Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lana i storczykowe towarzystwo.

Post »

Ale ślicznotka z niego :heja ;:138 Mam prośbę- możesz pokazać na zdjęciu całą roślinkę :?: ;:180
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, no, no :wink: Cudeńko Ci zakwitło. Bardzo świeżo wygląda, cały piękny, widać jaka młoda i bardzo silna roślinka :)
Chyba swojemu muszę trochę wilgoć zwiększyć, to też może zakwitnie... może... :wink:

P.S. Możesz nam zdradzić, jakie ciekawe roślinki kupiłaś? Tak się zastanawiam, zastanawiam i jakoś nie wymyśliłam nic. :lol:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko, ale świetne zdjęcia z tymi kropelkami :)
Ja też chętnie zobaczę całą roślinę ;:180
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko - piękne portrety "kumpli" (po porannej kąpieli?) :lol: i widać, że już trzeci do towarzystwa im się szykuje ;:138
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Aniu właśnie sprawdzałam poprzednie zdjęcia na 43 stronie, ale tam też nie za bardzo widać :? Cała podkładka z roślinką nie ma nawet 15 cm. Dzisiaj już troszkę późno, a że nie mam orchidarium, tylko akwarium, to jest troszkę zamieszania, aby dostać się do środka. Jutro postaram się wytargać ją ze szkła i obfocić w całości. Wtedy i Asia będzie chyba zadowolona :D. Tak po prawdzie na podkładce są 2 egzemplarze i to sprawia wrażenie takiej obfitości :wink: . Asiu sama wiesz, jak kropelki wody mogą wypięknić nasze cudeńka 8-) , to tak, jakby ubrać je w specjalną biżuterię do zdjęcia ha, ha....

Anusska z twoich zakupów zgadza mi się tylko jedna roślinka, tak samo typowałyśmy :uszy - to Haraella retrocalla lub odorata, jak kto woli :D. Reszta bardzo mi się podoba, ale mierz siły na zamiary :lol: . Z czasem braki się uzupełnią.
Pozostała część nabtków dosyć skromna, nie tak jak w twoim przypadku, ale zawsze coś. Uzupełniłam straty w postaci Phal. pulchry i jakoś dziwnie przyplątał się przez przypadek Phal. mannii black :heja . Te już takimi maleństwami nie są, ale dla mnie także przesłodkie.

Madziu masz rację, jeszcze jakaś malutka chwileczka i powinny być razem 3 kwiatuchy ;:138 . Kąpiel była niestety południowa, ale najwidoczniej im to nie przeszkadzało w pozowaniu hi, hi....
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Lana pisze: Uzupełniłam straty w postaci Phal. pulchry i jakoś dziwnie przyplątał się przez przypadek Phal. mannii black :heja .
Powiem tylko tyle - ;:224 - :lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witaj Lucynko, ale pięknota Ci zakwitła! ;:63
Jestem pod wrażeniem- tym bardziej, że jak rozumiem, że nie robiłaś mu żadnego okresu przechłodzenia czy przesuszenia?

Zafundowałam sobie kilka dni temu takie maleństwo, sadzonkę jeszcze- ale bardzo pocieszającym jest widzieć, że u kogoś w warunkach domowych zakwitło! ;)

Czy mogłabyś jeszcze pokazać nam na zdjęciu jak on wygląda umieszczony w akwarium?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko postaram się jakoś zmobilizować i wstawić takie ogólne zdjęcie roślinki, ale najszybciej wieczorkiem - troszkę zajęć się nazbierało :? .
Storczyk wisi sobie na ściance w akwarium, do której przyczepiona została płyta z korka, więc nie ma problemu z odczepianiem podkładki i ponownym założeniem. Masz rację, nie miał jakiegoś konkretnego okresu przechłodzenia. Lądował w miseczce z wodą średnio raz na tydzień, może w zimie rośliny były tylko jakoś mniej spryskiwane w dzień, a woda nie zawierała nawozu. Musiał sobie radzić, bo dodatkowego miejsca w innym szkle nie mam.

