż ,kochanie, miałam okazję sprawdzić prawdziwość Twoich słów. Podczas pielenia nie zmieściłam się z moją szanowną i złamałam duży gruby pęd róży ( tak! zakuło! ),od razu przypomniały mi się Twoje słowa. Wsadziłam do inspektu i szczerze mówiąc zapomniałam,oto efekt i "matka"

Obrazek Obrazek

w związku z tym,że ta róża to u mnie NN ,nazwę ją Twoim imieniem :D
Pozdrawiam-Ewa
MaGorzatka

Post »

Kochana, jak się ma areał w miarę do ogarnięcia, to i patyczek jest do upilnowania. Miło mi, że będę patronką takiej pięknej róży :)

A czy Ty kupiłaś szachownicę kostkowatą? Chyba ją tam widzę... Po ile była? Czy to mieszanka białe/fioletowe? MUSZĘ ją mieć! Zaraz jutro chyba tam pojadę!
A jakie jeszcze były szachownice? Perska była?
(ale się zdenerwowałam...)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”