Wrzosowisko
- kubanki
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wrzosowisko
Kwaśnolubnych jest sporo. Ja posadziłam pierisa z biało obrzeżonymi liśćmi (Little Heath), dwa świerki szczepione o niebieskich igłach, sosenkę górską Ophir, kilka jałowców płożących i strzelistych, a w cienistym zakątku rh. Są też azalie i japońskie i wielkokwiatowe oraz malutki szczepiony klon o żółtych liściach i 2 brzozy, szczepiona Youngii oraz pożyteczna Doorenbos. Oczywiście na razie wszystko w rozmiarze mini mini, no może poza jałowcami ;) Wrzosowisko powinno cieszyć za jakieś dwa lata, zakątek z rh pewnie za pięć, bo wymyśliłam sobie, że kupię taniej roczne rośliny. Kiepski to był pomysł 

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.mam takie pytanie do bardziej doświadczonych.Mam parę sztuk zalwedwie bo to początek
)przezimowały ładnie .Odmiany takie tam pospolitki na fioletowo i blado fioletowo kwitnące o zielonych gałązkach.Widziałem w sklepie i nie wiem czy kupić,chodzi mi o wrzosy o żółtych gałązkach itp(bardziej fantazyjne jaskrawe kolory) jak zimują???

Co tam gołe plamy (szybko je zasłoniszmarkonix pisze:niestety całej fotki nie mam bo muszę jechać po korę i są łyse plamy![]()

Widziałem już różne, ale takiego , to jeszcze nie. Już go widzę u siebie na rabacie półcienistej

- markonix
Mutari skąd konar ......
powiedzmy że przejeżdzając drogą , patrzę - leży sobie - więc cyk do samochodu . Ledwie się zmieścil i mam satysfakcję , że jestem szybszy od gości którzy robią wycinkę 
mam jeszcze dostany od znajomego , http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2&start=70

mam jeszcze dostany od znajomego , http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2&start=70
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Marko a ta biało zielona trawa po lewej to co...?
- sagia
- 10p - Początkujący
- Od: 11 kwie 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli chodzi o zimowanie wrzosów-to ja na każdą zimę okrywam agrowłókniną zimową-ładnie przetrzymują największe mrozy.Z moich doświadczeń najsłabsze są wrzosy bardzo niziutkie,o szarosrebrnych gałązkach-kwitnące na delikatny róż-tych wypadło mi najwięcej-myślę,że prędzej z suszy-niż z mrozów.Te o pomarańczowo przebarwiających się listkach trzymają się dobrze-i te jaśniutko zielone-o białych kwiatach też rosną pięknie.
- markonix
Hmmmm to jest trawa którą dostałem strasznie dawno , rosła za budą psa , więc się zlitowałem i ocaliłem duże kłącze , podzieliłem i teraz rośnie , będę musiał prosić o jej identyfikację , ale muszę poczekać na lepszą pogodę , bo znowu pada deszczLorrie pisze:Marko a ta biało zielona trawa po lewej to co...?

- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Moje wszystkie wrzosy i wrzośce przezimowały w tym roku bez problemu, a w grudniu było -15-20 stopni w nocy. Wrzośce także. Mam zarówno żółtoliściaste jak i srebrnoliściaste
Starsze trzyletnie pojedyncze wrzosy też wszystkie zimują bez okrycia i bez szkód. Podobno groźne są dla nich jedynie wiosenne wiatry i susze przy jeszcze mroźnej pogodzie.

- Mateusz89
- 10p - Początkujący
- Od: 3 cze 2010, o 09:42
Witam
w tamtym roku wiosną posadziłem malutkie wrzosy, przezimowały zimę i teraz są zieloniutkie problem w tym że nie wiem jak się nimi zajmować czy przycinać po zimie (część krzaczków przyciąłem ) ale nie wiem ile i jak przycinać te zeszłoroczne pędy, jak na razie to wrzosy stoją w miejscu i nic się z nimi nie dzieje , co zrobić aby był piękne i gęste jak na zdjęciach
wiem że potrzeba trochę czasu ale co z nimi trzeba jeszcze robić, jakim środkiem i kiedy jak nawozić
, jeżeli trzeba to zamieszczę zdjęcia proszę o jakieś porady bo jestem zielony
moja przygoda z ogrodem i wrzosami dopiero się zaczyna więc proszę o wyrozumiałość
pozdrawiam
w tamtym roku wiosną posadziłem malutkie wrzosy, przezimowały zimę i teraz są zieloniutkie problem w tym że nie wiem jak się nimi zajmować czy przycinać po zimie (część krzaczków przyciąłem ) ale nie wiem ile i jak przycinać te zeszłoroczne pędy, jak na razie to wrzosy stoją w miejscu i nic się z nimi nie dzieje , co zrobić aby był piękne i gęste jak na zdjęciach

moja przygoda z ogrodem i wrzosami dopiero się zaczyna więc proszę o wyrozumiałość
pozdrawiam
pozdrawiam
Mateusz
Mateusz
- markonix
Robert mnie się wydaje że te o zółtawych gałązkach też przezimują bez większych problemów , jeśli zakwitną różnią się tylko kolorami , tak wyglądają moje po zimie i po przycięciuFallenangelv pisze:Witam.mam takie pytanie do bardziej doświadczonych.Mam parę sztuk zalwedwie bo to początek)przezimowały ładnie .Odmiany takie tam pospolitki na fioletowo i blado fioletowo kwitnące o zielonych gałązkach.Widziałem w sklepie i nie wiem czy kupić,chodzi mi o wrzosy o żółtych gałązkach itp(bardziej fantazyjne jaskrawe kolory) jak zimują???

- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Robert, ja mam zielone, żółte i żółto-czerwone (te się wybarwiają w pełni później).

Jak widać przetrwały świetnie, nawet maleńkie sadzonki, ukorzeniane przeze mnie w lecie i sadzone na jesieni - hebe tylko przemarzło i będę je na jesieni przesadzać stamtąd, bo mnie denerwują te przemarznięte środki.

Jak widać przetrwały świetnie, nawet maleńkie sadzonki, ukorzeniane przeze mnie w lecie i sadzone na jesieni - hebe tylko przemarzło i będę je na jesieni przesadzać stamtąd, bo mnie denerwują te przemarznięte środki.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
do markonixa
perukowiec lubi glebę obojętną do zasadowej, więc nie wiem czy to dobry pomysł przy tych kwaśnolubnych wrzosach
perukowiec lubi glebę obojętną do zasadowej, więc nie wiem czy to dobry pomysł przy tych kwaśnolubnych wrzosach

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- markonix

Może mi ktoś odpowie czy mogę posadzić wrzosy i wrzośce na skalniaku, który będzie bardzo słoneczny?