Krysiu 
, ja tylko smau Ci narobiłam Kochana i widzę, ze też natchnęło Cię na pieczenie ;)
Kasiu 
witam i zapraszam częściej ;)
Aguś, chlebek już zniknął i był na prawdę smaczny
Jeśli chodzi o pierniczki, to właśnie samemu trzeba wyczuć czas pieczenia, bo szybko można je przypalić ;)
Elu, ja miałam jeszcze dzisiaj końcówkę tego chlebka i powiem Ci, że dalej jest smaczny, więc myślę, że spokojnie możesz go upiec dzień wcześniej a najlepiej wieczorkiem ;)
Aniu świetne ciasto Ci wyszło
Bardzo apetycznie wygląda
A czy nagrzałaś piekarnik przed włożeniem ciasta, bo wiem, że przy elektrycznych w większości przypadków trzeba.
Podaj mi proszę przepis na to ciasto, chętnie wypróbuję
Dzisiaj pokażę Wam mój nocny próbny wypiek, co bym się nie wstydziła na wigilię ;)
Na szczęście wyszły udane i smaczne
Paszteciki z kapustą i grzybami, w sam raz do barszczu
Ciasto drożdżowe:
- 1 kg mąki
- kostka drożdży
- 4 jajka
- szczypta soli
- ok.szklanki mleka
- kostka masła lub margaryny
- ok. 2 łyżek cukru
Farsz:
- kapusta kiszona
- suszone opłukane grzyby lub pieczarki
- cebula
- pieprz,majeranek odrobina cukru, kostka rosołowa
Najpierw robię farsz, do kapusty dolewam trochę wody, kostkę rosołową i obmyte grzyby (jeśli to pieczarki to osobno podduszone), gotuje na małym ogniu.
Cebulkę lekko podsmażam, tak żeby była zeszklona, dodaję do kapusty i dalej duszę.
Na koniec, gdy kapusta zmięknie, dodaję pieprz, cukier, trochę majeranku i farsz gotowy
Następnie wyrabiam ciasto drożdżowe.
Drożdże rozrabiam w letnim mleku + cukier.
Wsypujemy mąkę do miski, dodaj jaja, trochę wymieszać, powoli dolewamy rozczyn z drożdży, i wyrabiamy trochę ciasto.
Na koniec, dolewamy, ostudzone, rozpuszczone masło i szczyptę soli, wyrabiamy aż cias
to przestanie się klei do rąk i będzie elastyczne.
Po wyrobieniu, ciasto podsypujemy odrobiną mąki na wierzch i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia, a rośnie jak szalone
Następnie wałkujemy podłużne nie za cienkie paski, nakładamy wzdłuż farsz i zawijamy w rulonik.
Wałeczki kroimy na prostokąciki o dłg. 5-6cm.
Wszystkie smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 30 minut.
Polecam serdecznie
I na dzisiejszy obiadek mieliśmy Karkówkę z kapustą, również idealny przepis na taką mroźną pogodę
Składniki:
- 5 dużych rozbitych plastrów karkówki
- 10dag boczku wędzonego
- kapusta kiszona, niecałe 0,5kg(jeśli ktoś woli może dać mniej ale ja uwielbiam ta kapustę, więc daję więcej)
- parę suszonych śliwek pokrojonych na pół
- 2 jabłka pokrojone na większą kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- olej
- majeranek, sól i pieprz
Kapustę opłukać, drobno posiekać.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, dolewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem.
Jabłka obrac, pokroić w większą kostkę, dodać do kapusty razem ze śliwkami., dusić pod przykryciem.
Międzyczasie, kotlety z karkówki kroimy na pół, nacieramy wyciśniętym czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem.
Smażymy na oleju na złoty kolor i przekładamy na kapustę.
Doprawiamy majerankiem i pieprzem.
Całość dusimy do miękkości.
Podajemy z ziemniakami lub kluskami,
Smacznego!
Powiem szczerze, tak karkówka to mistrzostwo świata!
Dzięki tym jabłkom i śliwkom ma niepowtarzalny smak, którego nie potrafię opisać ale zawsze jak ją zrobię, to zajadamy się bez pamięci.
Taka porcja wystarcza dla nas na 2 obiady.
Tym oto akcentem kończę dzisiejszy dzień w mojej kuchni. podłoże podogotowałam, jutro dalej.
Dobranoc Kochani, słodkich i smacznych snów życzę