Mój piękny ogród...
Mój piękny ogród...
Witam wszystkich serdecznie. Mam nadzieje że umieszczam temat w dobrym dziale. (proszę o ewentualne przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce na forum)
Bardzo was proszę o pomoc!!! Jak tylko lody puszczą chciałabym się zabrać za tworzenie mojego PIĘKNEGO OGRODU:) I tu ogromna prośba do Was kochani ( postaram się zamieścić fotki terenu który jest naprawde niewielki 20/12m) : pomóżcie mi dobrać rośliny i zaaranżować to wszystko . Chciałabym by to "maleństwo" cieszyło zarówno moje dzieci jak i gości przy grilu, no i oczywiście żeby można było nacieszyć oko i nos kwiatami od wiosny do jesieni.
Ziemia I/II klasa, ciężka gliniasta od lat nie uprawiana.
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo was proszę o pomoc!!! Jak tylko lody puszczą chciałabym się zabrać za tworzenie mojego PIĘKNEGO OGRODU:) I tu ogromna prośba do Was kochani ( postaram się zamieścić fotki terenu który jest naprawde niewielki 20/12m) : pomóżcie mi dobrać rośliny i zaaranżować to wszystko . Chciałabym by to "maleństwo" cieszyło zarówno moje dzieci jak i gości przy grilu, no i oczywiście żeby można było nacieszyć oko i nos kwiatami od wiosny do jesieni.
Ziemia I/II klasa, ciężka gliniasta od lat nie uprawiana.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- 50p
- Od: 26 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój piękny ogród...
czekamy na zdjęcia
Jutro jade na "włości" będą aktualne zdjęcia. Pozdrawiam
Witam wszystkich. Nowych zdjęć nie mogę z kom przesłać na laptopa
to jest z jesieni(jedyne jakie mam). Przerobione twórczo, wmontowałam wybieg dla mojego konia. Mam nadziej że widać jakie są realia UGÓR!!! I masa pracy. Przesle jeszcze ogólny plan co i gdzie się znajduje. jest studnia i klon , 3 małe świerki i zielsko a i 2młode akacje. Jak już pisałam podłoże to glina.
Teren płaski jak stół. Strona zachodnia. Proszę o propozycje bylin jakie mogłabym zasadzić i może jakieś inspirujące szkice rabat?? Traktujcie mnie jak totalnego laika i piszcie o wszelkich nawet tych zupełnie oczywistych szczegółach.

Teren płaski jak stół. Strona zachodnia. Proszę o propozycje bylin jakie mogłabym zasadzić i może jakieś inspirujące szkice rabat?? Traktujcie mnie jak totalnego laika i piszcie o wszelkich nawet tych zupełnie oczywistych szczegółach.
- gawronka
- 200p
- Od: 10 kwie 2010, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj sinka
grunt ,że masz chęci i zapał a to połowa sukcesu 

Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Marta
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Teraz wiosną to dopiero będziesz miała pole do popisu, aż nie zazdroszczę
Sama przechodziłam przez takie początki gdzie nie było nic. 

Moze podpowiecie mi jakie rosliny powinny/lubia rosnac w takiej ciezkiej gliniastej ziemi???
- gawronka
- 200p
Witaj Sinko
czekamy na zdjęcia efektów twojej pracy w ogrodzie
Ja też mam glebę gliniastą w ogrodzie
pocieszam się tym ,że jest bogata w składniki mineralne (3 klasa ziemi)
Co nie "wtyknę" to rośnie; może nieświadomie sadzę to co trzeba
U mnie rosną tuje smaragdy , wierzby (różne odmiany bo i hakuro i iwa) .jeszcze jakieś iglaczki które sprawują się dobrze.

Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Marta
- elila
- 1000p
- Od: 24 kwie 2009, o 20:05
- Kontakt:

Masz piękny teran do zagospodarowania!
Moim zdaniem powinnaś najpierw uprzątnąć teren, ogrodzić wybieg dla konia i wszystkie takie organizacyjne sprawy, potem skosić trawę. Wtedy jak już będziesz miała czysty teren morzesz sobie zacząć wyobrażać i planować.
Życzę dużo energii i zapału do pracy.

Dziękuje że , się odezwałyście bo już chciałam przestać tu zaglądać.
Mam już wstępny pomysł ale naprawde nie wiem jakie rośliny kupić. Zależy mi na długo kwitnących bylinach. I cebulach króre zapełnią ogród od wiosny i ustąpią bylinom latem. Nie lubie traw i paproci ale np hosty
. Planuje obsadzić nimi studnie( już rozebraliśmy ten paskudny daszek, nowy jest w trakcie tworzenia). Sama studnia ma być obklejona polnymi kamieniami(leżą i czekają aż mrozów w nocy nie będzie) i hosty wokół. Kocham las i takie wspomnienie lasu(bo tam nie ma lasów
) zamierzam stworzyć za klonem . I tu moje pytanie: czy poziomkim i borówki , maliny poradzą sobie w otoczeniu świerków i innych iiglaków? Jakie jeszcze owoce lesne moge tam posadzic? Po kilka sztuk by idac "do lasu" coś przekasić
Piszcie prosze 
Mam już wstępny pomysł ale naprawde nie wiem jakie rośliny kupić. Zależy mi na długo kwitnących bylinach. I cebulach króre zapełnią ogród od wiosny i ustąpią bylinom latem. Nie lubie traw i paproci ale np hosty

- gawronka
- 200p
Oj, zaglądać MUSISZ ! Plany wspaniałeSinka pisze:Dziękuje że , się odezwałyście bo już chciałam przestać tu zaglądać.

Marta
Marta
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Witaj Sinka i nie rezygnuj z forum z czasem się rozkręci. Trawę wykoś , spryskaj Starane, albo Mniszkiem, będzie dobrze na początek. Jak pospacerujesz po tych pięknych ogrodach na forum , to ani sie obejrzysz i będziesz wiedziała co sadzić.Ziemia niby na wierzchu odmarzła ale wideł głębiej nie da się jeszcze wsadzić , przynajmniej u mnie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Masz długi i dość wąski ogród ale początek już jest - masz kilka drzew.
Pomyśl o tym by zorganizować go w taki sposób by od strony domu nie było widać całego ogrodu.
Chodzi mi np. o takie faliste linie nasadzeń albo wręcz wyspę z różnej wielkości krzewów wokół klonu.
Co do gliniastej ziemi i doboru roślin to podaję ci link - są 2 strony na ten temat, na pewno coś znajdziesz :P
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... y&start=14
Pomyśl o tym by zorganizować go w taki sposób by od strony domu nie było widać całego ogrodu.
Chodzi mi np. o takie faliste linie nasadzeń albo wręcz wyspę z różnej wielkości krzewów wokół klonu.
Co do gliniastej ziemi i doboru roślin to podaję ci link - są 2 strony na ten temat, na pewno coś znajdziesz :P
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... y&start=14