Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- mój pierwszy sezon :)

Post »

Wpadłam poinformować, że z vandą nadal nie wiadomo... Zastosowałam "broń ostrego rażenia" (czytaj mocny Topsin ;) ), chodzę i oglądam ją ze 150 razy dziennie i ogólnie czekam jak na ścięcie... Z tego stresu schudłam już chyba ze 2kg (spoko, szybko nadrobię! ;) ), szczerze mówiąc, jeśli ma paść, to wolałabym, żeby zrobiła to od razu, bo im dłużej to trwa, tym bardziej rośnie we mnie nadzieja...
[Nie wiem czemu ja tak przeżywam te storczyki- na 1-wszej stronie mojego wątku, 1,5 roku temu pisałam, że nie mogę przez nie spać, śnią mi się po nocach, męczą, odbierają apetyt itd. Jest tak do tej pory!! :D ]

Przesadziłam wczoraj 2 storczyki, po raz pierwszy w mieszankę z łupinami orzechów laskowych- mam nadzieję, że nie będą pleśnieć, jest ryzyko, bo ja preferuję długie moczenie roślin. Zobaczymy :)

Z wielką radością patrzę za to od 3 dni na obie moje starsze vandy; jedna naprodukowała już 23 świeże odbicia na korzeniach i 2 młode listki (matka i keiki), druga- ta, którą już zimą opłakałam, od środy wytworzyła już 11 odbić i 1 nowiutki korzeń z pnia. Rewelacja, znowu zaczynam lubić moje vandy, chociaż jeszcze nigdy żadna u mnie nie zakwitła ;) W nagrodę obie dostały dziś łyczek nawozu, pierwszy raz od chyba 4 miesięcy.

Justynko, oncidia wyjęłam z doniczki w całości- ich podłoże to mieszanka kory z gąbką ściśle opleciona korzeniami (na szczęście zdrowymi), trzymająca kształt doniczki nawet po wyjęciu i potrząśnięciu- nie mam pojęcia jak miałabym to przesadzić?! Porobiłam tylko dziurki w doniczkach i czym prędzej wcisnęłam to kłębowisko z powrotem :;230 Czy ktoś już rozplątywał taką bryłę??

Pachną za to przepięknie, na pół mieszkania... ;:60
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś jesteś ;:196
ja też jestem pełna nadziei, że Twoja Vanda wreszcie ruszy i będzie z nią wszystko ok.
Skoro nie marnieje, to chyba nie najgorzej z nią :)
Gratuluję korzonków i odbić u dwóch pozostałych ;:138 ;:138 ;:138
Przypuszczam, ze dostały troszkę więcej słoneczka, bo ostatnio pogoda całkiem ciekawa.
A jak się czują pozostałe dwie Vandy, Twoja i moja?

Ja przesadzałam swoje Oncidia do jednej doniczki(mam fotkę u siebie w wątku) i też były takie bryły na kształt doniczki.
Ja powolutku pozbywałam się podłoża patyczkiem do szaszłyków ale trzeba mocno uważać, żeby korzeni nie uszkodzić.
Wsadziłam do wiaderka, w którym wcześniej wypaliłam dziurki na dnie i bo bokach ;)
Teraz razem wyglądają ładnie, gęsto a jak zakwitnie te 6 nowych przyrostów to będzie po prostu bajka ;:138
No i jedną doniczkę więcej miejsca :;230
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, te dwie pozostałe vandziorki chyba... tfu tfu... ok? Zielone! ;) Wczoraj zrobiłam im profilaktyczny oprysk Topsinem, dziś je moczyłam...

