Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

Witam serdecznie w mojej Kuchni :wit

Z powodu próśb koleżanek forumowiczek i tego, że już troszkę przesadziłam z przepisami w dziale doniczkowym zakładam ten wątek :)
Mam nadzieję, że niejedna z Was skorzysta z moich propozycji, ja cały czas eksperymentuję w swojej kuchni i nigdy nie omieszkam wypróbować ciekawych przepisów ;)

Na początek świąteczne klimaty :tan

Niektóre już udekorowane pierniczki, piekliśmy z Oskarkiem, moim synkiem oczywiście
Obrazek

Przepis dostałam od Agity i jest fantastyczny, bo pierniczki są mięciutkie, pyszne i pachnące:

Składniki:
-przyprawy: goździki, cynamon, gałka muszkatałowa, imbir, ziele angielskie (zmielone),
-1 kg mąki,
-1 szkl. miodu sztucznego (lub prawdziwego),
-2 szkl. cukru,
-1/2 kostki margaryny,
-4 jajka,
-2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-karmel z 3 łyżek cukru,

Wykonanie:
Do garnka wlać miód, karmel, cukier, tłuszcz i przyprawy- doprowadzić do wrzenia czasem mieszając, następnie ostudzić. Mąkę zmieszać z sodą i jajami. Wlać do niej rozpuszczony miód z cukrem, całość dobrze wyrobić. Wstawić do lodówki do następnego dnia.
Następnego dnia rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm, wykrawać ciasteczka, każde posmarować jajkiem. Układać nie za gęsto na blasze wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku ok 200 stopni przez 10min nie otwierając wcześniej piekarnika.

I przepis na szwedzkie bułeczki z cynamonem- Kanelbullar z piekarni Anaki ;:180

Ciasto:
50 g świeżych drożdży
pół litra letniego mleka
150 g roztopionego masła
100 g cukru
malutka łyżeczka soli
1-2 łyżeczki mielonego kardamonu / nie dawałam/
800g mąki pszennej

Nadzienie:
200g masła
150 g cukru
4-6 łyżek cynamonu
starty marcepan

Z tej ilości wychodzi ok.60 ślimaczków.

Drożdże rozprowadzić w mleku z masłem,dodać cukier, sól, kardamon i mąkę. Wymieszać. Wyrobić ciasto - musi był gładkie, błyszczące i elastyczne. Odstawić do wyrastania na 30-60 minut./ ja wstawiłam na noc do lodówki/.
Ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować prostokąt. Lekko podsypać blat,żeby ciasto nie przywarło. Rozwałkować. Nakładać masę - wszystko wymieszane, a marcepan starty bezpośrednio na nadzienie. Zrolować ciasto. Pokroić ciasto na 2 cm ruloniki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i niech wyrasta 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni 5-8 minut. Studzić pod ściereczką. Można przed pieczeniem posmarować jajkiem lub po - polukrować, posypać cukrem pudrem.

A to ślimaczki cynamonowo-marcepanowe w moim wykonaniu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek


podłoże gotowany 3 dni, na czerwonym winie, z dodatkiem jałowca, suszonych grzybów i śliwek... ;)


Pierwszy dzień gotuje samą kapustę kiszoną z 2 kostkami rosołowymi i suszonymi grzybami.
Drugi dzień dodaję podsmażaną z cebulką kiełbaskę i wędzonkę, troszkę gotuję.
Na trzeci dzień daję jałowiec, suszone śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, wino czerwone wytrawne, troszkę gotuję.
Może być odrobinka koncentratu pomidorowego i cukru, co by nie był za kwaśny(może być miód) ;)
Aaaa i łyżka masła, daje świetnego smaczku ;)
W zasadzie czwartego dnia jak te wszystkie składniki przejdą sobą nawzajem podłoże jest dobry do jedzenia, oczywiście każdego dnia gotuję po troszku, co by kapusta się nie rozgotowała, bo to za apetycznie tez już nie wygląda :?

