Las to jest to co ja lubię najbardziej oczywiście zaraz po ogrodzie
 Las to jest to co ja lubię najbardziej oczywiście zaraz po ogrodzie 

Izo, a Ty kompostujesz wszelkie liście ? Teraz to ja Ci ;:78chatte pisze:Boguśka, a dlaczego Ty palisz liście? ;:78 ;)
Nie żal Ci tyle dobra marnować? Przecież za dwa lata miałabyś kupkę super kompostu pod różaneczniki i iglaki. .
 - nie kompostuje się np. liści porażonych choróbskami (np. róż z mączniakiem..) , a także lisci orzecha, nawet gdy są zdrowe ( zawierają ponoć jakiś szkodliwy składnik).   Ja również palę i będę palić liście
  - nie kompostuje się np. liści porażonych choróbskami (np. róż z mączniakiem..) , a także lisci orzecha, nawet gdy są zdrowe ( zawierają ponoć jakiś szkodliwy składnik).   Ja również palę i będę palić liście   .  Surowca na kompost i tak jest pod dostatkiem .
 .  Surowca na kompost i tak jest pod dostatkiem . mogą razem z kompostem powrócić za rok .
  mogą razem z kompostem powrócić za rok . 

Ależ Bogusiu, ja zartowałam! Chociaż szkoda zdrowych lisci, bo lepszego nawozu pod różaneczniki nie znajdziesz, jak kompost liściowybogusia177 pisze:Wiedziałam, Izuniu że ktoó mi palcem pogrozi za te liści ----WIĘCEJ TEGO NIE ZROBIĘ.Ja rzeczywiście mieszkam w Wodzisławiu RAdlinie ll,mamy prezydenta miasta -a te widoki są jak drzwi wyjściowe otworzę lub jak popatrzę przez okno kuchenne Zapraszam gorąco przyjedz

Powymyślali jakieś pięcioczłonowe nazwy a to pewnie wieś co dawniej całkiem inna nazwe miała
 Powymyślali jakieś pięcioczłonowe nazwy a to pewnie wieś co dawniej całkiem inna nazwe miała   Jak tak zapraszasz, to kto wie, czy kiedy Cię nie najadę, jak się najpierw dowiem, gdzie dokładnie Twoja wieś lezy
 Jak tak zapraszasz, to kto wie, czy kiedy Cię nie najadę, jak się najpierw dowiem, gdzie dokładnie Twoja wieś lezy 

Uff .. to kamień z sercachatte pisze:Aniu, jasne, ze palę porazone przez choroby części roslin, ale wiekszość liści kompostuję. Same liscie. Taki kompost robi się ok 2-3 lat, zalezy jak duzo jest tych lisci. W przeciwieństwie do zwykłego kompostu, lisciowy ma odczyn kwaśny, dlatego nadaje się pod różaneczniki i nie trzeba stosować już żadnych "zakwaszaczy". Tanio i ekologicznie ;)
 , bo szkoda byłoby Twoich ślicznych roślin. A swoją drogą masz cierpliwość, Izuniu
 , bo szkoda byłoby Twoich ślicznych roślin. A swoją drogą masz cierpliwość, Izuniu   . 3 lata czekać .. to nie dla mnie
 . 3 lata czekać .. to nie dla mnie   .  U mnie rolę zakwaszacza świetnie spełnia igliwie
 .  U mnie rolę zakwaszacza świetnie spełnia igliwie    . (a jest tego 'towaru' pod dostatkiem ).
 . (a jest tego 'towaru' pod dostatkiem ).