Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Jolu! :)
On podobno pomimo tych zmian ładnie rośnie, nawet kwitł, więc i ja mam nadzieję, że będzie ok. Będę oczywiście obserwować, moczyć czasem w biosepcie czy czymś podobnym... Może się uda i plamki się cofną :)
Jolu, a Ty byś go trzymała razem z innymi czy jednak osobno?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, ja mam takie coś na dwóch liściach u mojego storczyka, porównaj ze swoim, czy to jest to samo:

Obrazek

Mój storczyk stoi sobie obok innych, również kwitł i wypuścił nowego liścia, więc nie wygląda aby mu coś dolegało :roll:
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Agnieszko ja bym go na razie nie izolowala.

Haim przy takiej chorobie ja odcinam zchorowane liscie aby iinne sie nie zarazily :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, dziękuję, że powiedziałaś, szkoda by było jakby inne storczyki dostały to samo :oops:
Ale one już tak obok siebie stoją prawie rok i nic się nie dzieje :?: Czy to na pewno zaraźliwe ?

Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Haim ja również mam identycznie chorego Phalaenopsisa i też stoi obok innych,najgorszy liść wycięłam ale inne się nie zarażają :lol: I to jeszcze mój Pink Panther tak choruje :(
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Jolu, dzięki Asiu za zdjęcie- te zmiany u Ciebie trochę inaczej wyglądają, ale kilka osób u nas na forum miało takie zmiany (m.in. Limona) i wiem, że nic się z tym złego nie działo- były to zmiany już "kupione" z roślinką, na starszych liściach, młodsze rosły zdrowe.
Popatrz na tej stronie: http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6 , tutaj są 3 podobne liście wg mnie: na górze wirus, na dole po prawej bakteryjna plamistość i niżej zaburzenia fizjologiczne- niestety w 2 pierwszych przypadkach słabo widać, czy te zmiany sa zagłębione, tak jak u Ciebie. No ale skoro nic się nie dzieje tyle czasu, to chyba niegroźne. Na wszelki wypadek nie moczyłabym ich w tym samym naczyniu- np jeśli to wirus, one nigdy nie zanikają.

Agatko, trzymam kciuki za Twojego PP - u Ciebie to świeża sprawa czy tez wcześniejsza? Zmiany postępują?
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już kupiłam tego storczyka z tą chorobą :oops:

Znalazłam, wynika z tego, że miał nieodpowiednie warunki wodno-świetlne, czyli w sumie nic złego ;)
Nie jest widocznie to zaraźliwe, poza tym kolejne liście i te młode, które u mnie wyrosły są całkiem zdrowe :D :D :D

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to super :)
No właśnie, ja też mam nadzieję, że u tego mojego to tylko zaburzona fizjologia... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko cudne są te Vandowe kaczuszki ;:31
Coraz bardziej zastanawiam się nad zakupem Vandy - jeszcze nie mam a one są takie piękne :D
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Agniesiu pierwszą zmianę zauważyłam ponad miesiąc temu,była to mała plamka..Potem robiło się to na każdym liściu aż jeden obcięłam bo był cały chory.Zaczęłam listki pryskać środkiem przeciwgrzybiczym firmy Bayer,spryskałam też ostro wierzchnie podłoże.Nowy listek który się jakiś czas temu pojawił nie ma oznak chorobowych i mam nadzieję że to minie :lol: Jeśli chcesz zobaczyć jak to u mnie wygląda to zapraszam do mojego wątku,za chwilę wkleję zdjęcie :lol:
Awatar użytkownika
dorota1007
200p
200p
Od: 26 wrz 2009, o 21:38

Post »

Czytam dziś Twój wątek już całe popołudnie, z ogromną uwagą, aby nic mi nie umknęło. Nadziwić się nie mogę jak wiele się nauczyłaś, głównie metodą "prób i błędów" :) i jak duże masz teraz doświadczenie w pielęgnowaniu storczyków. Lektura dała mi dużo radości i optymizmu, że być może i ja będę mogła się Wam w przyszłości pochwalić swoim własnym orchidarium ;:2
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=63996" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam- Dorota
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, bardzo polecam, są mniej problemowe niż phalaenopsis, no i tak intrygująco wyglądaja z tymi korzeniami na wierzchu... Falenopsisy można już wszędzie spotkać, vanda wciąż jest oryginalna ;)

Agatko, byłam, widziałam, jestem w szoku. Ciekawa jestem co to za choroba, ale najważniejsze ze sobie z nią poradziłaś :)

Dorotko, witaj w moim wątku, cieszę się, że chce Ci się go czytać w całości ;) Rzeczywiście, przez ten rok trochę się zmieniło w moim rozeznaniu storczykowym i nie tylko, bo forum rozwija również wiedzę "ogólnieroślinną". Ale ze storczykami jest tak, ze pewnie i po latach człowiek ma wiele wątpliwości, każdy przypadek jest indywidualny i dlatego wszyscy tu ciągle jestesmy i wciąż się uczymy. Ojj, już widzę Twoją wielką przyszłość storczykową, jak już raz tu "wdepnęłaś", to już tak łatwo się nie wyzwolisz z uroku tych niesamowitych kwiatów..! I tego Ci życzę :D

A ja... mam w domu 2 nowe kwiatki :) Po raz 1wszy dostałam je tak po prostu, bez okazji- kuzynka dostała hurtem 5 sztuk, a ponieważ nie ma miejsca, warunków i chyba też ochoty, 4 od razu rozdała. No i trafiło mi się! :) A wyglądają tak:

Obrazek

Ten żółty jest woskowy, ma b. grube płatki- świetny, bardzo chciałam mieć takie słoneczko :) Ten drugi to mój 1wszy peloric, nigdy mnie ta forma nie pociągała, ale ten jakos od razu mi się spodobał i już go nie wypuściłam z rąk (a wybierałam z 4 sztuk). Jest b. ciemnofioletowy, lampa przekłamała kolor.
Oba straciły po kilka kwiatów bo zmarzły, ale jestem w stanie im to wybaczyć, jechały do mnie aż z Finlandii... ;)

Aaa, zapomniałabym, mam jeszcze taką ślicznotkę- mąż kupił mi w Biedronce:

Obrazek

Generalnie rzecz biorąc- szaleństwo! Gdzie się w domu nie obrócę, storczyki! Czas kończyć "kolekcję"... :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, piękne nowości 8)
To żółciutkie słoneczko bardzo mi się podoba , ale peloric również bardzo ciekawy, układ kwiatów mi się podoba :)
Biedronkowy prezent od Męża słodziutki ;)

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Ale piękne ;:111 ;:111
To Ci się Aga trafiło,fiu fiu ;:113
Mój żółtasek-leniuszek ma chyba takie same kwiaty,czy Twój pachnie?Bo mój tak..
Nie kwitł bardzo długo aż wreszcie idzie pędzik :lol:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie nie udało mi się dzisiaj wyczuć, muszę go kiedyś postawić w słońcu i poniuchać- mam wielką nadzieję, że będzie pachniał, to już byłby szczyt szczęścia ;)

Dzięki dziewczynki :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”