O tej pierwszej nie wiem co myśleć- mimo uciętego liścia, tego 1-wszego z ciemną plamą, brązowy, gnilny zaciek po 2 dniach pojawił się na jego resztce u nasady- posmarowałam to miejsce b. mocnym Topsinem, oprócz tego opryskałam całość, i zobaczymy...
Jeśli Topsin da radę, będzie super, ale może być też tak, że tylko na pewien czas wstrzyma rozwój choroby- tak miałam ze swoim falkiem, którego rok temu zeżarła jakaś choroba gnilna...
Więc chyba trochę potrwa zanim będę mogła powiedzieć, że jest ok. Pewnie dopiero wtedy, jak zobaczę, że coś u tej vandy przyrasta. A może i to nie daje gwarancji, że będzie ok... :roll:

Fajnie, że masz przyrosty na oncidiach- szybciutko się pojawiły, nie? :) Moje nie mają nowych przyrostów, mam nadzieję, że również się pojawią, bo te bulwy co są, są na maxa wyeksploatowane: z każdej szło po 4-5 pędów. Niesamowita roślina, cieszę się, że w końcu je mam! :)
Też pomyślę o zsadzeniu ich razem ;)

Dobrej nocki, idę spać, bo późno (jak zwykle)...
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to faktycznie przyjdzie poczekać i obserwować co z Vandzią się dzieje :)
A Oncidia faktycznie pięknie pachną, pamiętasz, moje tez miały po trzy, cztery pędy a jednak mają przyrosty, czego i Tobie życzę :)

Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

To nadal ściskam kciuki za vandzię. Wiosna jest...może to też dobry czynnik na jej ratowanie. :)

Czyli oncidia wylądowały z powrotem w tych samych doniczkach, tylko z nowym podłożem. Skoro korzonki zdrowiutkie, tylko czekać na nowe przyrosty i kwiatki :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Czyli nadal trzymać za vandzie trzeba :) ale jak się nie poddaje to dobrze :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki dziewczynki! :) Kciuki chyba pomagają, bo vandzia nadal się trzyma. I oby tak dalej! :)
A ja trzymam rękę na pulsie i w razie czego wkroczę ponownie z Topsinem... Vanda jest o połowę mniejsza niż była, zdjęłam jej w sumie 4 liście, ale JEST! Może się uda... ;)

Justynko, nie, nie w nowym podłożu, tylko z powrotem w starym- nawet nie próbowałam tego rozplątać :D Może za jakiś czas się odważę... Chciałabym je posadzić razem, więc chyba nie da sie tego uniknąć.

A jutro powinnam dostać mój prezencik urodzinowy, paczuszkę z OG, ale ciii.... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaa...to teraz już rozumiem. Wyciągnęłaś, Obejrzałaś korzonki i...hop z powrotem do doniczki hihih... ;:108
Z OG...hmmm...czuję, że będzie tam MM :D Czekam na relację z otwierania paczusi...
parapetowce
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bingo! ;) Pochwalę się z pewnością!
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekam zatem na fotki ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

no to ja też czekam z niecierpliwością ;:65
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, cieszę się, że choroba Vandy na razie się zatrzymała, teraz oby w korzonki i do przodu ;)
Gratuluję prezentu, zobaczysz jak szybko Twój MM zakwitnie, a może przyjdzie już z zaczątkami pędów, w końcu wiosna jest :!:
Mój w tej chwili wypuszcza trzeci pędzik, a te trzy to są nowe, nie te, co widziałaś u mnie.
Nie radzę MM wsadzać do akwa, owszem podwyższona wilgotność mu służyła, nie powiem, ale dla mojego małego akwa okazał się za duży, wolałam tam powsadzać bardziej potrzebujące storczyki.
No i wszystkie cztery pędziki jakie miał, zżółkły i zaschły.
Na szczęście ma taką ochotę kwitnąć, że ponownie wypuścił trzy pędziki :tan

Pozdrawiam cieplutko :wit

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydarzenia ostatnich dni oraz inne okoliczności jakoś nie nastrajały do aktywności na forum, ale powoli smutny nastrój odpuszcza... Czas uaktualnić wątek. Jak zwykle, dzieje się dużo, a czasu mało ;)

