Wrzosowisko

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wrzosowisko

Post »

Kwaśnolubnych jest sporo. Ja posadziłam pierisa z biało obrzeżonymi liśćmi (Little Heath), dwa świerki szczepione o niebieskich igłach, sosenkę górską Ophir, kilka jałowców płożących i strzelistych, a w cienistym zakątku rh. Są też azalie i japońskie i wielkokwiatowe oraz malutki szczepiony klon o żółtych liściach i 2 brzozy, szczepiona Youngii oraz pożyteczna Doorenbos. Oczywiście na razie wszystko w rozmiarze mini mini, no może poza jałowcami ;) Wrzosowisko powinno cieszyć za jakieś dwa lata, zakątek z rh pewnie za pięć, bo wymyśliłam sobie, że kupię taniej roczne rośliny. Kiepski to był pomysł :roll:
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Lorrie zawsze możesz dołożyć jakis akcent , ja rzuciłem pniak pod nim żurawkę i małą trawkę , z boku jest posadzony jeszcze perukowiec golden spirit , niestety całej fotki nie mam bo muszę jechać po korę i są łyse plamy ;:224

Obrazek
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.mam takie pytanie do bardziej doświadczonych.Mam parę sztuk zalwedwie bo to początek :wink: )przezimowały ładnie .Odmiany takie tam pospolitki na fioletowo i blado fioletowo kwitnące o zielonych gałązkach.Widziałem w sklepie i nie wiem czy kupić,chodzi mi o wrzosy o żółtych gałązkach itp(bardziej fantazyjne jaskrawe kolory) jak zimują???
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

markonix pisze:niestety całej fotki nie mam bo muszę jechać po korę i są łyse plamy ;:224
Co tam gołe plamy (szybko je zasłonisz :D) .... skąd Ty wytrzasnąłeś taki zawalisty konar :shock:
Widziałem już różne, ale takiego , to jeszcze nie. Już go widzę u siebie na rabacie półcienistej :D
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mutari skąd konar ...... ;:224 powiedzmy że przejeżdzając drogą , patrzę - leży sobie - więc cyk do samochodu . Ledwie się zmieścil i mam satysfakcję , że jestem szybszy od gości którzy robią wycinkę :;230

mam jeszcze dostany od znajomego , http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2&start=70
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Marko a ta biało zielona trawa po lewej to co...?
Awatar użytkownika
sagia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 kwie 2010, o 18:11

Post »

Jeśli chodzi o zimowanie wrzosów-to ja na każdą zimę okrywam agrowłókniną zimową-ładnie przetrzymują największe mrozy.Z moich doświadczeń najsłabsze są wrzosy bardzo niziutkie,o szarosrebrnych gałązkach-kwitnące na delikatny róż-tych wypadło mi najwięcej-myślę,że prędzej z suszy-niż z mrozów.Te o pomarańczowo przebarwiających się listkach trzymają się dobrze-i te jaśniutko zielone-o białych kwiatach też rosną pięknie.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lorrie pisze:Marko a ta biało zielona trawa po lewej to co...?
Hmmmm to jest trawa którą dostałem strasznie dawno , rosła za budą psa , więc się zlitowałem i ocaliłem duże kłącze , podzieliłem i teraz rośnie , będę musiał prosić o jej identyfikację , ale muszę poczekać na lepszą pogodę , bo znowu pada deszcz ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Moje wszystkie wrzosy i wrzośce przezimowały w tym roku bez problemu, a w grudniu było -15-20 stopni w nocy. Wrzośce także. Mam zarówno żółtoliściaste jak i srebrnoliściaste :) Starsze trzyletnie pojedyncze wrzosy też wszystkie zimują bez okrycia i bez szkód. Podobno groźne są dla nich jedynie wiosenne wiatry i susze przy jeszcze mroźnej pogodzie.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Mateusz89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 cze 2010, o 09:42

Post »

Witam
w tamtym roku wiosną posadziłem malutkie wrzosy, przezimowały zimę i teraz są zieloniutkie problem w tym że nie wiem jak się nimi zajmować czy przycinać po zimie (część krzaczków przyciąłem ) ale nie wiem ile i jak przycinać te zeszłoroczne pędy, jak na razie to wrzosy stoją w miejscu i nic się z nimi nie dzieje , co zrobić aby był piękne i gęste jak na zdjęciach :D wiem że potrzeba trochę czasu ale co z nimi trzeba jeszcze robić, jakim środkiem i kiedy jak nawozić :?: , jeżeli trzeba to zamieszczę zdjęcia proszę o jakieś porady bo jestem zielony
moja przygoda z ogrodem i wrzosami dopiero się zaczyna więc proszę o wyrozumiałość
pozdrawiam
pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fallenangelv pisze:Witam.mam takie pytanie do bardziej doświadczonych.Mam parę sztuk zalwedwie bo to początek :wink: )przezimowały ładnie .Odmiany takie tam pospolitki na fioletowo i blado fioletowo kwitnące o zielonych gałązkach.Widziałem w sklepie i nie wiem czy kupić,chodzi mi o wrzosy o żółtych gałązkach itp(bardziej fantazyjne jaskrawe kolory) jak zimują???
Robert mnie się wydaje że te o zółtawych gałązkach też przezimują bez większych problemów , jeśli zakwitną różnią się tylko kolorami , tak wyglądają moje po zimie i po przycięciu

Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Robert, ja mam zielone, żółte i żółto-czerwone (te się wybarwiają w pełni później).

Obrazek

Jak widać przetrwały świetnie, nawet maleńkie sadzonki, ukorzeniane przeze mnie w lecie i sadzone na jesieni - hebe tylko przemarzło i będę je na jesieni przesadzać stamtąd, bo mnie denerwują te przemarznięte środki.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

do markonixa

perukowiec lubi glebę obojętną do zasadowej, więc nie wiem czy to dobry pomysł przy tych kwaśnolubnych wrzosach :?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 Najpierw go posadziłem , a potem dowiedziałem się tego z wątku o perukowcach i już myślałem gdzie go przesadzę , czekam tylko na lepsze pogodę . Dzięki :wit
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Może mi ktoś odpowie czy mogę posadzić wrzosy i wrzośce na skalniaku, który będzie bardzo słoneczny? :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”