Do tego podśpiewywania Madzi to muszę dodać, że ten "przypadkowy" Phal. mannii black przyplątał się za jej pomocą, za co jej ogromnie dziękuję ;:196 . Rasowa kusicielka ci z niej :lol:
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zatem jak obiecałam, pokazuję ogólne zdjęcia roślinki, ale uprzedzam z góry, artystyczne to one nie są :? Dosyć trudno było zrobić zdjęcie w akwarium, bo to flesz odbijał się w szybie, a to niewyraźnie wychodzi, ech.... fotograf ze mnie marny :oops: .
Dla zobrazowania wielkości obok roślinki pudełko zapałek.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Phal. parishii piękny, taka malutka perełka.
Wstyd mi, ale jestem pierwszy raz w twoim wątku, w święta obiecuje przejrzeć cały .
Co do M.princeps, kupuj śmiało, moja ma nowy pączek na tym samym pędzie i idą dwa nowe :D Tylko pamiętaj że potrzebuje dużo przestrzeni od góry, moja rośnie w terrarium o wysokości 50 cm. i musiałem ją pochylić, żeby pączek nie dotykał "sufitu". Jak się rozkwitnie to chyba będzie na leżąco, żeby "ostrogi" się zmieściły :;230
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - mikroklimacik stworzony znakomicie.
Przecież tu nie chodzi o artyzm, tylko o to, żeby roślinkom było błogo ;:108
Obserwuję, że jesteś kolejną osobą, która zrezygnowała w akwarium z keramzytu. Ja też.
W keramzycie w kólko mnożyły mi się te srebrne mikroskopijne paskudy.
Zorganizowałam podwyższoną plastikową kratkę. Teraz mam (póki co) czysto.
U Ciebie na dnie widzę chyba to samo, co u Madzi.
Mam nadz., że dostarczone roślinki są zdrowe ? Nie wiem, bo nie chciałam ruszać zapakowanych korzeni.
Nie wiem nawet jak wygląda ta 'najmniejsza w świecie podkładka' :D
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko pięknie dziękuję za zdjęcie całej roślinki phal. parishii ;:180 ;:180 Pudełko zapałek obrazuje jej wielkość. Mikroklimat w akwarium zrobiony bardzo fajnie - ;:138
Ja mam też tego maluszka w swoim akwarium ale jest malusi w porównaniu z Twoim więc czekam aż urośnie, bym mogła na żywo zobaczyć te śliczniusie kwiatuszki. A póki co pozwolę sobie zaglądać do Ciebie i cieszyć oczy. ;:108 :tan
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku nie przejmuj się, ja też twój wątek odkryłam niedawno i to za pośrednictwem Madzi . Sama zastanawiam się, jak mogłam go przeoczyć :oops: , bo twoją kolekcją jestem zauroczona. Najbardziej brakuje mi zwyczajnie czasu i gdyby można gdzieś trochę go kupić, to ja jestem pierwsza w kolejce :lol: .
M.princeps cudna i kiedyś ją sobie sprawię. W moim akwarium z pewnością się nie zmieści, ale w planach jest szkło, takie jak u Madzi, a tam jest chyba 80 cm do góry, więc tyle powinno jej chyba wystarczyć :D . Chociaż, nigdy nic nie wiadomo. W tym samym akwarium trzymam Phal.kunstleri, który posiada 2 pędy z wcześniejszego kwitnienia (coś około 20 cm), a teraz rośnie kolejny i już jest pod lampami, a nawet nie widać pąków :evil: . Chyba czeka go jakaś mała eksmisja, czy cóś :twisted: .
Przemku koniecznie pokaż nam te swoje wielgachne cudo, jak już zakwitnie !

Asiu masz rację, pomysł ściągnięty od Madzi, ona jest w tym temacie prawdziwym wynalazcą ;:108 . Keramzyt nie dość, że paskudnie po czasie wygląda, zachodzi nalotem, to jeszcze doniczki się na nim wywracały.
Zwykłe akwarium, ale już jakąś namiastkę klimatu stworzy :wink: . Do orchidarium mu daleko, ale zawsze coś. Haraella Asiu jest na tak miniaturowej podkładce, że uśmiałm się setnie :;230 . Chyba nie umiem ci jej opisać i będę musiała zrobić zdjęcie na właśnej dłoni :;230 . Najlepsza na niej jest zapinka do włosów ha, ha.... Roślinki oczywiście są w porządku, a Harealla ma nawet zaczątek pędu kwiatowego :shock: .
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio, Aniu, Phal.parishii polecam gorąco, bo można się w nim zakochać, a skoro zakwitł u mnie, to i u was z pewnością tak będzie :uszy. Kiedyś sama miałam podobne obawy, ale okazało się, że niepotrzenie ;:108 .

Aniu nawet nie zauważysz, kiedy roślinka dojdzie do dorosłych rozmiarów (za dużo raczej jej nie potrzeba :lol: ) i życzę ci bardzo obfitego kwitnienia. Tym czasem zapraszam do siebie, bo w kolejce jeszcze troszkę pączków pozostało :P .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lana pisze: Asiu Haraella Asiu jest na tak miniaturowej podkładce, że uśmiałam się setnie :;230 . Chyba nie umiem ci jej opisać i będę musiała zrobić zdjęcie na własnej dłoni :;230 . Najlepsza na niej jest zapinka do włosów ha, ha.... Roślinki oczywiście są w porządku, a Harealla ma nawet zaczątek pędu kwiatowego :shock: .

To już nie mogę się doczekać na to zdjęcie :) Widziałam, że jest maleńka, ale że z zaczątkiem pędu ? :roll:
To SUPER :!:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”