U mnie ostatnio wszystko przekwita na potęgę :x , mam kilka nowych pędów i odbić, że już o liściach i korzonkach nie wspomnę, ale cieszą mniej niż by mogły, bo humor psuje mi ciągła walka z różnymi paskudami (pojawiły się u mnie rożne choroby i szkodniki m. in. wełnowce :( ). Niestety kupiona okazyjnie, zasuszona vanda traci powoli kolejne liście, marnieją jej też resztki korzeni, już w nią za bardzo nie wierzę. Druga też zaczęła żółknąć- 3 liście na raz. Udało mi się kupić ostatnio biochikol- na jutro planuję wielkie opryski, zobaczymy...

Pokrótce:

Urodzinowe marcowe nabytki: Mini Mark od męża i Phal. Parishii- dla mnie ode mnie (a co! ;) ):
Obrazek

Najmniejsze maleństwo świata ;) Listki mają 2-3cm, doniczka 5cm. [Wyżej porównanie z MM, który siedzi w doniczce 9cm, a tutaj z pudełkiem zapałek] Siedzi z keikami w akwarium, puszcza nowy listek:
Obrazek

Kiedy dostałam Mini Marka, z miesiąc temu, miał 2 schnące pędziki i jeden zielony- ten obecnie wygląda tak (pąki rosną b. wolno, hmm, u niektórych z Was chyba czytałam, że b. szybko rosną?). I to właśnie na tych jego pąkach znalazłam ostatnio 2 wełnowce, brr, wiedzą bestie co dobre!- teraz się trzęsę i oglądam go 150 x dziennie::
Obrazek

W tym maluszku (dendrobium Fire Bird) zakochałam się po prostu na zabój ;:167 , niestety właśnie przekwitł:
Obrazek

Tu liść mojego chorego nie wiadomo na co (?!) phal. Pink Panther- zdjęcie zrobione od spodu, od góry są to jasne żółte plamki:
Obrazek

Tu mój obecny "leader"; 2 odbicia ze starych pędów i 2 nowe pędy, oba rozgałęzione:
Obrazek

No i moje szaleństwo ostatnich dni: zdechlaczki wykupione z LM za grosze (ok 2zł sztuka)- najpierw kupowałam dla różnych znajomych (raz, że super okazja, dwa, żeby je uratować, bo szkoda kwiatków), w końcu wykupiłam ostatnie niedobitki dla siebie- wszystkie, które dawały jeszcze jakieś znaki życia. Mają mało korzeni, podarte i podziurawione liście i wełnowce :evil: , ale cóż- lubię doprowadzać zdechlaczki do zdrowia, no i zawsze marzyłam o "niespodziankach" :D Mam nadzieję, że w tej grupie trafi się chociaż jeden ciekawy okaz. No i że mi ich nie rozkradną- stoją na klatce schodowej i tak będą stały, po to je kupiłam. W sumie to cieszę się, że mają takie zniszczone liście- odstraszą potencjalnych "chętnych" :wink:
Obrazek

Zbliżenie:
Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p
Od: 9 mar 2010, o 14:05

Post »

Marcowe nabytki prześliczne, twój leader robi piorunujące wrażenie, jak wszystkie kwiaty rozkwitna to będzie bombowo ;:57 wyglądał :D Wielkie gratulacje ;:180
Pozdrawiam, Karina
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Gratuluję wymarzonego MM ;:138 drugiego prezentu oczywiście też ;:63 takie maleństwo jest już zdolne do kwitnienia?
Leader na prawdę imponujący, koniecznie zrób mu zdjęcia jak zakwitnie ;:108
Ale biedaki te z LM, trzymam kciuki żeby pod Twoją opieką wydobrzały i odwdzięczyły się ślicznymi kolorkami, wiosenne ;:3 powinno im pomóc :)
Pozdrawiam, Basia:)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”