Obrazek

I na koniec jeden z moich ulubionych obiadków, Karkówka pieczona z ziemniakami

Ziemniaki kroje w półplasterki i wrzucam do lekko nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, posypuję solą i mieszam, co by wszystkie były jednakowo słone.
Na to kładę plastry karkówki rozbitej, lekko posmarowanej olejem, przyprawionej solą, pieprzem, vegetą, słodką papryką i majerankiem.

Obrazek

Piekę pod przykryciem przez ok 50 min w 200 stopniach(piekarnika nie nagrzewam)
Obrazek

Po niecałej godzinie zdejmuję pokrywę i polewam wcześniej roztopionym masełkiem(ok 2 łyżki) z posiekanym czosnkiem(2 ząbki), piekę jeszcze 15 min
Obrazek

A to już gotowy obiadek, ja podaję z mizerią, do tego barszcz czerwony do popicia
Obrazek

A teraz deser do kawy, Babka majonezowa

Składniki:
6 białek
2 szklanki cukru(ubić na sztywną pianę)

6 żółtek
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 średni słoik majonezu( ja używam Winiary)

Do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie, mąkę jedną i drugą, majonez po łyżce i na koniec proszek do pieczenia.
Ja wszystko razem miksuję.
Wstawiamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika na ok 45 minut.
Z takiej ilości wychodzą dwie babki, u mnie już obie zniknęły po poczęstunku dla wszystkich domowników ;)

Obrazek

Obrazek


Życzę smacznego i dobrej nocy
;:19
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Posty: 613
Od: 25 wrz 2007, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

Właśnie wczoraj zagniotłam ciasto na te pierniczki :D
Zawsze robiłam z innego przepisu, ale postanowiłam wypróbować ten :)
A karkóweczka wygląda przepysznie :D
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2327
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

Hej Asiu, melduję się! :)

Mi się podobają te ziemniaczki z karkóweczki ;) I mizeria! :D

Będę zaglądać, mam nadzieję, że wrzucisz czasem coś w wersji wege ;) Desery wszystkie mile widziane!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

Asiu, świetnie,że założyłaś oddzielny kulinarny wątek ;:138
Tam mi trochę nie pasowało- roślinki przeplatane jedzeniem :wink:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3777
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

:wit
Przeczytałam i pooglądałam te Twoje pyszności Asiu i zaczęło burczeć Mi w brzuchu. Chyba pójdę zrobić sobie jakieś śniadanko. ;:224
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3109
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Dolina Baryczy

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

Asiu- witaj w kulinarnym! Super te Twoje przepisy, na pewno podpatrzę ten na "ślimaczki" i karkóweczkę. Mój Piotrek to smakosz (czy raczej obżartuch :) ), więc na pewno karkówka z ziemniakami przypadnie mu do gustu :)
Ja bardziej skupiam się nad daniami z obniżoną zawartością tłuszczu, mało kaloryczne, głównie ze względu na P. :)
Czy masz z zanadrzu jakiś "chudy" przepis?

Pozdrawiam!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3724
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

Witaj Asiu :wit
Fajnie,że założyłaś wątek kulinarny.
Karkóweczkę już wypróbowałam i wszystkim polecam bo jest pyszna.podłoże wypróbuję następnym razem ,bo wczoraj gotowałam z przepisu Ave z forum .Wyszedł przepyszny,również go polecam.Jutro planuję zrobić Twoje ślimaczki.Nie mogę tylko dostać u siebie w sklepach marcepanu.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6509
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

Super! Tak karkówka jest genialna właśnie na taką mroźną pogodę jak teraz - minus 12 stopni!

Ale jednej rzeczy nie rozumiem, po co dublować przepisy, które nasze forumowiczki już podawały i sama piszesz, że są właśnie od nich? Czy nie lepiej spisywać własne wypróbowane receptury? ;:24
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

Dorotko, witaj :wit
Super, że robisz pierniczki ;:138
Ja osobiście dodam, że piekę je krócej niż 10min.
Zresztą zobaczysz sama, w każdym piekarniku wychodzi inaczej.

