Aniu! Dziękuję za miłe słowa! Ale ja właśnie w ym zdjęciu ze sportowcem uczyłam się kompozycji.

W nowym aparacie mam takie ustawienie, że na ekraniku wyświetla się tzw. "złoty podział" - taka kratka z linii. Na przecięciach linii są tzw. mocne punkty kompozycji. Gdy jakiś przedmiot, człowiek, owoc, kwiat jest umieszczony w którymś z tych 4 punktów, fotografia (podobno) wygląda lepiej niż jak jest układ centralny, symetryczny. Wczesniej jak robiłam zdjęcia, to chciałam zawsze aby to co chcę pokazać (pomidor, kwiat) było najlepiej na środku. Ja wierzę, że sprawdzając samemu, można jednak nauczyć się patrzeć inaczej. Po prostu z ciekawości, co lepiej wyjdzie.Ja w ogóle mam przekonanie do tego, że człowiek to cale życie się uczy
Aśka! Na młode siewki nakładałam obcięte butelki po wodzie mineralnej, z otwartym u góry wlotem na wodę.To chroniło przed ślimakami.A co do mączniaka, to poczekaj czy w ogóle będzie. To zależy od pogody. Jak będzie pierwsza oznaka, to wtedy pryskać, jeśli się decydujesz na chemię. Rukola - to wspaniale, nie martw się ona jest b. wytrzymała. Posiejesz i masz gwarancję, że Ci wyrośnie! Trzymam kciuki!
Oranio!
Dymka (z małych cebulek) to sadzi się na cebule. Ona ma rosnie, aż szczypior będzie duży i zacznie sie załamywać, wtedy trzeba go przydepnać do ziemi, wtedy cebule rosną w cebule a nie w liść.Natomiast nikt nie mówi, ze młodej dymki nie można podjadać, zanim szczypior sie nie załamie. Można - do sałatek i w ogóle.
Ja kupiłam 4 dymki woreczki 2 białej( zółtej) i 2 czerwonej.
Natomiast siedmiolatka - to trzeba ją wysiać w domu do podłoża. Potem popikować po 3-4 takie kępki, do gruntu. Ona nadaje się własnie na szczypior z małą, podłuzną cebulką na końcu. Takie co sprzedaja na rynku w pęczkach.Ja własnie tego szukałam.
Ona jest zimujaca i zostaje na tym posadzonym miejscu około 3-4 lata.Cebulki przylegaja do siebie i mozna zrywac je oddzielając.
Jest taki wątek na forum w warzywach...Tam są zdjęcia "siedmiolatki - szczypior słodki".
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=31972
Chcesz to Ci zaraz wyślę w liście, bo kupiłam b.dużo paczek? Mam tę z firmy torseed.
ps. Idzie woda do Torunia na Wisle. Przekroczyła stan ostrzegawczy. Do alarmowego zostało 35cm...