Bardzo podobają mi się iryski miniaturki i goryczka ,piękne kolorki lubię wszelkie odcienie niebieskiego
 Bardzo podobają mi się iryski miniaturki i goryczka ,piękne kolorki lubię wszelkie odcienie niebieskiego   
 Jeszcze chwilka cierpliwości i trawka się zazieleni zakwitną stokrotki i paskudne mlecze

.....uśmierciły go te 'monsuny' ubiegłoroczne....najprawdopodobniej rozwinęła się zgorzel korzeniowa....za późno została zdiagnozowana i reanimacja już nic nie dała
 .....uśmierciły go te 'monsuny' ubiegłoroczne....najprawdopodobniej rozwinęła się zgorzel korzeniowa....za późno została zdiagnozowana i reanimacja już nic nie dała   

Iryski faktycznie są śliczniutkie , ale słabo u mnie rosną, koniecznie muszę je przesadzić, bo zakwita najwyżej 3 z całej kępki, reszta to szczypiorek
 Iryski faktycznie są śliczniutkie , ale słabo u mnie rosną, koniecznie muszę je przesadzić, bo zakwita najwyżej 3 z całej kępki, reszta to szczypiorek   ...
  ... 
  A najgorsze jest to, że dosadzać za bardzo nie ma gdzie, bo wszędzie nawtykane jakieś cebule, a jak przyjdzie do kwitnienia, to często wychodzą już tylko liście i jakieś pojedyncze kwiaty ....mam nadzieję, że wiosna nie przywita mnie takim widokiem
 A najgorsze jest to, że dosadzać za bardzo nie ma gdzie, bo wszędzie nawtykane jakieś cebule, a jak przyjdzie do kwitnienia, to często wychodzą już tylko liście i jakieś pojedyncze kwiaty ....mam nadzieję, że wiosna nie przywita mnie takim widokiem   

Wspaniale się rozrastają, po kilku latach tworzą naprawdę piękne wielkie kępy
 Wspaniale się rozrastają, po kilku latach tworzą naprawdę piękne wielkie kępy   

Koniecznie sie przypomnij....
 Koniecznie sie przypomnij.... mam nadzieję..... już tak tęskno do ciepełka i zapachów wiosny....ale już na szczęście niedługo, oby prognozy się sprawdziły....
 mam nadzieję..... już tak tęskno do ciepełka i zapachów wiosny....ale już na szczęście niedługo, oby prognozy się sprawdziły....

A wiele o nich nie piszę, bo i nie bardzo jest o czym.....to popularne odmiany, żadne tam perełki ....często je widać przy pokazywaniu kwiatów
 A wiele o nich nie piszę, bo i nie bardzo jest o czym.....to popularne odmiany, żadne tam perełki ....często je widać przy pokazywaniu kwiatów   Teraz będę wycinała 2 najstarsze i najpiękniejsze okazy z mojego ogrodu, są to 70-cio letnie świerki.....prawdziwe olbrzymy....dostojne i piękne....aż płakać mi się chce,  sadziła je jeszcze moja babcia , ale niestety są już tak ogromne, że stwarzają zagrożenie i trzeba wciąć....
 Teraz będę wycinała 2 najstarsze i najpiękniejsze okazy z mojego ogrodu, są to 70-cio letnie świerki.....prawdziwe olbrzymy....dostojne i piękne....aż płakać mi się chce,  sadziła je jeszcze moja babcia , ale niestety są już tak ogromne, że stwarzają zagrożenie i trzeba wciąć....

nie pamiętam, ale też usuwała potężne świerki
 nie pamiętam, ale też usuwała potężne świerki  To może i pni nie karczować i zostawić jako ozdobę? Wydrążyć i skalniaki
 To może i pni nie karczować i zostawić jako ozdobę? Wydrążyć i skalniaki