Aguś(Agita), nie ma problemu, jutro będzie obiadek dla Ciebie, taki jak ostatnio jadłaś u mnie :tan
Kotlety sojowe z sosem pieczarkowym, ziemniaczkami i warzywami ;)

Aniu(Anaka), masz rację, juz za dużo było tych przepisów, więc postanowiłam założyć osobny wątek ;)

Agunia(AgaZ), zapraszam o każdej porze, czasem coś na obiad, czasem na deser, czasem jeszcze inne propozycje ;)

Kamilko :wit
Karkówkę polecam serdecznie, bo wcale nie jest taka tłusta jak sie wydaje ;:108
Chude przepisy też mam, tylko ja osobiście do przepisu wolę od razu dodać zdjęcie, zawsze można zobaczyć jak wygląda taka potrawa ;)

Edytko, cieszę sie, ze karkówka smakowała :tan
Ja kupowałam zwykły chlebek marcepanowy w czekoladzie, troszkę go z niej oskubałam i potarłam na nadzienie ;)
Możesz równie dobrze zrobić te ślimaczki bez marcepanu, są i tak przepyszna.

Nalewko, karkówkę polecam :wit
Masz rację, następnym razem jak będę coś robić z przepisów forumowiczów, po prostu wstawię zdjęcie jak mi wyszło i podam link do danego wątku ;:108
Myślę, ze tak może być ;)
A Agita nie ma np. swojego wątku kulinarnego, dostałam od niej przepis na p.w, więc myślę, że tylko w przypadku ślimaczków Anaki można się przyczepić ;)

Pozdrawiam Was serdecznie, idę gotować podłoże i karkówkę z kiszoną kapustą ;:7
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6509
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

Jasne :)

Jak tylko Sz.M. pójdzie sobie już z MOJEJ!!! kuchni, też zabieram się za podłoże, wszystkie składniki już mam, teraz tylko zacząć, podgotować i wynieść na mroźny balkon :) I tak przez cały tydzień, żeby na Święta podłoże był idealny!

Po raz pierwszy nasz podłoże będzie z niewielkim dodatkiem kapusty świeżej, trochę się tego obawiam, zawsze robiłam z kiszonej i tylko z kiszonej, ale jeśli Sz.M. chce, to niech ma! :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

Ja osobiście nie robiłam podłoże z kapusta świeżą, ale słyszałam, że smaczny wychodzi i nawet próbowałam, moja Babcia tak robi.
Pół na pół kapusta kiszona z kapusta świeżą, kurczak, doprawia solą, pieprzem, vegetą, daje troszkę masełka, na koniec zapieka troszkę w prodiżu.
Wychodzi pyszny ale tradycyjny podłoże to nie jest ;)

Karkówka już zrobiona, podłoże wyniesiony do zimnego strychu a chlebek wyrasta ;:138
Jak go upiekę to podam przepis, jest to chleb na drożdżach dla początkujących, którzy obawiają się zakwasu.
Najpierw chciałam wypróbować ten przepis, jak wyjdzie, to zabiorę się za bardziej ambitny chleb ;)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Posty: 4142
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Rypin kuj-pomorskie

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

;:92 i ja Asiu wypróbuję niektóre Twoje przepisy, super pomysł z tym wątkiem ;:108
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

Anetko dziękuję serdecznie ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4312
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: woj. opolskie

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

mniam, mniam..... ;:108 ;:136
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)

Post »

:wit Stasiu witaj ;:196

Przedstawiam mój pierwszy prosty chlebek pieczony na drożdżach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Składniki:

3 szklanki mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
1 1/8 szklanki ciepłej wody


Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać razem,
Jeśłi cisato będzie zbyt twarde dolać troszkę wody, jeśli zbyt miękkie, dodać trochę mąki.
Ciasto powinno mieć konstystencję miękkiej plasteliny.

Zagniatać ciasto do uzyskania pożądanej konsystencji (ok 10min). Przykrywając odstawić w ciepłe miejsce na ok 90 minut.

Po wyrośnięciu jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto uderzając je pięścią.
Uformować chcleb, włożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem keksówki.
Przykryć i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.
Oczywiście tą wersję można wzbogacić dając ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, płatki owsiane.

Piec chleb ok 40 minut w 190 stopniach.

Smacznego ;)

Jest to rewelacyjny przepis dla osób zaczynających swoją przygodę z pieczeniem chleba.

Dobranoc ;:19
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”