Mój piękny ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Sinka
50p
50p
Od: 4 mar 2011, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój piękny ogród...

Post »

Strasznie ciężko tym bardziej że jestem tam 2 dni w tygodniu.

Magnolii mi żal (maj ją zabił tak jak azalie) .

Tam ciągle wieje!!! i to z każdej strony, w życiu się z czymś takim nie spotkałam. Ogród jest o południa ale cień daje klon.
Nie moge wygrac z klonami, korzeniami a teren jest jak się okazało po wyburzonym budynku gospodarczym. Z zewnątrz nic nie widać a szpadla wbić nie idzie tyle gruzu!!! Łomem i młotkiem sobie radze. Nic mi w warzywniku nie wschodzi tylko szpinak i cebula dymka. A aranżacja przypomina naleśnik: płasko i pociapane roślinkami.
Liliowce bardzo ładnie się przyjeły świerk connica też, róże tylko część wypuściła , irysy niziuteńkie a co wokół studni się dzieje nie wiem mam nadzieje że hosty i orliki mnie nie zawiodą. Prawa strona to ciąg roślin wsadzonych na razie (musiały się już przeprowadzić) lewa strona jest niby zaprojektowana: wianuszek host i orlików wokół studni , magnolia miała cieszyć patrzących z okna sypialni, i podkowa z róż z kępami liliowców na początkach ramion i mieczykami wyrastającymi między krzaczkami róż(narysować byłoby szybciej ). A z tyłu zaczełam zbierać krzewy azalia ,hortensja , clementis pełny, maliny .świerki. modrzew i sosny (czyli mój las).Marze jeszcze trawie ale mam klony i mlecze z pokrzywami.

Kiedy ja to ogarne z dwójką malutkich dzieci "u spódnicy". Pewnie sobie poradze bo nic mnie tak nie relaksuje jak grzebanie w ziemi :)
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52

Post »

Witaj Sinko :wit Nareszcie jesteś :tan Przymrozkami sie nie martw(wiem, wiem, łatwo powiedzieć :lol: ), nie tylko tobie wymroziło a jak mówi klasyk "w kupie siła" i jakoś lepiej to przyjąć wiedząc ,że nie jesteś sama w tej niedoli :) U mnie też glina i to na dwóch działkach :shock: tak mi się jakoś trafiło. Za to wszystko co nie wtyknę to rośnie :heja
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Sinka
50p
50p

Post »

Iglakom się nie podoba. oceńcie mój modrzew( wykopac go??? ) Obrazek
Sadiłam zdrowego a teraz...
Sinka
50p
50p

Post »

Czy jeśli świerki nie puściły młodych pędów to znaczy że nie żyją??? widac je na ostatnim zdjęciu. musiałam je uwiązać bo wiatr przyginał je do ziemi.
Sinka
50p
50p

Post »

Obrazek widzicie piwonie??? może juz zakwitła?? miała takie ładne pąki :)
Sinka
50p
50p

Post »

Jaka roślina posadzona wzdłuż płotu szybko zrobi mi żywą ściane chroniącą przed "obcymi ślepiami" i wiatrem ? Dzikiemu winu mówimy stanowcze NIE!!! Najlepiej zimozielone.
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p

Post »

:roll: ja bym posadziła thuje brabant. W nadleśnictwie taniej można kupić niż w sklepie. Nawet sie nie obejrzysz jak Ci wszystko zasłonią.
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Sinka
50p
50p

Post »

Swierki uschły,modrzew też :( słoneczniki nie chca rosnac. dowiedziałam sie ze mój ogród to gruzowisko po oborze pzykryte warstewka ziemi. wykopywałam gruz ale nie sadziłam ze tam cała obora jest:(

z pokrzywami daje rade ale kolcowój.... djabeł istny i chyba mnie uczula bo strasznie puchna mi miejsca gdzie sie nim zakuje.

ogólnie ogródeczek miły. I pot po .... leci i jest gdzie usiasc ,kawe wypic ksiazke poczytac.

chyba trzeba nawiesc ziemi.

dlaczego moje róże nie rosną??? Niech sobie nie kwitną,ale od wiosny bez zmian?? podłoże wymienione,podlewane nawozem podsypane a one nic. Pozdrawiam

dlacze
Sinka
50p
50p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p

Post »

:wit No nie dobrze ,że drzewka Ci pousychały :( Płotek cud i miód. marzę o takim na mojej działce "jeziornej". Niestety na razie jest to marzenie niespełnione :( Zawsze żeby się osłonić od sąsiadów możesz przyczepić płot tzw. lamelowy do płotu który zrobiliście. Na pewno nic nie będzie widać. Kurcze, nie wiem co wymyślić z tą oborą... Ziemię wybrać to kupę kasy ale wiem też ,że moja znajoma kupiła podobną działkę(z zakopanymi śmieciami pod spodem) i trawa i owocowe jej rosną. Posadź może brzozy. Z liściastymi wydaje mi się,że jest łatwiej(przynajmniej tak myślę) :roll: No i do brzóz dobrze jest się przytulać bo to bardzo energetyczne drzewa :) Sama to praktykuję 8-)
Marta
Sinka
50p
50p

Post »

UWIELBIAM BRZOZY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BAŁAM SIĘ ŻE "ZJEDZĄ" MI WSZYSTKO. ALE CO MAJĄ ZJEŚĆ??? GRUZ?! więc smacznego:) zaproszę brzozy ;:138 obora mi pomogła :heja zawsze trzeba dostrzegać to co dobre... nic nie rosnie beda brzozy ;:167 A widoczny płot taki zostanie żebym mogła oglądać konie w galopie.:) ale z drugiej strony.... czas pokaże jaki pełny płot powstanie.

Jakieś rady co do róż???
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sinko cierpliwości, widzę niezły potencjał :wit
Zobacz jak ja zaczynałam - też nie było kolorowo, a od jesieni będę znów zaczynała od zera ;)
Pozdrawiam
Magda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Sinka
50p
50p

Post »

Obrazek Obrazek

tak dokładam co tydzień coś. okolica złotego kranu(dziwnie wygląda na tle tej budowy i wszelkich wykopów) najbardziej zagospodarowana, tym razem kosz kwiatów dostawiłam. Stary wiklinowy kosz z wielką dziurą leżał na strychu a teraz zdobi :)

Wzeszła też trawa po ponad miesiącu!!!

dziękuje wszystkim za ciepłe słowa ;:196
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p

Post »

Witaj Sinko. :wit Zatęskniłam za Tobą ale lato w pełni to nic dziwnego ,że w ogródku siedzisz :) Trawa to oooooogromny postęp . Na tej huśtawce chętnie sama bym przysiadła z kawką w dłoni :uszy A jak sadzenie brzóz?
Marta
Sinka
50p
50p

Post »

Brzozy pojawią się z drugiej strony domu ale dopiero jak koparka przestanie siać zniszczenie. na razie dosadiłam wiąz i pożeczke. prace przyhamowały. pielenie i koszenie a potem kawa, ksiązka i huśtawka:)
Gawronko gdzie Ty mieszkasz że masz lato :shock: nie pamiętam takiego deszczowego lipca i sierpnia, a troche mi na słonku zależy : sianokosy, żniwa.... żeby koniki miały co jeść a tu lipa straszna:( Tylko 2 razy pływałam w jeziorze. Ale nie ma co narzekać : trawa rośnie ( nawozem ją i kosiarą i tak w kółko:) ) Stworzyłam ciekawą pergole pod powojnik ( z klonu i jesiona) postaram się wrzucić fote. Ściskam Was wszystkich ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”